SepsiBook – a kamaszokra fókuszál idén a sepsiszentgyörgyi könyvfesztivál

SepsiBook – a kamaszokra fókuszál idén a sepsiszentgyörgyi könyvfesztivál
Kiemelten a kamaszoknak és tinédzsereknek szóló szerzőkre összpontosít idén a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál Sepsiszentgyörgyön – közölték a szervezők az MTI-vel. A SepsiBook második kiadását május 25. és 28. között tartják a Sepsi Arénában.

A közleményben idézik Szonda Szabolcsot, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatóját és a SepsiBook programigazgatóját, aki rámutat: míg tavaly a kisgyerekes családok voltak fókuszban, idén kamaszoknak, tinédzsereknek író szerzőket hívtak, mivel fontosnak tartják, hogy olvasásra ösztönözzék a fiatalokat.

Az ifjúsági szerzők közül Kertész Erzsit és Berg Juditot hívták meg, de Szirmay Ágnes és Harcos Bálint is jelen lesz. A könyvvásáron kamaszteret is berendeznek, valamint kreatívírás-műhelyt és illusztrációs foglalkozást is szerveznek a fiataloknak.

Ami a kiemelt meghívottakat illeti, a költők közül Parti Nagy Lajos és Kemény István vesz részt a könyvfesztiválon, de Visky András író Kitelepítés című új regényét is bemutatják.

Varró Dániel két zenés-irodalmi műsorral érkezik a könyvvásárra Molnár György gitárossal, míg Kollár-Klemencz László íróként lesz jelen Öreg Banda című regényével.

László Noémi költő irodalomórát tart és bemutatják Keljfeljancsi című új prózakötetét is, a Látó folyóirat égisze alatt pedig pódiumbeszélgetés zajlik Kemény Istvánnal és Markó Bélával a saját Petőfi-élményről. Az erdélyi kiadványok közül Botházi Mária Fűnyíró a Tündérkertben című kötetét is bemutatják, amely az erdélyi hétköznapokat láttatja sajátos humorral.

A közlemény a román szerzők közül az íróként bemutatkozó Horațiu Mălăele színművészt és Bogdan Suceavă matematikust, írót említi – utóbbi regényei magyarul is olvashatók. A fesztiválon a Tapinarii nevű alternatív folkbanda is fellép.

Emellett helyi szerzők részvételével bemutatják az Erdélyi Szép Szó idei kötetét, és útnak indítják a Tortoma Kiadó Háromszéki Téka című sorozatát: az első kötet az Egyed Emese szerkesztette Háromszéki költők antológiája.

Gasztroirodalmi ínyencséggel is várják az érdeklődőket, hiszen a zárónapon tartják a Ferencesek főztje című kötet rendhagyó bemutatóját. A sepsiszentgyörgyi könyvvásáron harminc erdélyi és magyarországi kiadó lesz jelen, és román könyvesboltot is meghívnak a szervezők.

Borítókép forrása: Facebook/SepsiBook