Osztrák intézmények mutatóit várja el a nagyváradi kulturális intézményektől a Bihar megyei tanács elnöke

Osztrák intézmények mutatóit várja el a nagyváradi kulturális intézményektől a Bihar megyei tanács elnöke
A Bihar megyei önkormányzat elnöke, Ilie Bolojan azt szeretné, hogy az önkormányzat fenntartásába tartozó nagyváradi kulturális intézmények osztrák kulturális intézmények mutatóit érjék el, mennyiségileg több és sokszínűbb kínálatuk legyen, saját bevételeik pedig érjék el a költségvetésük 25-30 százalékát – erről a megyei önkormányzat elnöke nyilatkozott hétfőn.

A politikus sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét, először azóta, hogy Nagyváradon széleskörű tiltakozás alakult ki az önkormányzat azon tervével kapcsolatban, miszerint össze akarják vonni a román és a magyar színházat, az azokhoz tartozó bábtársulatokat és néptáncegyütteseket, valamint a nagyváradi filharmóniát. A tiltakozás az után alakult ki, hogy a tanácselnök a társulatokkal folytatott beszélgetéseken ismertette terveit.     

A nyilvánosság előtt most először erősítette meg, hogy az önkormányzat valóban összevonásra készül. Az általa ismertetett ütemterv szerint június végéig az önkormányzat és az érintett intézmények konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, hogy júliusban vagy augusztusban a megyei tanács megszavazhassa az új szerkezeti felépítést – tudósított az Agerpres hírügynökség.

Bolojan kifejtette, hogy a kulturális intézményeknek „fel kell zárkózniuk a város épített örökségéhez, tevékenységüket sokszínűbbé kell tenniük, szélesebb közönséget kell megszólítaniuk ahhoz, hogy négy-öt év múlva az osztrák kulturális intézmények mutatóit érjék el”.     

Elmondta, hogy évente 7-10 millió eurót kell fordítson a megyei önkormányzat a kulturális intézményekre, ez utóbbiak pedig a költségvetésüknek alig 6-7 százalékát tudják előteremteni saját bevételeikből. „Más európai uniós államokban a saját bevételek négyszer-ötször nagyobbak” – mondta Bolojan. Kiemelte, hogy a Nagyváradi Állami Filharmónia hetente csak egy koncertet ad, míg a Crisana román néptáncegyüttes havonta csak egy előadást tart, amin változtatni kell.

Bolojan azt kérte az intézményvezetőktől, hogy már a nyár folyamán változtassanak, pótolják a hiányosságokat, főleg nyáron és hétvégén növeljék rendezvényeik számát. „Azt hiszem jobbítani kell a kulturális intézmények működését is, ez nem jelent a kultúrával szembeni ellenségeskedést” – mondta Bolojan, és hozzátette, hogy ehhez elhivatott intézményvezetőkre van szükség, akik nem tekintik magukat „szakszervezeti főnököknek”.     

Az elmúlt napokban szinte valamennyi romániai színház igazgatója szolidaritását fejezte ki a váradi teátrumokkal, a Román Színházi Szövetség is állásfoglalásban tiltakozott az intézmények összevonása, a határozatlan időre szóló szerződések megszüntetése és a repertoárjellegű intézmények projektintézménnyé alakítása ellen.

(Borítókép: Nagyváradi Szigligeti Színház. Fotó: Wikipédia)