Putyin nászajándékkal készült az osztrák külügyminiszter esküvőjére (FRISSÍTVE)

Táncra perdült a mennyasszonnyal

Putyin nászajándékkal készült az osztrák külügyminiszter esküvőjére (FRISSÍTVE)
Vendég lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök Karin Kneissl osztrák külügyminiszter szombaton megtartandó esküvőjén - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

"Betér oda Berlinbe menet" - mondta Peszkov. A jobboldali Szabadságpárthoz tartozó, az orosz-osztrák kapcsolatok javítását támogató Kneissl júniusi bécsi látogatása idején hívta Putyin a Dél-Stájerországban megtartandó menyegzőjére. Erre most az orosz elnök hétvégi berlini látogatása ad majd lehetőséget.

Angela Merkel német kancellár ugyanazon a napon fogadja majd kétoldalú találkozó keretében Putyint a Berlin melletti Meseberg kastélyban, a német kormány vendégházában. A két vezető a tervek szerint aktuális kérdések széles körét fogja áttekinteni, egyebek között az amerikai szankciók nyomán kialakult szituációt, a szíriai és az ukrajnai helyzetet, valamit a kétoldalú gazdasági együttműködés, így az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítésének kérdéseit.

Dimitrij Peszkov nem mondta meg, hogy mi lesz az orosz vezető ajándéka, és ezzel kapcsolatban későbbre ígért tájékoztatást. A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint ugyanakkor "közismert, hogy Putyin gonddal és humorérzékkel választja ki ajándékait, amelyeknek jelentőségük van azok számára, akiknek átadja őket".

Az elnöki szóvivő megerősítette, hogy Putyin Berlinbe tartva tér majd be szombaton az esküvőre, amelyre júniusi bécsi látogatása alkalmából kapott meghívást. Peszkov szerint nem egyedülálló esetről van szó, mert az elnök vett már rész külföldi magánrendezvényeken. A szóvivő ugyanakkor, újságírói érdeklődésre, nem tudott konkrét példákat felsorolni. 

Peszkov elmondta, hogy mivel magánrendezvényről van szó, azon nem lesznek jelen a Kremlbe akkreditált tudósítók. Kijelentette, hogy az esküvői vizit hosszát a berlini munkalátogatás időzítése határozza majd meg. 

Kiderült: a doni kozák kórus műsora volt a nászajándék 

Putyin elnöki különgépén érkezett a grazi repülőtérre, ahonnan gépkocsival utazott tovább az esküvő helyszínére. A stájerországi borúton haladó konvojt érdeklődők tömege üdvözölte. Röviddel az orosz elnök előtt érkezett meg az esküvőre Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Jelen volt Heinz-Christian Strache, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, alkancellár és az osztrák kormány több tagja is. A pártonkívüli Kneisslt az FPÖ javasolta a külügyminiszteri tisztségre.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel övezett esküvőn mintegy száz vendég volt jelen. Putyin a televíziós felvételek tanúsága szerint virágcsokorral, széles mosollyal köszöntötte a menyasszonyt, majd az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus adott ünnepi műsort. Az orosz elnök táncra is felkérte az osztrák külügyminisztert. Elutazása előtt Putyin filctollal egy kis szívet rajzolt a menyasszony és vőlegény autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot. Az orosz elnök németül búcsúzott el az újdonsült pártól és az osztrák sajtó képviselőitől, majd visszautazott Grazba, ahonnan a kormánygépen Berlinbe repült tovább. Putyin összesen mintegy három órát tartózkodott Ausztriában, a német kancellárral esedékes találkozójának kezdete a Berlin melletti Meseberg kastélyban 18 órára volt kitűzve.