Rali: Gyorsabbak a gondolatnál

Rali: Gyorsabbak a gondolatnál
A motorsport, ha levegőben, ha földön, ha vízen zajlik veszélyes szakág. De ettől függetlenül az autókkal való versenyzés is több mint száz éve velünk van. Az autóversenyzés nagyjából együtt született az autókkal a XIX. század végén.

SIMON SOMA

Eleinte még nem feltétlenül szórakoztató vagy sportcéllal rendezték meg ezeket, inkább az autók megbízhatóságát tesztelték ezzel, és azokat a modelleket keresték, amit a legmegfelelőbbek és legkevésbé veszélyesek a mindennapokban. De ezek a rendezvények hamar felismertették az emberekkel, hogy az autóversenyzés tömegek szórakoztatására is alkalmas, és mindemellett jó marketingszempontokból is, ezért hamar útnak indult az autósport fejlődése.

Mára már az autóversenyzésnek számtalan változatát ismerjük. Vannak amatőr és profi, rövid- vagy hosszútávú versenyek, murvás vagy aszfalton zajlók, épített versenypályán vagy lezárt közúton megrendezettek. Egyszóval rengeteg szakág van, még több alágazattal, de ami mindig közös volt bennük: az izgalom, a gyorsaság és a veszély.

Ilyen sok ágazat révén nem merülnék bele mindegyik bemutatásába, inkább kiemelném néhány kedvencet. Kezdeném a sort a B-csoportos rallyval, amely a szakág nagyon rövid, de ikonikus korszaka volt. Enyhe szabályrendszerével olyan autószörnyeket teremtett, mint például a Lancia Delta S4, Fiat 131 Abarth, Ford Escort RS1700T vagy az Audi Ur Quattro. A B-csoport létrejötte előtt körülbelül 250 lóerős, hátsókerekes autók versenyeztek, de a csoport létrehozásával engedélyezték az összkerékhajtást, és enyhe szabályok vonatkoztak a súly és lóerő arányára is, így születhettek négy-hatszáz lóerős, egy tonna alatti összsúlyú autók, egyesek esetében összkerékhajtással is. Ezekről a gépekről a versenyzők maguk is azt nyilatkozták, hogy embert próbáló feladat a vezetésük, és nagy alázattal kell feléjük fordulni. Ezt tetőzendő több olyan belső kamerás felvétel maradt fenn az autókból, ahogyan a nézők az úton állva várták a feléjük száguldó autókat, és csak az utolsó pillanatban ugranak félre előlük. A B-csoport mindössze néhány évet élt meg, 1882-ban született és 1886-ban tiltották be a veszélyességé és a halálesetek miatt.

*

A következőkben áttérnék két hosszútávú versenyre: a Le Mans-i 24 órás autóversenyre és a Mille Migliára. A Le Mans-i 24 órás egyike a világ legrégebbi autóversenyének. Először 1923-ban rendezték meg, akkor ez állóképességi nagydíj volt gyári túraautók részére. Ez ma sincsen sokkal másképpen, a 24 órás versenyidő megmaradt, de ma már ide épített versenyautók indulnak több kategóriában. A versenyhez két ikonikus márka párharca is kötődik a hatvanas években, amikor a Fordnak sikerült legyőznie több évben is egymás után a Ferrarit a Ford GT40-es, direkt erre a célra fejlesztett versenyautójával. A verseny egyik legtragikusabb balesete 1955-ben történt, ahol egy Mercedes a nézőtérre vágódva több mint 80 ember halálát okozta, és szinte ugyanennyien megsebesültek a balesetben. De a versenyt ennek ellenére is a mai napig megrendezik.

A korszakalkotó Ford GT40

A Mille Miglia (Ezer mérföld) az olaszok válasza volt a 24 órás versenyre. Mivel nekik nem volt hasonló kaliberű versenyük hiába voltak ott a nagy neves autógyártóik. Bár sikerült megfejelniük a dolgot úgy, hogy a nagyjából 1600 kilométeres (1000 mérföld) verseny nem versenypályán, hanem közúton halad Bresciától Rómáig és vissza. 1927. március 26-án indult az első verseny, ami nem aratott akkora sikert kezdetben, mint azt várták. De néhány év és némi marketing után hatalmas sikerre tett szert, és olyan nevek fordultak meg ezen a versenyen, mint Tazio Nuvolari vagy maga Enzo Ferrari. Az abszolút csúcsot Sir Stirling Moss és navigátora, Denis Jenkinson tartja, akik 1956-ban legendás 722-es rajtszámú Mercedesükkel 157 km/h-s átlaggal teljesítették az 1600 kilométert, ami mai szemmel nézve is lenyűgöző teljesítmény. A versenyt 1957-ben megszüntették 11 ember halálát okozó baleset miatt. Aztán az első rajt 50. évfordulója emlékére újból megrendezték a versenyt, de ekkortól már csak veterán versenyként, azaz csak az eredeti verseny idején (1927–1957) gyártott autókkal lehet indulni. Ebben a formában viszont a mai napig megrendezik ezt a versenyt.

Az évek során többször változtattak az útvonalon, de ez volt az első 1927-es verseny térképe

Egy szó, mint száz, az autóversenyzés sohasem volt könnyű vagy veszélytelen sportág, sőt. Embert próbáló mind fizikailag, mind mentálisan, hiszen amikor a pilóták nem csak saját maguk, hanem az autók határait is feszegetve olykor ezredmásodpercekért harcolnak, és lehet, hogy pillanatnyi hibáért is hatalmas árat kell fizetni. De ha sikerül azon a leheletvékony határon innen maradniuk, akkor nem csupán győztesek, hősök is lehetnek, akikre egy világ emlékszik majd.

Borítókép: A tömeg szó szerint szétnyílt a száguldó autók előtt
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Rajthoz áll a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros a január 2-án kezdődő Dakar-ralin, amelyet Szaúd-Arábiában rendeznek. Hivatalosan bejelentette a szatmárnémeti Gyenes Emánuel is, hogy ismét indul a motorosok versenyén.
Sport
Sport