Papírmentes ügyintézést, felújított parkokat, új bölcsődét ígér idénre Boc

A metró és a körgyűrű egyformán fontos a közösségnek

Papírmentes ügyintézést, felújított parkokat, új bölcsődét ígér idénre Boc
A metró, a helyi érdekű vasút és a város körgyűrűje egyformán fontos a város vezetősége számára – derült ki Emil Boc mai évindító sajtótájékoztatóján, amelyen az idei prioritásokról esett szó. Ugyan az eseményt a városvezető és a város Facebook-oldalán is lehetett online követni, a legtöbb újságíró mégis részt vett az eseményen, és felrótta a polgármesternek, hogy nem tájékoztatja rendszeresen a sajtót. Emil Boc a nagyszabású szállítási projekteken kívül azt is bejelentette, hogy február 1-jétől a város lakóinak nem kell papírdossziékkal ügyet intézniük, mert a városháza különböző hivatalai és partnerintézményei elektronikus úton kommunikálják majd egymás közt a szükséges iratokat. Jó hírrel szolgált a taxisofőröknek is, akik nemsokára használhatják a város bizonyos buszsávjait. És azt is megígérte, hogy február 15-ig elfogadhatják a város költségvetését. Oláh Emese alpolgármester pedig egy tanácsadó központ létrehozásáról beszélt, amelyben a válsághelyzetbe került városlakókat segítik.

Emil Boc Kolozsvár polgármestere sajtótájékoztatón ismertette a városvezetés 2022-es terveit, amelyekben előkelő helyen szerepel a metró, a helyi érdekű vasút és a város körgyűrűjének a megépítése.

Emil Boc tisztázta, azt nem szeretné, ha közigazgatási szempontból Szászfenes egyesülne Kolozsvárral, de a közeljövőben egyezményt köt a két polgármesteri hivatal a metró megvalósításért meghirdetendő közbeszerzési eljárás lebonyolítása érdekében. Elmondta: leghamarabb idén februárban hirdethetik meg az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A helyi érdekű vasút megvalósíthatósági tanulmányát is hamarosan befejezik, de azt még a szállításügyi minisztériumnak és a kormánynak is el kell fogadnia, és csak ezt követően hirdethetik meg a közbeszerzési eljárását.

A körgyűrű megépítéséhez szükséges dokumentációt március végéig kell összeállítani, illetve elfogadtatni a szállításügyi minisztériummal és a kormánnyal. Emil Boc elmondta: a kormány már elfogadta a szállítási infrastruktúrára vonatkozó befektetési tervet, és a kolozsvári körgyűrű az előkelő harmadik helyen áll a megvalósítandó 12 projekt sorában. Ez pedig azt jelenti: valós esély van arra, hogy a körgyűrűt a strukturális alapokból finanszírozzák.

Vélhetőleg februárban bocsátják ki azt a kormányhatározatot is, amely szentesíti Kolozsvár észak-erdélyi autópályához való csatlakozásának finanszírozását. Ami pedig a Törökvágás vasúti felüljáró megépítését illeti, annak első két szakasza már közbeszerzési eljárás tárgyát képezi.

Emil Boc szerint a 2022-es prioritások között szerepel egy 863 férőhelyes parkoló megépítése is. A parkolót a repülőtér mellé tervezték, a projekt értéke meghaladja az 51 millió lejt, azaz 10 millió eurót. Nem csupán személygépkocsik, hanem autóbuszok számára is terveznek parkolóhelyeket, mert az elöljáró szerint ott kapna helyet Kolozsvár új távolsági buszállomása is. Boc elmondta: a városvezetés elképzelése az, hogy a Kolozsvárra érkezők leparkolják gépkocsijukat a városszélén, és onnan a tömegközlekedési eszközöket, vagy a metropoliszövezetet kiszolgáló helyi érdekeltségű vasutat használva közelítik meg a belvárost, a város különböző pontjait, vagy a vonatállomást.

