Részegh Botond-tárlat nyílt a bukaresti Szépművészeti Múzeumban

Részegh Botond-tárlat nyílt a bukaresti Szépművészeti Múzeumban
Megnyílt Részegh Botond csíkszeredai képzőművész Becsomagolt hétköznapok című kiállítása a bukaresti Szépművészeti Múzeum Műgyűjtemények Múzeuma nevet viselő részlegén. A tárlat április 18-ig tekinthető meg.

A mintegy negyven napig készült, 77 tusrajzot és 7 festményt tartalmazó tárlat anyaga a csíkszeredai képzőművész karantén-hónapok idején készült grafikáit és nagyméretű vásznait tartalmazza. Ana Negoiță, a kiállítás kurátora szerint a kiválasztott alkotások a művésznek a környezetével és önmagával szembeni feszültségét, szorongását, kényelmetlenségét sugallják, minden alkotás egy-egy zaklatott állapotot tükröz természetellenes, feszült anatómiai struktúrákat rögzítve.

A szervezők a szigorú járványügyi korlátozások miatt zártkörű megnyitót tartottak március 10-én, szerdán este, amelyen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke méltatta a kiállítást. „Részegh Botond munkái erről szólnak. (...) Bennük van a megállás, az elbizonytalanodás, az újrakezdés, az egymásra találás. A munkái által jobban megértjük, hogy kik vagyunk a hétköznapokban, mire vagyunk képesek, mivé válhatunk, mivé vagyunk képesek átalakulni a kiszolgáltatottságban, az egymásra találásban, a kimondásban és az elhallgatásban, a szerelemben, a lemeztelenített erotikában” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Részegh Botond a bukaresti Képzőművészeti Egyetemen Mircia Dumitrescu grafikus osztályában diplomázott. Jelenleg a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti igazgatója. Az elmúlt években egyéni kiállításai voltak olyan rangos helyszíneken, mint a temesvári Művészeti Múzeum, a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, a budapesti Várfok Galéria, a New York-i Gallery MC, illetve a bécsi Román Kulturális Intézet.

(Borítókép: Részegh Botond a bukaresti tárlat megnyitóján. Fotó: Gönczy Tamás)