Patarét: ötnapos „tűzszünet”

Patarét: ötnapos „tűzszünet”
Összeült tegnap a Sürgősségi Esetek Megyei Bizottsága, hogy Alin Tişe – a bizottság alelnöke, egyben a Kolozs Megyei Tanács elnöke – kérését megvizsgálja, és eldöntse, szükséges-e vészhelyzetté nyilvánítani a pataréti vízszennyezés és földcsuszamlás ügyét.

A bizottsági ülés előtt Tişe sajtótájékoztatón vázolta álláspontját, elmagyarázva: a Pataréten három hulladéktároló létezik. A régit, amely 1960 óta szolgálja a várost, kilencven százalékban már bezárták; a másik rámpa ideiglenes, ez a városi önkormányzat tulajdona – ezen csaptak fel a lángok szerdán –, a harmadik pedig magántulajdont képez, viszont magukat a tulajdonosokat nem lehet ismerni, mert a birtoklevelek még nem készültek el. A problémák itt kezdődtek, majd terjedtek ki. Erről a szemét egy részét minél hamarabb el kellene költöztetni, hogy csökkenjen a talajra, talajvízre eső nyomás, viszont magánterületen beavatkozni törvénytelen. Ezt a tilalmat feloldaná, ha a Sürgősségi Esetek Megyei Bizottsága kihirdetné a vészhelyzetet.

Tişe szerint egyébként a napokban ide látogató környezetvédelmi miniszter nem volt tisztában a rámpák tulajdonjogi viszonyaival. Másfelől a megoldásra is rávilágított: a rámpán, miután jogszerűvé válik a beavatkozás, egy hónap alatt fordított ozmózisos víztisztító telepet kell üzembe állítani, amelyet tizenegy hónapra, külföldről kell bérelni, mert ilyen az országban nincs. 

Tişe mindezt a bizottság ülésén is elmagyarázta, ám érveléseivel nem ejtette ámulatba a prefektust. Tişe azzal magyarázta a vészhelyzet szükségességét, hogy az jelentősen lerövidít bizonyos procedúrákat, engedélyeztetési folyamatokat, így például az ozmózisos telep áramellátása érdekében sem kell várni heteket az Electrica engedélyére.

Cherecheş szerint viszont a dolgok könnyen megoldhatók, vészhelyzet kihirdetése nélkül, csak a megyei önkormányzat hathatós beavatkozására lenne szükség. „Voltak intézkedések, amiket meg kellett volna hozni, és meg lehetet volna tenni” – mondta, mire Tişe inkompetensnek nevezte, azt tanácsolta neki, hogy tanulmányozza jobban a helyzetet, mert nem tudja, miről beszél.

A prefektus végül azt javasolta, hogy a tanácselnök öt napon belül mutassa be az ügyet érintő hivatalos iratokat, hogy azokat kielemezhessék, és akkor azok alapján majd dönteni lehet a vészhelyzet kihirdetésének szükségességéről. Tişe jövő hét elejére ígérte az iratokat.