Román sikerek a Roland Garroson

Román sikerek a Roland Garroson
Simona Halep és az Irina Maria Bara, Mihaela Buzărnescu páros is könnyed sikerrel vette az akadályt hétfőn a francia nyílt teniszbajnokságon, és a negyeddöntőbe jutott.

A világelső Halep a 16. kiemelt belga Elis Mertensszel csapott össze, aki különösképpen nem izzasztotta meg, mindössze 59 perc alatt két szettben legyőzte. A Párizsban tavaly döntős 26 éves konstancai lány esélyt sem adott négy évvel fiatalabb ellenfelének. Mertens 1:0-s vezetésével indult a találkozó, de Halep gyorsan fordított, s 3:1-re már ő vezetett. Ekkor a belga még megnyert egy gémet, de a játszmát 36 perc alatt 6:2-vel húzta be Halep. A második szettet még jobban uralta az első kiemelt, egyebek között kétszer is nullára brékelt, s 6:1-re nyerte a játszmát.

Halep egy ászt ütött s egy kettős hibát vétett, s jelentős arányban pályára ütötte adogatásait (63%-ban az elsőt, 70%-ban a másodikat), 16 nyerő ütést vitt be és 13 ki nem kényszerített hibája volt. Mertensnek is volt egy fogadhatatlan adogatása, de emellett négy duplahibát is vétett, szervái szerénynek mondhatóak (48%–28%), 13 nyerő ütést vitt be, de 22-szer volt ki nem kényszerített hibája.

A két teniszező eddig kétszer játszott egymással, a belga mindkettőben csak három gémet ért el. Halep eddigi jutalma 380 ezer euró és 430 világranglistapont, következő ellenfele az Angelique Kerber (német)–Caroline Garcia (francia, 7.) párharc győztese lesz.

Bara és Buzărnescu párosa 88 percet töltött a pályán az amerikai Jennifer Brady és Vania King társaságában, s sportkarrierjük legjobb eredményét elérve 6:4, 6:3 arányban diadalmaskodott. Buzărnescuék a nyolcadik favorit Hao-Csing Csan, Zsao-szüan Jang (tajvani, kínai) kettőssel mérkőznek, amely az előző körben a Sorana Cârstea, Sara Sorribes Tormo (román, spanyol) duót búcsúztatta.

A legjobb nyolc közé jutott az első kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia) duó is, amely közel két órát (egy órát és 54 percet) küzdött a 13. favorit Nicole Melichar, Kveta Peschke (amerikai, cseh) kettőssel, de három szettben nyerni tudtak, 4:6, 6:2, 7:5-tel jutottak tovább. Következő ellenfelük a japán Eri Hozumi, Makoto Ninomija lesz.

A negyeddöntőbe jutás jutalma 76 ezer euró és 430 WTA-pont.

Eddig nem közölt nyolcaddöntős eredmények, egyes:

Férfiak: Cecchinato (olasz)–Goffin (belga, 8.) 7:5, 4:6, 6:0, 6:3; Djokovics (szerb, 20.)–Verdasco (spanyol, 30.) 6:3, 6:4, 6:2; Schwartzman (argentin, 11.)–K. Anderson (dél-afrikai, 6.) 1:6, 2:6, 7:5, 7:6 (7), 6:2; Nadal (spanyol, 1.)–Marterer (német) 6:3, 6:2, 7:6 (4).

Nők: Halep (1.)–Mertens (belga, 16.) 6:2, 6:1; Kaszatkina (orosz, 14.)–Wozniacki (dán, 2.) 7:6 (5), 6:3; Sarapova (orosz, 28.)–S. Williams (amerikai) játék nélkül nyert Marija Sarapova, Serena Williams kézsérülés miatt visszalépett; Kerber (német, 12.)–Garcia (francia, 7.) 6:2, 6:3.Junior lányok, 1. forduló: Jelina Avaneszjan (orosz)−Nagy Adrienn 6:4, 6:7 (3), 6:4; Andreea Prisăcariu–Himari Szarto (japán) 6:1, 6:2.Junior fiúk, 1. forduló: Filip Cristian Jianu–Carlos Sanchez Jover (spanyol) 6:2, 1:6, 6:4; Ştefan Paloşi–Jiri Lehecka (cseh) 4:6, 6:3, 7:6 (3).Fedőkép: A román lányok (elöl Bara, Buzărnescu adogat) legjobb eredményüket jegyzik együtt – ARCHÍV-FOTÓ

Sérülés miatt feladta – súlyosan megbírságolták

Huszonötezer euróra büntette a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a német Peter Gojowczykot, mert sérülés miatt visszalépett a francia nyílt bajnokság első fordulójában.

Az ITF idén emelte meg a büntetési tételeket, mondván, a múltban sokszor előfordult, hogy a teniszezők sérülten is elindultak a Grand Slameken, ugyanis már az első fordulós pályára lépésért is komoly pénzdíj jár – Párizsban például 40 ezer euró.

Gojowczyk múlt szombaton Genfben döntőt játszott, amelyben kikapott Fucsovics Mártontól. Ezt követően vasárnap még edzett a Roland Garroson, majd hétfőn csípősérülésre hivatkozva 1:6, 0:2-es állásnál feladta a brit Cameron Norrie elleni találkozóját.

Az Australian Openen az ugyancsak német Mischa Zverev kapott ugyanilyen büntetést.