Kihirdették az V. dráMÁzat eredményeit

Nem adtak ki első díjat a DrámaÍRÓ kategóriában

Kihirdették az V. dráMÁzat eredményeit
Nem adtak első díjat drámaÍRÓ kategóriában az idén ötödik alkalommal megszervezett dráMÁzat elnevezésű pályázaton – közölték a szervezők.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett drámapályázat eredményeit az értékelés nehézségeit fellebbentő, kötetlen beszélgetés keretében hirdették ki a Tomcsa Sándor Színház által megrendezett 12. dráMA – kortárs színházi találkozó alatt.

A V. dráMÁzatra összesen 134 pályamű érkezett be – három kategóriában: debüt, drámaÍRÓ, dramAutor –, amelyet idén az eddigieknél népesebb zsűri értékelt, mondta a beszélgetés bevezetőjében Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója.

Debüt kategória

A Debüt kategóriába beérkezett 64 magyar nyelvű pályaművet Czvikker Katalin a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója, dramaturg, Hunyadi István színművész, Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, Szűcs Katalin Ágnes színházi szakíró, kritikus, Dálnoky Réka, a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője és Lőkös Ildikó dramaturg értékelték.

Az eredményhirdetés izgalmas pontja volt a nyertes művek jeligéinek „feltörése”. A kategória első helyére sorolt pályamunkáról a jelige fölfedése után kiderült, hogy nem felel meg a Debüt kiírásának. Az első helyet végül Mihály Zsombor szerezte meg A helyi című drámájával, második lett a Rácz Alíz jegyezte Harmadnapra című mű, a harmadik díjat pedig a Matchbox, Stöhr Orsolya munkája nyerte.

DrámaÍRÓ kategória

A DrámaÍRÓ kategóriába negyven magyar nyelvű dráma érkezett olyan alkotóktól, akiknek más művei már jelentek meg nyomtatásban. Első helyezést a zsűri nem adott ki, a második helyezést megosztva kapta az Ikarosz – Szálinger Balázs verses szövege – és a Mielőtt a kakas – Polgár M. András pályamunkája. A harmadik helyezést szintén megosztva ítélte a szakmai zsűri Karánsebessy Balázsnak A nap körül kering és Lovassy Cseh Tamásnak a Bizalom utca című művéért.

A kategória pályaműveit Dálnoky Réka, Lőkös Ildikó és Szűcs Katalin Ágnes mellett Biró Árpád Levente és Fazakas Márta – mindketten a nagyváradi Szigligeti Színház munkatársai – valamint Kárpáti Péter drámaíró, rendező értékelte.

A zsűri tagjai közül többen megjegyezték, hogy nincs nagy színvonalbeli eltérés a Debüt és DráMAíró kategória között, többen is a formai invenciót, a téma aktualitását, az időbeli érvényességét tartották fontos szempontnak. Mindkét kategóriában több mű érintette a világjárvány körül kialakult diskurzusokat, az egyedüllét, a magányosság, az öregkor és „a közös emlékezet” témáját.

DramAUTOR kategória

A DramAUTOR kategóriában a dráMÁzat korábbi kiadásaihoz képest jóval több, szám szerint 31 román nyelvű drámával jelentkeztek alkotók. A Debüt vagy a DrámaÍRÓ kategóriában is olvasó zsűritagok egyettértettek abban, hogy a dramAUTOR-ba beküldött pályaművek között számszerűsíthetően több izgalmasabb, értékesebb mű érkezett, mint az előző kettőbe. Nagy Pál kiemelte, hogy a román nyelvű drámák közt több volt a filozófikus tartalmú, vagy akár az abszurdba hajló, valamint a kivándorlás témája is többször visszaköszönt.

Az igazi meglepetést a kategória legjobbja jeligéjének megfejtése jelentette. Eszerint ugyanaz a szerző, Radu Popescu szerezte meg az első díjat, aki már a legutóbbi dráMÁzatot is megnyerte, most pedig nemcsak a Noul profet című művével lett első, hanem a Plimbarea Elizei című gyerekdarabjával külön díjban is részesült.

A második díjat Carmen Domintenek ítélte a zsűri az Oameni de piatra, a harmadikat pedig Marilena Dunitrescunak az Intre viata si moarte című művéért.

A kategória pályaműveit Albert Mária színházi szakíró, fordító, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója, Győrfi Kata költő, a Tomcsa Sándor Színház művészeti referense, Köllő Kata színházi szakíró, kritikus, valamint Bíró Árpád Levente, Dálnoky Réka és Nagy Pál értékelte.

A két színház között megkezdődtek az egyeztetések az V. dráMÁzat kötet tartalmát, megjelentetésének időpontját illetően.

(Borítókép: A drámapályázat eredményeit kötetlen beszélgetés keretében hirdették ki a Tomcsa Sándor Színház által megrendezett 12. dráMA – kortárs színházi találkozó alatt. Fotó: Kelemen Kinga)