Részvételi költségvetés: szavazás hatékony lobbival

A kolozsvári városháza közzétette a nyertes pályázatokat

Részvételi költségvetés:  szavazás hatékony lobbival
Sokak szerint elsősorban a hosszú időn keresztül, kitartóan, következetesen és céltudatosan kifejtett lobbi volt a döntő a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által meghirdetett részvételi költségvetés megszavazása során. A nyertes pályázatokra a gyermek/unoka érdekében anya, apa, nagy­mama, nagytata, keresztapa, keresztanya, a család többi tagja, s azok jelenlegi ­­és volt ismerősei, barátai, lakótársai, a tanító néni, a szavazásra szívélyesen felkért szom­szédasszony, esetleg gáz­-és­ víz-, villanyszerelő is leadhatta elektronikus voksát. Kérdés, hogy valóban ez volt-e a cél, és a városnak valóban ezekre a befektetésekre van szüksége, vagy sem. Oláh Emese alpolgármester elégedett az országban premierszámba menő kezdeményezéssel és az eredménnyel. Vegyük szemügyre, milyen projektek nyerték el a város lakóinak tetszését, ezeket ugyanis az önkormányzat a jövőben kivétel nélkül megvalósítja.

A polgármesteri hivatal sajtóirodájától származó adatok szerint a következő projektek kerültek ki győztesnek: a legtöbb szavazatot (2809-et) a Nicolae Titulescu iskola, oktatási központ létrehozása kapta, őt követi a sorban a járókelők gyalogátkelőkön való biztonságának növelését célzó projekt 659, egy tóközi park létrehozását célzó projekt 591, az intelligens hulladékgyűjtést ösztönző kezdeményezés 306, egy elektromos rollerkölcsönző rendszer kialakítására vonatkozó projekt 231 és a ClujWay (összetett mobiltelefonos applikáció a mobilitás növelésére a közszállítás, a taxistársaságok szolgáltatásai, az Uber, a GetPony összehangolását célzó) kezdeményezés 102 szavazattal.

A többi nyertes projekt: a Ion Creangă iskola manzárdjának  felépítése (2392 szavazat), Kolozsvári Ifjúsági Központ létesítése (1876 szavazat), garázsok lebontása és parkolóhelyekkel, illetve zöldövezetekkel történő helyettesítése (294 szavazat), az illemhelyek mindenkinek kezdeményezés (247 szavazat), a Zöld Kolozsvár – egy fa három parkolóhelyenként (237 szavazat), iskolai autóbuszok, mikrobuszok zárt körű használata (217 szavazat), biciklisávok létesítése a Csillagvizsgáló/Observatorului és a Pata/Nicolae Titulescu utcában (191 szavazat), a Művészet az iskolaudvaron.   Engedjétek az utcai művészeket, hogy színesítsék Kolozsvárt elnevezésű projekt (184 szavazat), a Zöld és hatékony Kolozsvár  projekt (174 szavazat).Elemzők szerint az eredmény korántsem tükrözi a város valós prioritásait. Felmerült a kérdést, vajon ezek azok az elképzelések, amelyeket Kolozsvárnak meg kellene valósítania az összes adófizető lakos pénzén. „Amennyiben jövőre az iskolaigazgatók vérszemet kapnak, valamennyien pályázni fognak, s a diákok, ezek rokonsága és baráti köre mozgósításával csupán a tanintézmények különböző projektjei részesülnek majd a városlakók által befizetett adó részvételi költségvetésre elkülönített részéből. Más szavakkal csak az erős lobbi kap majd mindannyiunk pénzéből” – jegyezte meg egy neve elhallgatását kérő közéleti szereplő.

Népszerű volt az intelligens hulladékgyűjtést ösztönző kezdeményezés is (Rohonyi D. Iván felvételei)

A Román Televízió kolozsvári stúdiója magyar adásának nyilatkozva Oláh Emese, a kincses város alpolgármestere kifejtette: a november 19-ig tartott szavazás következtében a döntőbe jutott 30 projektből 15-öt fog megvalósítani a helyhatóság jövőre. – Az országban Kolozsvár volt az első, amely bevezette ezt a rendszert, amely során 150 ezer euró összértékig terveket, ötleteket, elképzeléseket lehetett benyújtani. A mostani folyamat alapjait már 2013-ban letette az önkormányzat: előbb a Monostor lakónegyedben szerveztük meg, majd a 2015-ös európai ifjúsági főváros cím elnyerése kapcsán a Com’on, Kolozsvár! projektverseny során bíráltuk el a fiatal lakosság részéről érkezett kezdeményezéseket. Ezen tapasztalatok azt mutatták, hogy jó ötlet, így kiterjesztettük – fogalmazott a tisztségviselő.

Közölte: az önkormányzat sikeresnek ítéli a részvételi költségvetés kezdeményezést. A budetareparticipativa.ro honlapon szereplő adatok szerint hat témakörben szerveztek versenyt: sétányok, járdák és gyalogos övezetek (összesen 1095 beérkezett szavazat), mobilitás, hozzáférhetőség és a közlekedés biztonsága (565 voks), zöldöveztek és játszóterek (1148 szavazat), közterek berendezése és közvilágítás (888 szavazat), oktatási és kulturális infrastruktúra (7608 szavazat), illetve digitális város (195 voks). A statisztika azt mutatja: összesen 21 194 felhasználó hozott létre adatlapot, 338 projektet nyújtottak be, amelyből a városháza szakembereinek jogi és műszaki vonatkozású előzetes szűrését követően 126 maradt versenyben. A szavazatok száma: 11 499.Oláh Emese hozzátette: az adatok azt mutatják, az oktatási és kulturális infrastruktúra fejlesztése és kibővítésére irányuló elképzelések nyerték el leginkább a kolozsváriak tetszését.
– A Györgyfalvi lakónegyedi Nicolae Titulescu és a Monostor negyedi Ion Creangă iskola esetében a nyertes projektet a szülők és a tanintézmény vezetősége mozgósításának köszönhetők. Előbbi iskola esetében szinte teljes átépítésre pályáztak, ugyanis oktatási központot szeretnének létrehozni, utóbbi tanintézménynél pedig manzárdot akarnak kialakítani – fogalmazott az alpolgármester.