Stratégiák hívószóval szervezik meg a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálét

Stratégiák hívószóval szervezik meg a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálét
Közzétette idei pályázati felhívását a hetedik alkalommal megszervezett Székelyföldi Grafikai Biennálé (G7), a nyomtatott grafikai eljárással készült alkotásokat március 20-ig várják a szervezők – olvasható az esemény weboldalán.

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé megszervezését nagymértékben befolyásolta a járványhelyzet, amelynek következtében az akkori események az online térbe kényszerültek. „A pandémia generálta kihívások dacára idén mindent megteszünk annak érdekében, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek méltó teret adhatnak a szakmai megmérettetésnek, arra törekszünk, hogy a rendezvény a továbbiakban is a kortárs grafika jelentős nemzetközi fóruma maradhasson” – olvasható a www.gbiennial.ro honlapon. Mint írják, a G7 legfőbb célja a továbbiakban is, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a sokszorosító képalkotás jelenkori trendjeiről és fejlődéséről, nyomon kövesse, feltérképezze, illetve rámutasson azokra a kölcsönhatásokra, amelyek a hagyományos és kísérleti grafikai eljárások különböző fúzióját eredményezhetik.

„A megváltozott körülmények, a korlátok közé szorítások megtapasztalása arra késztet mindannyiunkat, hogy átértékeljük jövőképünket. A bizonytalan idők megválaszolatlan kérdéseire különböző stratégiákat követve keressük a megoldásokat. Ennek megfelelően 2022-ben a szervezők a Székelyföldi Grafikai Biennálé hívószavának a stratégiákat javasolják” – írják a szervezők a felhívásban, ahol azt is kiemelik: bíznak abban, hogy a jelentkező művészek alkotói érzékenységének produktumai kiváló lenyomatai lehetnek az elmúlt időszak történéseinek.

A G7 alkalmával olyan képzőművészek és képzőművészeti egyetemi hallgatók jelentkezését várják, akik elhivatott művelői a különféle hagyományos, digitális és kísérleti grafikai eljárásoknak. A biennáléra az alábbi eljárásokkal készült nyomtatott grafikák küldhetők be: hagyományos grafikai eljárásokkal készült grafikai alkotások, digitális képalkotási módszerekkel készült és digitális eszközökkel nyomtatott grafikai alkotások, valamint digitális képalkotási módszerekkel előkészített, de hagyományos módszerekkel nyomtatott grafikai alkotások.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy bár a G7 hívószava a stratégiák, ez csupán javasolt téma, a pályázatnak nincs tartalmi megkötése. A pályázatra nevezni kizárólag a biennálé weboldalán található online űrlap kitöltésével lehetséges, a digitális reprodukciók beküldésének határideje március 20-a. A biennálé zsűrijét nemzetközileg elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják, a zsűrizés két szakaszban történik, a második szakaszba beválogatott alkotásokat pedig az októberi biennálén kiállítják a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A biennálé fődíja 2000 euró, a Nagy Imre-díj, a Plugor Sándor-díj és a Nagy Pál-díj pedig egyenként 1000 euróval járó elismerést jelent. A pályázat további részletei ide kattintva böngészhetők.