Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

JÉGKORONG ERSTE LIGA: HÁZIGAZDAKÉNT NYERTEK A SZÉKELYFÖLDI CSAPATOK

A Csíkszeredai Sportklub és a Gyergyói Hoki Klub is házigazdaként nyert a jégkorong Erste Liga szerdai játéknapján. A társbajnok Csíkszereda a Titánokat múlta felül 3–1-re, míg a Gyergyó az Újpesti TE ellen fordított, és bizonyult jobbnak végül 2–1-re.

A vendég Debreceni EAC 4–0-ra legyőzte a társbajnok, éllovas Ferencvárost. A hajdúságiak elsősorban légiósaiknak és a 32 lövést védő Hetényi Zoltán kapusnak köszönhették a sikert. Az FTC ebben az idényben először nem talált be hazai pályán, és összesen második alkalommal volt gólképtelen: november 21-én Brassóban hosszabbítás után 1–0-ra kapott ki.

Eredmények, Erste Liga, alapszakasz: • Csíkszeredai Sportklub–Titánok 3–1 (0–0, 2–0, 1–1) • Gyergyói Hoki Klub–Újpesti TE 2–1 (0–0, 0–1, 2–0) • Ferencvárosi Torna Club-Telekom–Debreceni EAC 0–4 (0–1, 0–2, 0–1). A tabellán: 1. FTC-Telekom 66 pont/31 mérkőzés, 2. Brassói Korona Wolves 55/25, 3. DEAC 54/33, 4. MAC HKB Újbuda 53/31, 5. Csíkszereda 51/25 (23–84), 6. Újpest 51/30 (120–104), 7. Gyergyó 46/30, 8. Budapesti Opten Vasas HC 26/30, 9. Titánok 23/29, 10. Dunaújvárosi Acélbikák 16/30.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) szakmai bizottsága jóváhagyta az Opten Vasas fellebbezését, így nem kell újrajátszani a december 30-án rendezett Vasas–Ferencváros Este Liga-mérkőzést, maradt a pályán született 4–2-es angyalföldi siker.

U FC: ÚJABB VERESÉG ÉS IGAZOLÁSOK

Hatodik előkészületi mérkőzésén sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a másodosztályú Kolozsvári U FC, amely ezúttal hazai környezetben szenvedett vereséget: 2–1 (1–1) arányban kikapott a III. ligás Zilahi MSC-től. Az U FC találatát a portugál Sérgio Miguel Hora Ribeiro érte el a 8. percben, de a szilágyságiak fordítani tudtak.

Costel Enache együttese: Muţiu – Telcean, Dican, Luchin – Pârvulescu, Acka, Negrean, Taub – Ribeiro, Ogbu, Meşter; cserék: Răuţă, Golan, Rus, Filip, Chacana, Ştefănescu, Pop, Gorcea és Damian (utóbbi próbán van az egyetemistáknál).

Az összeállításból is kiderül, hogy az U FC negyedik leigazolása a nigériai Derick Chuka Ogbu, aki legutóbb az egyiptomi Al Ittihad Alexandria együttesében szerepelt 2019-ben. A 30 esztendős csatár járt már Kolozsvárott, a 2013–2014-es idényben a CFR 1907 együttesét erősítette, 25 mérkőzésen szerepelt és 6 gólt lőtt. Karrierje során még játszott a katari Umm Salal, a belga OH Leuven, a kínai Liaoning Vovin, a japán Ventforet Kofu, a Debreceni VSC és a grúz/georgiai Tskhinvali együttesében.

Az U FC bejelentette, hogy kölcsönbe kapták (és később leszerződtethetik) a mogoşoaiai edzőtáborban kipróbált Rareş Sburleát. A 18 éves brassói játékos csak szülővárosában szerepelt eddig, előbb a Koronában, majd az akkor I. ligás Brassói FC juniorcsapatában, most pedig az ACS Kids Tâmpa együttesében játszott.

NŐI RÖPLABDATORNA KOLOZSVÁROTT

A hétvégén házigazdaként szerepel az A1-osztály visszavágóinak második minitornáján a Kolozsvári U NTT Data női röplabdacsapata. Luminiţa Trombiţaş tanítványai a Horia Demian Sportcsarnokban pénteken 17 órakor a Bákói Ştiinţa, vasárnap 17 órakor pedig Piteşti-i Argeş csapatával játszanak. Szombaton 17 órakor rendezik a Bákó–Argeş találkozót. A mérkőzések zárt kapusak, de interneten követhetők a YouTube UCluj TV csatornáján és az egyesület Facebook-oldalán.

