Semmi sem marad Schengenből?

Visszaállította a határellenőrzést Szlovákia a magyar határon

Semmi sem marad Schengenből?
Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos, az intézkedést Pozsony az illegális bevándorlók számának növekedésével indokolta. Szerdától Csehország és Lengyelország is hasonló intézkedést vezetett be Szlovákiával közös határukon.

Az cseh idegenrendészet közölte: alig néhány órával azután, hogy Prága tíz napra visszaállította a határellenőrzéseket, több tucat törvénytelen bevándorlót fogtak el a cseh határőrök a szlovák határon, az észak-morvaországi Sance határátkelőnél.

Szerda reggel Dél-Morvaországban a zöld határon négy szíriaival találkoztak rendőrök, míg 13 szír állampolgár önként jelentkezett a Hustopece településen lévő rendőrállomáson. A rendőrök és a vámosok éjféltől kezdve szúrópróbaszerűen ellenőrzik a határon a kiválasztott autókat, illetve járőröznek a nemzetközi vonatokon.  Csehország keddről szerdára virradóra tíz napra visszaállította a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok megnövekedett száma miatt. Lengyelország és Ausztria is hasonló intézkedéseket foganatosított a határon.

Az elmúlt 24 órában az Arad megyei határőrök közel ötven bevándorlót tartóztattak fel a román-magyar határon, akik törvénytelen módon próbáltak bejutni a schengeni övezetbe.

A határőrség a nagylaki autópálya-határátkelőnél vizsgálta át egy román, illetve egy török állampolgár teherautóját. Az előbbi jármű a fuvarlevél szerint autóalkatrészeket szállított Németországba, az utóbbi pedig Magyarországra tartott, rakomány nélkül. A két járműből összesen 40 bevándorló került elő. Kiderült, hogy 34-en bangladesiek, hatan pakisztániak, és mind törvényes úton érkeztek Romániába. Ugyanakkor, a gyulavarsándi határőrök öt etiópiai és pakisztáni bevándorlóra bukkantak egy bolgár sofőr által vezetett nyerges vontatóban, amely Németországba tartott autóalkatrészekből álló rakományával. A sofőrök ellen embercsempészet, a bevándorlók ellen pedig tiltott határ-átlépési kísérlet miatt indult eljárás.

Negatívan érinti a fuvarozókat az egyes uniós tagállamok közötti határellenőrzés visszaállítása

A romániai fuvarozók egyik legnagyobb munkáltatói szövetsége, az aradi székhelyű APTE 2002 alelnöke szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes uniós tagállamok közötti határellenőrzés visszaállítása negatív hatással lesz az ágazatra. A Lengyelországnak, Csehországnak és Ausztriának az a döntése, hogy az illegális bevándorlás megfékezésére ellenőrzéseket vezetnek be a Szlovákiával közös határaikon, tovább fogja késleltetni az áruszállításokat.

„Pontosan az fog történni, ami már régóta zajlik Románia nyugati határátkelőinél, különösen Nagylaknál és Borsnál, ahol a kamionosok 12-15 órát várakoznak, hogy beléphessenek Magyarországra. Órákig tartó várakozásokra, túlbuzgó ellenőrzésekre és a határőrizeti szervek szervezetlensége miatti késésekre számítunk” - nyilatkozta Dorin Pop.

Hangsúlyozta, hogy a fuvarozóknak nem csak az üzleti forgalmát érintik ezek a döntések, hanem a késedelmes szállítás miatti kötbérek is. Hozzátette, hogy a három tagállam negatív jelzést adott az EU más országainak.

Dorin Pop megjegyezte: a schengeni rendszer valójában már nem működik, hiszen korábban Franciaország és Ausztria is visszaállította a határellenőrzéseket.

Az APTE 2002 a nyugati országrész legnagyobb munkáltatói szövetsége, amelyik mintegy 2200 fuvarozó céget tömörít. Vezetői korábban arról számoltak be, hogy a bevételeiket 18-22 százalékkal csökkentették a román-magyar határátkelőkön tapasztalható torlódások.

Lengyelország, Csehország és Ausztria bejelentette, hogy kedd éjféltől ellenőrzéseket vezetnek be a Szlovákiával közös határaikon az illegális bevándorlás megfékezésére. Az ellenőrzések egyelőre tíz napig tartanának.