Szászfenes: új cégtársulás felel a köztisztaságért

Szászfenes: új cégtársulás felel a köztisztaságért
Az AVE Bihar és az RDE Hargita hulladékgyűjtő cégtársulás gyűjti az elkövetkező négy évben szelektíven a szemetet Szászfenes községben – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatón Horea Sulea polgármester. A községi önkormányzat ötödszörre hirdette meg a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó versenytárgyalást, ám eddig egyetlen jelentkező sem volt. Az ötödik versenytárgyaláson jelent meg a Bihar és a Hargita megyei cégtársulás, amelyet Körösfőy Sándor, a hargitai RDE cég igazgatója képviselt. A szelektív hulladékgyűjtés már hétfőtől, június 1-jétől elkezdődött, és az előttünk álló két hónapban az igényeknek megfelelően növelik a kapacitásukat.

– Azt szeretnénk, hogy az uniós normáknak megfelelően, év végére a begyűjtött hulladék fele legyen újra nem hasznosítható. Ehhez infrastruktúrára, szervezésre és a lakosság tudatosítására van szükség. Nem elegendő az, hogy a lakosságot tájékoztassuk a szelektív hulladékgyűjtés tényéről, hanem tudatosítani kell bennük, a szabálytalan hulladéktárolás milyen hatással van a természetre – kezdte beszédét Körösfőy Sándor.

Az első két hónapban folyamatosan ellenőrzik, hogy a jelenlegi 12 hulladékgyűjtő gépkocsi elegendő-e a feladat elvégzéséhez. Amennyiben nem, további négy vásárolását tervezik. A négyéves szerződés értéke ötvenmillió lej, idén ebből 4,1 millió lejt fizet ki a cégtársulásnak a szászfenesi önkormányzat. A cégtársulás legalább két lerakatot is létrehozna a községben, ahova a lakosok az építkezési törmeléket és a nagyméretű bútorzatot gyűjthetik. A Szászfenesről összegyűjtött szemetet Bihar és Hargita megyei lerakatokba viszik, míg a Kolozs megyei integrált hulladékkezelő központ (CMID) működni kezd.

Horea Sulea polgármester szerint még mindig nagyon kevesen fizetik ki rendszeresen a szemétszállítási díjat, ezért a község évente ötmillió lejes veszteséget könyvelhet el. De az elöljáró bízik abban, hogy az AVE-RDE cégtársulásnak sikerül normalizálnia a helyzetet, és tiszta községgé tennie Szászfenest. Sulea azt is tudja: ehhez a lakosok hozzáállásán is változtatni kell. Megtudtuk: a szászfenesi magánszemélyek eddig havonta 11 lejt fizettek szemétszállításért, és az új cégtársulás sem kérhet többet 12 lejnél. 

Az elkövetkező hetekben a cég feltérképezi a régebben épült tömbházaknál a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló színes konténerek számát, illetve azt, hogy a lakosok megfelelő módon használják-e ezeket.  Terveik között szerepel 500 új hulladéktároló elhelyezése a tömbházaknál, ha erre szükség lesz. Akik a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó szabályok betartásával gyűjtik a szemetet, árkedvezményben részesülhetnek, illetve a szelektíven gyűjtött, újra hasznosítható hulladék elszállításáért nem is kell fizetniük. A községi önkormányzat új hulladékgazdálkodási szabályzat kidolgozását fontolgatja, amelyben pontosan előírják: mekkkora büntetéssel sújtják azokat a szászfenesieket, akik nem tesznek eleget a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak.

Először önkéntes tulajdonosi társulásokat keresnek, amelyek készek vállalni azt, hogy minden hulladékot szelektíven gyűjtenek, illetve az általuk megtermelt szemét mennyiségétől függően fizetik a   szemétszállítási díjat. Az így begyűjtött szemét mennyiségét pedig elektronikus eszközzel mérik meg.