Az idén befejezendő munkálatok kapcsán Emil Boc elmondta: áprilisra befejezik a Kossuth Lajos és a Magyar/1989. december 21-e út felújítása. Az úttesten már régóta lehet közlekedni, ám a járdák munkálatait még nem véglegesítették és a Szentpéteri templom előtti teret sem alakították ki. A Monostor lakónegyedi La terenuri sportbázis kivitelezési munkálatai tovább késnek, ezért a cég már késedelmi kamatot fizet a városházának – sorolta a városvezető. Idén fejezik be a Román Opera mögötti park, a Farmec-park és a Tűzoltótorony korszerűsítését – ígérte még.

Hamarosan elkezdik a Mócok/Motilor út átalakítását is – jelentette be Boc. A munkálatok elkezdésére vonatkozó utasítást január 10-án bocsátja ki a városháza; a munkálatok a 2023-as év végéig tartanak – vetítette előre.

Január 1-jétől lépett életbe az a törvény, miszerint az állami intézmények már nem kérhetik az állampolgártól, hogy azok az állami intézmények által kibocsátott iratok másolatát csatolják az iratcsomóhoz. Emil Boc elmondta: habár a törvény nem kötelezi, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal február elsejétől mond búcsút az iratcsomóknak, azaz a polgármesteri hivatal különböző részlegei által kibocsátott iratokat elektronikusan továbbítják majd egymás között. Az urbanisztikai tanúsítványokat pedig kizárólag elektronikus formában bocsátják ki. Az eljárást most próbálják ki, és a városi tanács egyik ülésén tervezik elfogadni az erre vonatkozó határozatot. A polgármesteri hivatallal együttműködő intézmények, mint például telekkönyvi hivatal, a nyugdíjosztály, pedig egyenesen a polgármesteri hivatalnak küldik majd elektronikusan az igényelt iratokat. Boc megjegyezte: tavalyhoz képest 114%-kal nőtt azok aránya, akik idén online igényeltek parkolóhelyet.

Ugyancsak januárban fogadja el a városi tanács azt a határozatot, amely betiltja az egyéni hőközpontok beszerelését az újonnan épített tömbházakba. Ezzel szemben az újonnan épített magánházakba lehet majd saját hőközpontot beszerelni. A már beszereltek működését pedig nem tilthatják meg.

Jó hírrel szolgált Emil Boc a kolozsvári taxisok részére is: egy jövőbeli tanácsülésen a városi tanácsosok elfogadják azt a határozatot, amely megengedi a taxisofőröknek a Híd/Regele Ferdinand, a Pata/Titulescu, a Fenesi/Floresti úton és a Függetlenségi/Splaiul Independentei sétányon a CTP-buszok számára fenntartott sáv használatát, de utas felvételével vagy kiszállásával nem akadályozhatják a forgalmat a buszsávon.

Oláh Emese alpolgármester elmondta: az év második felében létrehoznak egy tanácsadó központot, amelyben a különböző válsághelyzetek miatt kilátástalan helyzetbe került lakosok próbálnak segítséget nyújtani. 

Megtudtuk: idén márciusban adják át a Mézged/Meizad utcai bölcsődét, ahol 90 helyet biztosítanak a gyermekeknek; a Negoj/Negoiu utcai bölcsődét viszont csak 2023-ban fejezik be, és a Vasutas park közelébe tervezett létesítmény befejezése is elhúzódhat 2023-ig, vagy akár 2024-ig is.

A polgármester arról is beszámolt, hogy az elmúlt években 3600 garázst bontottak le, ez pedig a meglevőkhöz képest további 400 parkolóhelyet teremtett.

A sajtótájékoztatón több újságíró felrótta Emil Bocnak, hogy nem tart rendszeres sajtótájékoztatókat. Válaszában a polgármester elmondta: az elmúlt két évben több, alternatív lehetőség állt az újságírók rendelkezésére információszerzés céljából, a polgármesteri hivatal sajtóosztálya mellett. 

Boírtókép: Rohonyi D. Iván