Szenegálban mutatkozott be Balog István nagyenyedi képzőművész

Szenegálban mutatkozott be Balog István nagyenyedi képzőművész
Kevés művész számára adódik annyi lehetőség városát vagy épp az országot képviselni, mint Balog Istvánnak, aki május 17-26 között Dakarban tárhatta a nagyközönség elé alkotásait. A szenegáli kiállítás apropóját a Dakari Biennálé adta, az afrikai kontinens legnagyobb művészeti eseménye, amelyik Európában a Velencei Biennálénak felel meg. Balog István különös megtiszteltetésnek vélte, hoy meghívást kapott a megnyitóra, amelyen részt vett Szenegál köztársasági elnöke, Macky Sall és Abdoulaye Diop kulturális miniszter is.

A biennáléval párhuzamosan számtalan más művészeti esemény zajlott a szenegáli fővárosban. Ezek egyike a Sonatel Alapítvány égisze alatt szervezett, Az integráció ecsete elnevezésű nemzetközi művészeti szimpózium volt, öt kontinens 22 országának részvételével. A tíznapos szenegáli alkotótáborban született munkákból kiállításokatrendeztek, amelyeket helyi vezetők, a sajtó képviselői és művészek tekintettek meg. Az egyiken jelen volt Nicolae Năstase, Románia szenegáli nagykövete is, aki utólag a nagyköveti rezidencián is fogadta Balog Istvánt.

„Csodálatos volt az Afrikával és az ottani tehetséges művészekkel való találkozás. A legnagyobb meglepetés számomra az állam pozitív hozzáállása volt, amelyik nem csak erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatta a biennálét, mégpedig másfél millió euróval. Nehezményezem viszont, hogy az európai kurátorok túlságosan beavatkoznak az ottani művészek munkájába, az afrikai tradicionális művészetet elronthatja ez a behatás, megtörik annak varázsa”– nyilatkozta Balog István.

Az Inter-Art művészei bejárták már a nagyvilágot, kiállítottak már Bécsben, Bombay-ban, Haitiben, Kairóban, és a kínai Yinchuanban, legrangosabb kiállításaikat az ENSZ New York-i székházában valósították meg, ahol négyszer állítottak ki, az ENSZ genfi palotájában illetve az Európai Parlamentben pedig kétszer. Itthon a Cotroceni Palotában és a Román Nemzeti Könyvtárban mutatkoztak be.

 „Legbüszkébb arra, a 2020-ban sajnos csak online módon megvalósított interkontinentális képzőművészeti kiállításra vagyok, amelynek keretében sikerült mind a 193 ENSZ tagországból egy-egy alkotást begyűjteni. Ez egy abszolút világpremier, ezt senki sem tudta megcsinálni eddig. Nálam vannak az alkotások, a lehető leghamarabb kiállítást szervezünk az anyagból” – fogalmazott a művész.

Az alapítvány elnökétől megtudtuk: június 2-án 16 órakor nyitották meg az Inter-Art Galériában, a gyermeknap alkalmából harmadik alkalommal megszervezett Children Art interkontinentális művészeti kiállítást, amelyen 27 ország 128 gyerekének, öröm tematikájú rajzát fogják kiállítani.