Roland Garros: Halep szetthátrányból állt talpra

Roland Garros: Halep szetthátrányból állt talpra
A világelső Simona Halep szetthátrányból fordított Angelique Kerber ellen a francia nyílt teniszbajnokság női versenyének negyeddöntőjében, szerdán.

Az egyórás első játszmát követően még a korábbi világranglista-vezető német játékos volt előnyben, ám a Roland Garroson első kiemelt román teniszező a következő két szettet könnyedén nyerte, így 2 óra 14 perc alatt kiharcolta a négy közé jutást.

Az elődöntőben Halep a 2016-os bajnok spanyol Garbine Muguruza Blancóval találkozik. A másik ágon megismétlődik a tavalyi US Open fináléjának párosítása: az amerikai Sloane Stephens honfitársával, Madison Keysszel mérkőzik (akkor a 25 éves teniszező simán, két játszmában győzte le honfitársát).

A 26 éves konstancai lány tavaly és 2014-ben is döntőig menetelt Párizsban. Halep agresszívan kezdett, de sok hibát vétett az elején, s ellenfele 4:0-ra ellépett az első szettben. A román lány észbe kapott, ledolgozott három gémet hátrányából, de 5:3-nál ismét előnyösebb helyzetben volt a 30 esztendős német teniszező. Halep nem adta fel a harcot, rövidítésre mentette a szettet, ám ott Kerber bizonyult jobbnak 7–2-vel.

A második játszmát már Halep uralta, brékkel kezdett, s előnyét meg is őrizte, miközben ellenfele láthatóan kezdett fáradni, ennek a szettnek 6:3 lett a vége a román lány javára. A döntő csatát is 2:0-s vezetéssel indította Halep, de utána elvesztette adogatását. Kerber egyre kevésbé tudott ellenállni, s ezt a szettet 6:2-re nyerte Simona 34 perc alatt.

A világelső egyetlen ászt ütött, kétszer vétett duplahibát, adogatásait magabiztosabban érvényesítette, mint német ellenfele. Statisztikai mutatóihoz 26 nyerő ütés, de nem kevesebb, mint 46 ki nem kényszerített hiba is hozzátartozik. Kerbernek két adogatása volt védhetetlen, viszont három kettőshibát is vétett, a 24 winners mellett neki is rengeteg ki nem kényszerített hibája volt (53).

Kettőjük párharcában most már 6–4-re vezet Halep, akinek eddigi jutalma 780 világranglistapont és 560 ezer euró. Az elődöntőben a világelsőségét legjobban veszélyeztető, harmadik favorit 24 éves spanyol Garbine Muguruza Blanco lesz az ellenfele, aki rendkívül könnyedén jutott túl az orosz Marija Sarapován (6:2, 6:1).

A férfiaknál az olasz Marco Cecchinato elődöntőbe jutott a francia nyílt teniszbajnokságon. Cecchitano – aki április végén megnyerte a budapesti ATP-tornát – már azzal is pályafutása legnagyobb sikerét érte el, hogy a 10. kiemelt Pablo Carreno-Busta, valamint a nyolcadikként rangsorolt David Goffin búcsúztatásával negyeddöntőbe jutott, korábban ugyanis soha nem nyert meccset Grand Slam-torna főtábláján.

A legjobb nyolc között lejátszott mérkőzésen a világranglistán 72. olasz egy simább és egy nagyon szoros szettet követően már 2–0-ra vezetett a korábbi világelső Novak Djokovics ellen. A harmadik játszma fél óra alatt lett a szerb sztáré, aki a negyedik felvonásban 5:3-as előnyben volt, és az egyenlítésért adogathatott. Cecchinato azonban ekkor feltámadt, brékelte Djokovicsot, majd egy végletekig kiélezett rövidítésben három szettlabdát hárítva kihasználta negyedik mérkőzéslabdáját, így elődöntőbe jutott. Ott az osztrák Dominic Thiemmel mérkőzik majd.

Olasz férfi teniszező legutóbb 1978-ban volt elődöntős Grand Slam-tornán, akkor a Roland Garroson Corrado Barazzutti jutott el a legjobb négyig.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Djokovics úgy fogalmazott, „egyáltalán nem biztos abban, hogy pályára lép a füvespályás szezonban”, így például a július 2-án kezdődő wimbledoni tornán. „Egyelőre nem szeretnék a teniszre gondolni” – tette hozzá a korábbi világelső.

Női párosban véget ért Irina Maria Bara és Mihaela Buzărnescu menetelése, 104 perc alatt három szettben vereséget szenvedtek a nyolcadik favorit Hao-csing Csan, Zsao-szüan Jung (tajvani, kínai) duótól a negyeddöntőben. A román kettős ebben az összeállításban így is karrierje legnagyobb sikerét érte el, Buzărnescunak van már WTA-címe, nemrég érte el a franciaországi Strasbourgban Ioana-Raluca Olaru oldalán.

Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia) duó két szettben kikapott a japán Hozumi Eri, Ninomija Makato japán párostól a Roland Garros negyeddöntőjében, és így kiesett.

A párosban a negyeddöntős szereplés jutalma 76 ezer eurós csekk és 430 világranglistapont. Buzărnescu ehhez még kap 222 ezer eurót és 240 WTA-pontot az egyesben elért nyolcaddöntős teljesítményéért és 2375 eurót a vegyespárosban való indulásért (a finn Henri Kontinen oldalán az első fordulóban kiesett). Bara a selejtezős indulásért kap még 21 ezer eurót és 30 WTA-pontot.

Eredmények, egyes, negyeddöntő:

Férfiak: Checcinato (olasz)–Djokovics (szerb, 20.) 6:3, 7:6 (4), 1:6, 7:6 (11); Thiem (osztrák, 8.)–A. Zverev (német, 2.) 6:4, 6:2, 6:1.

Nők: Halep (1.)–Kerber (német, 12.) 6:7 (2), 6:3, 6:2; Stephens (amerikai, 10.)–Kaszatkina (orosz, 14.) 6:3, 6:1; Keys (amerikai, 13.)–Putyinceva (kazah) 7:6 (5), 6:4; Muguruza Blanco (spanyol, 3.)–Sarapova (orosz, 28.) 6:2, 6:1.

Női páros, negyeddöntő: Hozumi Eri, Ninomija Makoto (japán)–Babos, Mladenovic (magyar, francia, 1.) 7:6 (4), 6:3; Hao-csing Csan, Zsao-szüan Jung (tajvani, kínai, 8.)–Bara, Buzărnescu 6:3, 1:6, 6:4.

Junior lányok, páros, 1. forduló: Margarita Bilokin, Viktoria Gyema (ukrán)−Nagy Adrienn, Lenka Stara (magyar, szlovák) 7:5, 7:6 (3).