Sanghajban díjazták Román Katalint, a Hat hét című film főszereplőjét

Sanghajban díjazták Román Katalint, a Hat hét című film főszereplőjét
Román Katalint a Hat hét című, nyílt örökbefogadásról szóló filmben nyújtott kimagasló színészi alakításáért díjazták az A-kategóriás Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Az ázsiai kontinens egyik legrangosabb mozgóképes szemléjének öttagú szakmai zsűrije szerint „Román Katalin kiemelkedő alakítása gyönyörűen közvetíti a film középpontjában álló karakter energiáját, olyan, mint egy áramütés, amely a film mozgatórugója” – olvasható az NFI közleményében. Mint írják, a fiatal színésznőt a rangos elismeréssel filmkészítőként méltatták, mivel Kínában a színészekre is alkotókként tekintenek. Az elismerést a seregszemlén Dévényi Zoltán operatőr vette át.

Mint felidézik, Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a gyerekről. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Szakonyi Noémi Veronika filmje az NFI támogatásával a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült. Az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel: a franciaországi Arrasban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját.

A Hat hét nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól.

A Magyar Mozgókép Díjakra nyolc kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit, amelyből Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte el, továbbá a legjobb elsőfilmnek járó díjat, illetve a diákzsűri díját is a produkció vihette haza – áll a közleményben.

Borítókép: Jelenet a Hat hét című filmből Román Katalinnal. Fotó forrása: port.hu