Sporthírek röviden a nagyvilágból

Sporthírek röviden a nagyvilágból

U FC: TÁVOZIK KÉT JÁTÉKOS

A Kolozsvári U FC másodosztályú labdarúgócsapata megválik két játékosától. Costel Enache vezetőedző többet nem tart igényt a portugál „kontingens” utolsó túlélőjének számító Inácio Miguel Ferreira Santosra. A 25 éves hátvéd késve érkezett a csapat gyülekezőjére, jelenleg külön edz, most megüzenték neki, hogy nincs többé szükség a szolgálataira, keressen más csapatot magának. A védő 32 alkalommal lépett pályára az U FC-ben és négy gólpasszt adott. A fiatal Denis Mânerant, aki 12 alkalommal szerepelt a fekete-fehér színekben, visszatért az U FC U19-es együtteséhez.

A CHELSEA ELKÖSZÖNT FRANK LAMPARDTÓL

A Premier League-ben szereplő Chelsea labdarúgócsapata menesztette posztjáról vezetőedzőjét, a 42 éves Frank Lampardot, aki 2019 júliusában vette át a londoni klub irányítását.

A legutóbbi nyári átigazolási szezonban rengeteg pénzt költő Chelsea-t a 2020–2021-es szezon bajnokesélyesének tartották még az idény kezdetén, azonban 19 forduló után a csapat a tabella 9. helyén szerénykedik, 8 győzelem és 5 döntetlen mellett már 6 alkalommal szenvedett vereséget.

A londoni klub hétfői közleményében az orosz Roman Arkagyjevics Abramovics tulajdonos úgy fogalmazott, nem volt könnyű meghoznia a döntést, mert nagyon tiszteli Lampardot és a személyes viszonyuk kiváló.

„Mindazonáltal a jelenlegi körülmények között úgy véljük, az a legjobb döntés, ha edzőt váltunk” – idézte a közlemény az orosz tulajdonost.

Sajtóhírek szerint a legesélyesebb a Chelsea kispadjára a Paris Saint-Germaintől nemrégiben távozó német Thomas Tuchel lehet.

JÉGKORONG: ROMÁNIAI BAJNOKSÁG

Három mérkőzéssel folytatták a romániai férfi jégkorongbajnokságot. Vasárnap Brassóban a Korona Wolves 9–0 (3–0, 2–0, 4–0) arányban verte az évek hosszú sora óta „bokszzsákként” szereplő Bukaresti Sportul Studenţescet, másnap pedig meg is tetézte ezt: 22–2 (4–0, 10–1, 8–1) volt a végeredmény. Hétfőn még Gyergyószentmiklóson is rendeztek mérkőzést, a Gyergyói Hoki Klub 8–1 (2–0, 5–0, 1–1) arányban jobbnak bizonyult a Bukaresti Steuánál.

Az állás: 1. Galaci MSC 35 pont/13 mérkőzés, 2. Gyergyó 32/15, 3. Brassv 22/9, 4. Csíkszeredai Sportklub 19/8 (89–19), 5. Steaua 19/13 (114–76), 6. Sapientia U23 17/19, 7. Sportul Studenţesc 0/19.

ANDY MURRAY NEM INDUL AZ AUSTRALIAN OPENEN

Korábbi pozitív koronavírustesztje miatt nem indul az ausztrál nyílt teniszbajnokságon Andy Murray. A 33 éves skót játékos múlt csütörtökön – amikor kiderült a fertőzöttsége – még úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy részt tud venni Melbourne-ben az év első Grand Slam-tornáján. A háromszoros GS-tornagyőztes – Ausztráliában ötszörös döntős – teniszező az elmúlt egy hétben házi karanténban volt, ám mostanra eldőlt, a viadal február 8-i rajtja előtt nem tudja letölteni a 14 napos kötelező karantént Ausztráliában, ahova egyelőre nem utazhat el. A hosszú ideig sérüléssel bajlódó, kétszeres olimpiai bajnok Murray csak a 122. a világranglistán, Melbourne-ben szabadkártyával indult volna.

IFFHS: NEGO ÉS JUHÁSZ AZ ÉVTIZED LEGGÓLERŐSEBB VÉDŐINEK LISTÁJÁN

A magyar válogatott Nego Loic és Juhász Roland is felkerült az elmúlt évtized leggólerősebb védőinek listájára, amelyet a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) állított össze.

A rangsorba az élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken, a nemzeti kupákban, a hivatalos nemzetközi klubsorozatokban és az ugyancsak hivatalos válogatott mérkőzéseken elért találatok számítottak be, azoktól a játékosoktól, akik döntő többségben védőként szerepeltek.

Ezek alapján 2011 és 2020 között a legeredményesebb védő Sergio Ramos volt: a Real Madridban 71, a spanyol válogatottban 18 alkalommal volt eredményes. Így 89 góllal zárt a lista élén magabiztos előnnyel, a második helyezett gibraltári Joseph Chipolina 78 találattal követi őt.

Az évtizedben 62 hátvéd ért el 33 vagy annál több gólt. Az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn egyenlítő Nego klubcsapataiban 38 alkalommal vette be az ellenfél kapuját, összesen 39 találata 35. helyet ért. Eggyel kevesebbszer, 38-szor volt eredményes Juhász, aki egy válogatott találat mellett klubmezben 37 gólt szerzett az évtizedben, így a lista 39. helyére került.

A listán egy román védőt is találunk: a kolozsvári születésű, jelenleg a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t erősítő 33 esztendős Bogdan Alexandru Mitrea 34 gólt szerzett, 32-t a bajnokságban, egyet a nemzetközi kupában és egyet a válogatottban (eddigi egyetlen szereplésén, a tavaly novemberi Fehéroroszország elleni bartáságos találkozón).

A leggólerősebb védők 2011 és 2020 között az IFFHS adatai alapján: 1. Sergio Ramos (spanyol) 89 gól, 2. Joseph Chipolina (gibraltári) 78, 3. Keylor Soto (Costa Rica-i) 73, ..., 35. NEGO LOIC 39, …, 39. JUHÁSZ ROLAND 38, …, 56. BOGDAN MITREA 34.

A SAKKVILÁGBAJNOK CARLSEN VOLT A LEGJOBBAN KERESŐ E-SPORTOLÓ TAVALY

A sakkvilágbajnoki címvédő Magnus Carlsen bizonyult az e-sport – a versenyszerűen űzött számítógépes játékok mellett a sakkot is magában foglaló elektronikus sport – legjobban kereső játékosának 2020-ban. A 30 éves norvég versenyző a világháló pénzdíjas eseményein, mindenekelőtt az általa életre hívott internetes nemzetközi tornákon 510 587 dollárt keresett tavaly – írta az insidethegames.biz. A portál cikke szerint ugyanakkor az e-sportokat űző játékosok összbevétele jelentősen csökkent a koronavírus-világjárványból fakadó globális válság következtében. A legjobb 50 játékos 76 százalékkal kevesebbet keresett, mint az előző esztendőben, a 2019-es 55 millió dollárról 11 millió dollárra esett vissza a 2020-as össznyeremény. A top 50-be tartozók átlagéletkora 22,7 év volt, és hét tinédzser is szerepel a tavalyi félszázas listán a portál ismertetője szerint.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sport
Sport
Sport

TENISZ: ŢIG MENETEL HUAHINBEN

Elődöntőbe jutott a 25 esztendős Patricia Maria Ţig (105. a világranglistán) a thaiföldi Huahinben rendezett, 275 ezer dollár összdíjazású, keménypályás tornán, miután sorozatban harmadik kínai ellenfelét is legyőzte.

Sport
Sport