SepsiBook – kezdődik az első sepsiszentgyörgyi könyvvásár

SepsiBook – kezdődik az első sepsiszentgyörgyi könyvvásár
Ma, május 26-án kezdődik és vasárnapig, május 29-ig várja változatos programokkal az érdeklődőket az első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a SepsiBook. A Sepsi Arénában zajló rendezvényen negyven erdélyi és magyarországi kiadó kínálatából válogathatnak a könyvkedvelők.

Az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Szonda Szabolcs programigazgató „kulturális svédasztalnak, szeretetvendégségnek” nevezte a könyvvásár kínálatát: mint elmondta, a kortárs irodalom mellett az olvasásfejlesztés, az erdélyi kultúra, a műfordítás, a krimi, gasztronómia, sport és zene hívószavak köré épül a tartalmában egyébként rendkívül szerteágazó programkínálat. „Az a célunk, hogy közelebb hozzuk a közönséghez a könyvet, az olvasás nyújtotta, semmihez sem hasonlítható élményt. Az irodalom építménye különböző témaelemekből tevődik össze, ezek közül megpróbáltunk minél többet leképezni a programban, pontosan úgy, ahogyan egy közkönyvtár kínálata is sokoldalú” – emelte ki Szonda Szabolcs.

Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor elmondta: író-olvasótalálkozók, beszélgetések és koncertek szervezésével, irodalmi kávéházzal, étkezési lehetőség biztosításával, valamint olvasósarkok berendezésével kívánják elérni, hogy a közönség minél több időt töltsön a könyvvásáron.

A kortárs magyar irodalmat mások mellett olyan jeles írók, költők képviselik az eseményen, mint Háy János, Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Fekete Vince, Márton László, László Noémi, Balázs Imre József, Márton Evelin, Dimény H. Árpád, Borsodi L. László, Káli István, Vincze Ferenc, Király Farkas és Lőrincz P. Gabriella. Jelen lesz továbbá Nyáry Krisztián és Bereményi Géza, valamint Sepsi László is, aki izgalmas krimi-kerekasztalon vesz részt Mészöly Ágnessel együtt – írják a szervezők. Vida Gábor román nyelvű kötete kapcsán középpontba kerül a műfordítás kérdése, téma lesz a kortárs román irodalom magyarra fordítása is Lövétei Lázár László és Szonda Szabolcs műfordítók beszélgetésén, továbbá Lucian Boia magyar nyelvű kötetét is bemutatják.

Az erdélyi kultúra témakörében jelentősek a helyismeret, művelődés- és társadalomtörténet, valamint a pedagógia területén született kötetek, többek között Dimény-Haszmann Orsolya múzeumtörténeti munkája, Tulit Ilona pedagógusi létről szóló kötete, Egyed Emese Drámatékája, Király István Király Károlyról szóló könyve vagy Márk Attila orgona- és egyháztörténeti munkája is.

Mint írják, a Grund néven működő gyerektérben könyvtárosok és játszóházvezetők izgalmas időtöltésre várják a gyermekeket, akiknek bábozásra, papírszínházas mesemondásra, kézműveskedésre nyílik lehetősége. A SepsiBook ideje alatt több kiállítás is megtekinthető: többek között könyvvásártörténeti, az Örkény István-évforduló tiszteletére a Tóték bemutatóiról, illetve Kürti Andrea illusztrációiból készült tárlat is körbejárható.

Mint írják, a programot izgalmas és sokszínű, irodalmi szövegekre, versekre épülő zenei koncertek is színesítik. Családoknak szól Berecz András mesekoncertje, akárcsak a gyerekverseket feldolgozó Huzella Péter, valamint a sepsiszentgyörgyi Mozsikácska fellépése. Koncertet ad továbbá a Bob és Bobék Orchestra, a Mácsafej, a román szatíra hagyományát zenében művelő Fără Zahăr duó, valamint az irodalmárokból és zenészekből álló Klasszik Lasszó is – írják a szervezők.

A SepsiBook részletes programja elérhető a www.sepsibook.ro weboldalon.

(Borítókép forrása: Facebook / SepsiBook)