Negyven e-buszt vásárol a kolozsvári önkormányzat

Negyven e-buszt vásárol a kolozsvári önkormányzat
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal bejelentette, hogy további negyven autóbuszt vásárol a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) számára. A cél az, hogy 2028-ig ne közlekedjen a városban környezetszennyező busz. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal az Elektromos Közbeszerzési Eljárások Rendszerben (SEAP) hirdette meg a versenytárgyalást a 18 méter hosszú, úgynevezett csuklós buszok és a működtetésükhöz szükséges töltőállomások megvásárlására.

A buszállomány korszerűsítésébe közel 146 millió lejt (29,5 millió eurót) fektetnek a helyi költségvetésből és nem uniós forrásból. A pályázatok benyújtási határideje november 8-a, és a legjobb minőség-ár arányt ajánló céget nyilvánítják nyertesnek. A versenytárgyalás győztesének kiválasztásakor az önkormányzat figyelembe veszi a buszok villamosenergia-fogyasztását, a kisfogyasztású járművek nagyobb pontszámot kapnak az ajánlat értékelésekor.

 „A járművek villamosenergia-fogyasztása (kWh/km) a jármű teljesítményének meghatározó mutatója. Ezt a SORT2 (Szabványosított Közúti Tesztciklusok) tesztek alapján állapítja meg egy akkreditált szervezet, és a kisebb fogyasztású mellett döntenek. Az ajánlatnak kötelező módon tartalmaznia kell a SORT 2 tesztlapokat az ajánlott járművek esetében” – olvasható a közbeszerzési eljárás dokumentációjában.   

Egy másik kritérium, amit figyelembe vesznek, az autóbuszok úgynevezett autonómiája, ami a két töltés között megtett kilométerekben mérhető, a kolozsvári buszoknak legalább 190-et kell megtennie. „A buszoknak úgy kell legalább 190 km-t megtenniük, hogy fűtési vagy a légkondicionáló rendszerük maximális kapacitáson működik, miközben teljes utaslétszámmal közlekednek. Nem veszik figyelembe azokat az ajánlatokat, amelyek nem tesznek eleget a feladatfüzet minimális követelményének” – írja a feladatfüzet.

A buszokkal együtt 18 lassú töltőállomást is vásárolnának, amelyek minimális teljesítménye 120 kW. Hat gyorstöltő állomás megvásárlását is tervezik, amelyek minimális teljesítménye 400 kW. Olyan nagyobb teljesítményű töltőállomásokat vásárolnának inkább, amelyek lehetővé teszik, hogy a hideg időszakban a járműveket minél kevesebb idő alatt töltsék fel.

A CTP gépparkjában jelenleg 41 elektromos autóbusz, 90 trolibuszt és 28 villamost van. 2021-ben a vállalat környezetbarát járművei közel 53 millió utat tettek meg. A legtöbbet, 30 millió útra a trolibuszok indultak. Második helyen állnak a villamosok 14 millió úttal, a harmadik helyen pedig az elektromos autóbuszok, amelyek 7,6 millió utat bonyolítottak le.

Nem csak Kolozsvár, hanem a teljes metropoliszövezet tömegközlekedését környezetbaráttá tennék 2028-ig. Az eredetileg 2026-ra ígért átállás határidejét azért tolták ki, hogy a környező településekre induló járatok lecserélése időigényes feladat.