Speciális illeték eltörlését kéri a CTP

Speciális illeték eltörlését kéri a CTP
A Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) felkérte a polgármesteri hivatalt, hogy mondjon le a speciális illeték bevételezéséről, másként a vállalat kénytelen drágítani a jegyeket.

Az erre vonatkozó tervezetet március 18-ig bocsátották közvitára. A speciális illetéket 2014-ben léptették életbe, és május 1-jétől helyeznék hatályon kívül. Az év elején a CTP kérte az árak kiigazítását a fogyasztói árindex (IPC) alkalmazása által, 2018. augusztusa–2020. januárja között, az árakat és illetékeket megszabó Bizottság pedig elfogadta a kérést. Ha ezekhez hozzáadódik a speciális illeték, akkor a jegyek 6,65 százalékkal drágulnának. Pontosabban az egy utazásra feljogosító eddigi 2,50 lejes jegy 2,63 lejbe kerülne.

 „Mivel senki sem szeretné a buszjegyek árának növelését, és az árkiigazításra vonatkozó törvényes és szerződéses előírásokat is be kell tartani, újraelemezik a helyi közszállításra vonatkozó, 2013-as döntést, ami a speciális illeték bevezetésére vonatkozik” – derül ki a közvitára bocsátott tervezetből.

A speciális illeték 2014. január 1-jétől lépett életbe, és a jegy árának 6,65 százalékát képezi, amelyet új járművek vásárlására kell fordítania a CTP-nek. A közszállítási vállalat azzal indokolja a speciális illeték hatályon kívül helyezését, hogy az önkormányzatnak sikerült vissza nem térítendő támogatást elnyerni busz, trolibusz és villamos vásárlásra. 2017-től kezdődően 41 elektromos buszt, 50 trolibuszt és 24 villamost vásároltak, illetve vásárolnak, amelyek összértéke 483 millió lej.

„Az eddig lehívott és a várható vissza nem térítendő támogatásokat figyelembe véve úgy ítéljük meg, hogy a speciális illeték eltörlése jó döntés lenne. Ezért javasoljuk az ezt megszabó városi tanácsi határozat hatályon kívül helyezését. A speciális illeték kiiktatásával elkerülhető lesz a jegyek drágítása” indokolják a kérést a tervezetben.

Az árakat és illetékeket megszabó Bizottság által elfogadott díjakról további részleteket lehet megtudni a  a https://files.primariaclujnapoca.ro honlapról, ám ezek még a városi tanács jóváhagyására várnak.