Putyin: Fenyegetik Oroszországot a Romániába és Lengyelországba telepített amerikai rakétaütegek (FRISSÍTVE Aurescu nyilatkozatával)

Putyin: Fenyegetik Oroszországot a Romániába és Lengyelországba telepített amerikai rakétaütegek (FRISSÍTVE Aurescu nyilatkozatával)
A Romániába és Lengyelországba telepített amerikai rakétaütegek fenyegetik Oroszországot - jelentette ki az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott keddi moszkvai sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin.

A Reuters szerint az orosz államfő emlékeztetett arra, hogy Moszkva kérésének ellenére az Egyesült Államok felmondta a rakétaelhárítással kapcsolatos szerződést, elfogórakétákat telepített Romániába és Lengyelországba, ráadásul ezek csapásmérő eszközök is lehetnek, nem csupán elhárítók.

Putyin érvei szerint a két kelet-európai országba telepített amerikai függőleges rakétaindító rendszerek képesek több ezek kilométeres hatótávolságú, támadó jellegű Tomahawk robotrepülőgépek kilövésére is. "Ez ne jelentene fenyegetést számunkra?" - tette fel a retorikai kérdést az orosz elnök a sajtótájékoztatón. 

Aurescu: Ez az egész nonszensz!

Putyin kijelentésére reagálva Bogdan Aurescu alaptalannak minősítette az orosz elnök aggodalmait. A román külügyminiszter a CNN-nek nyilatkozva kifejtette: a Romániába telepített rakétaelhárító rendszer védelmi célokat szolgál, nincs Oroszország ellen irányítva.

A tárcavezető emlékeztetett: Bukarest kész engedélyezni Oroszországnak, hogy ellenőrzéseket végezzen, és meggyőződhessen, hogy nincs semmilyen rá nézve veszélyt jelentő rakétarendszer a román támaszpontokon.

Aurescu szerint Putyin kijelentése, miszerint Ukrajna hamarosan NATO-tag lesz, szintén nem megalapozott, az Észak-Atlanti Szövetségben jelenleg nem szerepel napirenden az ukrán tagfelvétel.

A külügyminiszter kérdésre válaszolva kifejtette: a NATO nem fogja kivonni csapatait sem Bulgáriából, sem Romániából, ez nem képezheti vita tárgyát, hiszen ezzel a katonai szervezet alapvető küldetése kérdőjeleződne meg, vagyis a védelem biztosítása valamennyi tagország számára. Aurescu elfogadhatatlannak tartja ennek megvétózását egy kívülálló állam részéről.

A minisztert idéző Hotnews hírportál szerint csütörtökön Bukarestben ülésezik a B9-ek - Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország – külügyminiszterei az Ukrajnával és Fekete tenger térségével kapcsolatos biztonsági kérdésekről. Aurescu elmondta: a megbeszélés célja a párbeszéd folytatása a térségben uralkodó feszültség csökkentése.