Sokan elutasítják a méhnyakrák elleni védőoltást is

László Attila: bizalmatlanok az egészségügyi rendszerrel szemben

Sokan elutasítják a méhnyakrák elleni védőoltást is
Noha méhnyakrák elleni oltóanyag van raktáron, mégis kevesen szánják rá magukat, hogy lányaikat beoltassák HPV elleni oltással. László Attila RMDSZ-es szenátor szerint a romániai lakosok azért ilyen bizalmatlanok bármilyen oltással szemben, mert megrendült a bizalmuk az egészségügyi rendszerben. Az orvos végzettségű politikus azonban nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is beoltatná HPV elleni oltással, hiszen ők is lehetnek vírushordozók. Példaként Ausztráliát hozta fel, ahol a nagy fokú átoltottságnak köszönhetően az új méhnyakrákos megbetegedések száma jelentős mértékben csökkent. Megjegyezte, mivel a HPV elleni oltás nem volt kötelező, a romániai lányok átoltottságát illetően a hatóságok nem rendelkeznek semmilyen adattal. Megtudtuk: a fejlesztési minisztérium pont tegnap utalt át az egészségügyi minisztériumnak százmillió lejt, hogy abból humán papillomavírus elleni oltóanyagot vásároljon.

– Értesüléseim szerint a fejlesztési minisztérium tegnap utalt át az egészségügyi minisztériumnak százmillió lejt, amiből humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyagot fognak vásárolni. Jelenleg több mint 14 ezer dózis vakcina van raktáron a közegészségügyi igazgatóságoknál. Az országos program keretében a minisztérium négy évre szóló keretmegállapodást kötött a beszállítóval, hogy biztosítsa a védőoltásokkal való ellátás folytonosságát. Ugyanakkor kiterjesztették az oltandók körét: eddig csak a 14–18 év közöttieknek lehetett beadni az oltást, most viszont a 11–18 év közötti lányok szülei is kérhetik gyermekük beoltását – fogalmazott László Attila. Hozzátette: mivel a HPV elleni oltás nem volt kötelező, a hatóságok nem mérték fel a beoltottak számát. Példaként Ausztráliát említette, ahol 2020. január 1-jén bejelentették, hogy 2019-ben egyetlen új méhnyakrákos esetet sem jegyeztek, miután a lányok és fiúk is megkapták a védőoltást. – Más országokban, ahol kampányoltak a HPV elleni vakcina mellett, és elérték a 70-90%-os átoltottságot, 30-40%-kal csökkent a méhnyakrák előfordulása – nyilatkozta a Szabadságnak László Attila Kolozs megyei RMDSZ-es szenátor.

Az orvos-politikus kitért arra is, hogy az előző években volt fennakadás az oltóanyag-ellátással kapcsolatosan. Ezért olyan is előfordult, hogy akár két-három évet kellett várni a feliratkozástól az oltás beadásáig. Ez mostanra megoldódott, jelenleg több mint 14 ezer dózis vakcina van raktáron a közegészségügyi igazgatóságoknál. A szaktárca felhívást intézett a háziorvosokhoz, hogy kérjék az HPV elleni oltásokat a megyei igazgatóságoktól, ha van rá igény pácienseik körében – olvasható a minisztérium pénteki közleményében. A gyerekek beoltását a szülőknek kell kérelmezniük a háziorvosnál. A kérelmeket a nyilvántartásba vétel időpontja szerinti időrendi sorrendben összesítik, és negyedévente kérik a szükséges vakcinaadagokat a területi közegészségügyi igazgatóságtól – részletezi a közlemény a folyamatot. A tárca rámutatott, hogy amennyiben egy-egy megyében meghaladja az immunizálási kérések száma a raktáron lévő vakcinamennyiséget, más megyék készletéből lehet pótolni az adagokat.

László Attilának tudomása van olyan esetről is, amikor a szülők 1200 lejt fizettek egy HPV elleni oltásért, hogy lányuk idejében megkaphassa azt. A szenátor jónak tartaná, ha a fiatal férfiakat is beoltatnák HPV elleni vakcinával, mert ők is lehetnek tünetmentes hordozók, akik adott esetben megbetegíthetik a lányokat. – Bármilyen oltással szemben tanúsított lakossági ellenkezés oka abban keresendő, hogy megingott az emberek bizalma az egészségügyi rendszerben. A kanyaró elleni oltást 1980-ban kezdték el beadni, és addig évente 100 ezer körüli volt az esetszám, a gyermekhalandóság pedig 3500-4000 körül ingadozott évente – mondta László Attila. Az országos járványfelügyelet adatai szerint a 2016-os kanyarójárvány kitörésekor 1962 esetet és 9 halálesetet jegyeztek. Ez a szám 2020 júliusára meghaladta a 20 ezret, ebből 64 volt halálos kimenetelű.

– Igaz, hogy az alkotmányban nem rangsorolták a különböző emberi jogokat, de szerintem az élethez való jog mindenek felett áll. Ezért tartom értelmetlennek azt a jogi vitát, miszerint az oltás kötelezővé tétele alkotmányos jogokat sértene – összegzett László Attila.

Az angliai Cancer Research Központ által végzett és nemrég közzétett felmérés szerint a HPV elleni oltás 87 százalékkal csökkenti a méhnyakrák előfordulását. Ugyanakkor a rákmegelőző állapot kialakulásának esélye 97 százalékkal csökkent azon lányok esetében, akiket 12-13 éves korukban beoltottak méhnyakrák ellen a Cervarix oltóanyaggal. A felmérés alapját a 2006–2019 közötti oltásbeadatásra és szűrésre vonatkozó angliai adatok képezték. Szomorú a romániai helyzet is, mivel évente 2000 nő hal meg méhnyakrákban, miközben az oltással ez elkerülhető lenne. Radu Vlădăreanu, a Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság elnöke elmesélte: előfordult a praxisában már olyan eset, hogy fiatal lányoknál diagnosztizált méhnyakrákot, mert annak idején a szülők nem egyeztek bele lányuk beoltásába a védőoltásra vonatkozó tájékoztatás hiányában. Ezért az orvos nemcsak a betegséget, hanem a megfelelő tájékoztatás hiányát is okolja a megbetegedésekért, elhalálozásokért. A HPV elleni oltás hatékonysága meghaladja a 99%-ot, ha 11-14 éves korban adják be. Romániában a lányok számára írhatják elő ezt az oltást, fiúk számára nem. A 14 évesnél fiatalabb lányoknak két dózist (a másodikat hat hónap elteltével), a 14 év felettieknek 3 dózist (az első oltást követően két és hat hónap múlva) kell megkapniuk.