RMDSZ: nem jöhet szóba a kormány támogatása

RMDSZ: nem jöhet szóba  a kormány támogatása
Az RMDSZ nem tárgyal a Szociáldemokrata Párttal (PSD) a Viorica Dancila vezette kormány támogatásáról - szögezte le a francia közszolgálati rádió (RFI) román adásában ma Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A politikus szerint "ez fel sem merül", hiszen a PSD-ALDE koalíció nem esett szét. Hozzátette: személyes álláspontja szerint az RMDSZ-nek akkor sem kellene egy kisebbségi PSD-kormányt támogatnia, ha felbomlana a koalíció.Az RMDSZ frakcióvezetője Dăncilă pénteki kijelentésére reagált, aki egy jászvásári rendezvényen a kormány parlamenti támogatását firtató újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: "természetesen" tárgyalni fog Kelemenen Hunor RMDSZ-elnökkel, illetve mindenkivel, aki hajlandó párbeszédet folytatni."Nem értjük a kormányfő nyilatkozatát: ez legfeljebb a koalíció belső konfliktusaival magyarázható. Fel sem merül, hogy az RMDSZ politikai tárgyalásokat folytasson a kormány támogatásáról. Nem teszünk ilyen lépést, a döntésünk határozott volt. Ebben a pillanatban a kormánykoalíció létezik, még ha vannak is belső vitáik, a mi olvasatunkban nem tevődik fel a koalíció felbomlása" - mondta Korodi Attila az RFI-ben."Radikálisan megváltozik a helyzet"Arra a kérdésre, hogy megmarad-e ezen az állásponton az RMDSZ, ha a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE kilép a kormányból, a frakcióvezető azt mondta: az a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben sikerül-e valakit a PSD-nek bevonnia a kormányzásba. Korodi szerint esetleg a - PSD-ből két éve kizárt - Victor Ponta vezette Pro Romania párt jöhet szóba, de ha ez nem sikerül, akkor "radikálisan megváltozik a helyzet", hiszen ez azt jelenti, hogy a PSD elveszti a parlamenti többséget, és a többi pártnak egy PSD nélküli többség felvázolásának lehetőségét kell elemeznie.Arra a felvetésre, hogy milyen feltételekkel támogatna az RMDSZ egy kisebbségi PSD-kormányt, Korodi Attila azt mondta: erről nem egyeztettek az RMDSZ-ben, de személyes álláspontja az, hogy a magyar érdekképviseletnek semmilyen körülmények között nem kellene ilyesmibe belemennie.Felidézte: az RMDSZ azt követően hozott határozott döntést a PSD-ALDE kormány parlamenti támogatásának beszüntetéséről, hogy a koalíció több olyan lépést tett, amellyel "lebontotta a belé vetett bizalom maradékát is" több fontos témában, amelyek közül a frakcióvezető az úzvölgyi hősi temető ügyét emelte ki.Múlt hétfőn a kormány összetételének és programjának megújítására szólította fel Viorica Dancila miniszterelnököt koalíciós partnere, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök. A kormánykoalícióban azt követően keletkezett feszültség, hogy a PSD nem volt hajlandó elfogadni Tariceanut a koalíció közös államfőjelöltjeként, és saját elnökjelöltet akar indítani Dancila személyében.Bár az európai parlamenti választáson előretörtek a jobbközép pártok, a PSD nem riad vissza a kisebbségi kormányzás lehetőségétől. A parlamenti választásokig még több mint egy év van hátra, a törvényhozás jelenlegi összetételében pedig szinte lehetetlen a mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD nélkül alakítani kormánytöbbséget.

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke hétfőn a Facebook-oldalán bejelentette: Viorica Dăncilă kormányfő támogatását kérte a kormányon maradás érdekében. Ugyanakkor leszögezte: a tárgyalások a szociáldemokraták elnöke miatt feneklettek meg, aki minden feltételt kész volt elfogadni, kivéve azt, hogy lemondjon az államelnöki választásokon való indulásról. Ponta egyik feltétele az volt, Dăncilă mondjon le elnökjelöltségéről annak érdekében, hogy a PSD az ALDE-val és a Pro Románia párttal közösen állítson egy olyan jelöltet, akinek valós esélyei vannak bejutni a második fordulóba, tehát komoly ellenfele lenne Klaus Iohannisznak vagy Dan Barnának – magyarázta Ponta.