KÉZILABDA, NŐI BAJNOKOK LIGÁJA: VIPERS-SIKER A KÖRÚT ELSŐ MECCSÉN

A női kézilabda Bajnokok Ligájában a norvég Vipers Kristiansand európai meccspótló körútra indult, 12 nap alatt a tervek szerint hat mérkőzést játszik (kétszer a Ferencvárossal), s amelynek első állomásán idegenben egy góllal jobbnak bizonyult a francia Metz Handballnál.

Eredmény, női Bajnokok Ligája, A-csoport, pótlás a 8. fordulóból: • Metz Handball (francia)–Vipers Kristiansand (norvég) 28–29 (11–13). A csoport állása: 1. Rosztov-Don (orosz) 15 pont/9 mérkőzés, 2. Metz 14/11, 3. Vipers 12/7 (203–185), 4. FERENCVÁROSI TORNA CLUB-RAIL CARGO HUNGARIA 12/11 (301–298), 5. BUKARESTI MSC 11/10, 6. Team Esbjerg (dán) 8/11, 7. RK Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 5/11, 8. SG BBAM Bietigheim (német) 3/10.

AUSTRALIAN OPEN: BUZĂRNESCU SZERENCSÉS VESZTES

Hatodik románként Mihaela Buzărnescu feljutott a főtáblára szerencsés vesztesként. A múlt havi dubaji selejtező 3., utolsó fordulójában Buzărnescu 2:6, 7:6 (1), 6:2 vereséget szenvedett az amerikai Whitney Osuigwétől, de egy visszalépés után lucky looserként mégis várhatja a péntekre halasztott főtáblás sorsolást. A február 8. és 21. között esedékes Grand Slam-tornán Romániát még Simona Halep, Patricia Maria Ţig, Sorana Cârstea, Irina-Camelia Begu és Ana Bogdan képviseli a hölgyek között, román férfi teniszező nincs a főtáblán.

JÉGKORONG-VB: LETTORSZÁG EGYEDÜL RENDEZI A TORNÁT

Riga egyedül ad otthont a május–júniusi jégkorong-világbajnokságnak azok után, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) biztonsági okok miatt – mind politikai, mind a koronavírus-járvány szempontjából – elvette a társrendezői jogot Fehéroroszországtól. Az IIHF azt is közölte, hogy Dánia (Herning) és Szlovákia (Pozsony) hajlandó lett volna lebonyolítani az eseményt Minszk kiválását követően, de a világszövetség a koronavírus-járvány miatt úgy látta jónak, ha mind a 16 csapat elkerüli az utazásokat, és egy városban játszik május 21. és június 6. között. A Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetősége különben szintén elvette Minszktől az idei világbajnokság rendezési jogát, hasonló okokra hivatkozva.

IFFHS: MAROZSÁN DZSENIFER AZ ÉVTIZED LEGJOBB NŐI LABDARÚGÓJA

Marozsán Dzsenifer lett az elmúlt évtized legjobb női labdarúgója a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS). A budapesti születésű játékos az IFFHS honlapjának híre szerint a norvég Ada Hegerberget és a francia Wendie Renard-t megelőzve bizonyult győztesnek. Marozsánnak rövid időn belül ez már a második kiemelkedő sportszakmai elismerése, miután januárban az IFFHS őt választotta meg az elmúlt évtized legjobb irányítójának is. Az esztendő legjobbja titulust a futballista – aki a német Eintracht Frankfurttal egyszer, míg a francia Olympique Lyonnal négyszer nyert Bajnokok Ligáját, német színekben pedig olimpiai bajnok lett – korábban 2016-ban, 2018-ban és 2020-ban is kiérdemelte. Emellett 2017-ben és 2019-ben második, 2013-ban pedig harmadik volt az éves rangsorban.

A férfiaknál az IFFHS listáján a 2011 és 2020 közötti periódus legjobbja címet az ötszörös aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo, az olasz Torinói Juventus csatára kapta, második lett a spanyol válogatottal világ- és kétszeres Európa-bajnok hátvéd, a Real Madridot erősítő Sergio Ramos, a harmadik pedig a német válogatottal világbajnok Manuel Neuer, a Bayern München kapusa.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sport
Sport
Sport
Sport
Sport

TENISZ: ŢIG MENETEL HUAHINBEN

Elődöntőbe jutott a 25 esztendős Patricia Maria Ţig (105. a világranglistán) a thaiföldi Huahinben rendezett, 275 ezer dollár összdíjazású, keménypályás tornán, miután sorozatban harmadik kínai ellenfelét is legyőzte.

Sport