Októberben ünnepi könyvhét Kolozsváron

Októberben ünnepi könyvhét Kolozsváron
„Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor újra Kolozsvár lesz a kortárs magyar irodalom fellegvára” – ezzel a gondolattal indította a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét sajtótájékoztatóját Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője, ugyanis az általában májusra ütemezett eseményt idén a kialakult helyzet miatt kénytelenek voltak októberre időzíteni a szervezők. A tervek szerint az október 1. és 4. között zajló rendezvény központi helyszíne a Bánffy-palota lesz, de a Bulgakov Café és a Vallásszabadság Háza is otthont ad néhány programpontnak. Hegedüs Csilla felhívta a figyelmet a könyvhét online felületein már bejelentett meghívottakra, hiszen olyan nevek érkeznek, mint Bereményi Géza, Nyári Krisztián és Nádasdy Ádám. Az RMDSZ szóvivője kiemelte, hogy augusztus 5-ig meghosszabbították a könyvkiadók jelentkezésének határidejét.

Az október elején esedékes Kolozsvári Ünnepi Könyvhét sajtótájékoztatóján H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke úgy fogalmazott, hogy a könyvhéthez hozzáadott programjaikkal igyekeznek a rendezvényt „kolozsváribbá” tenni, hiszen fontosnak tartják a helyi írók jelenlétét. Egyik általuk szervezett mozzanata lesz a rendezvénynek az erdélyi irodalmi megemlékezés, ahol ezúttal a bencédi születésű Gyallay Domokos íróra emlékeznek, aki a két világháború között a Magyar Nép hetilap felelős szerkesztője volt és a kolozsvári Minerva nyomdaipari cég, valamint a hozzá kapcsolódó könyvtár életében is fontos szerepet játszott. A másik sajátos programpont a hagyományossá vált fordító kollokvium lesz, ahol a szakma elméletéről szóló előadások mellett maguk a fordítók ismertetik műhelygondjaikat és a folyamat nehézségeit.

A sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra: H. Szabó Gyula, Hegedüs Csilla, Kinizsi Zoltán és Karácsonyi Zsolt. Fotó: Rohonyi D. Iván

A szervezőcsapat idén új taggal bővül: az Iskola Alapítvány főként a programokszervezésben és a logisztikában vesz részt. Kinizsi Zoltán, az alapítvány munkatársa bejelentett két új meghívottat, akikkel a sajtótájékoztató reggelén sikerült egyeztetni, így októberben Kolozsváron találkozhatunk Závada Pállal, valamint a Libri-díjas Láng Zsolttal. Kinizsi elmondta: idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyermek- és ifjúsági irodalomra, amelyben a Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum lesz segítségükre, valamint izgalmas antológiákkal érkezik a budapesti Cser Könyvkiadó is. A könyvközpontú események mellé kísérő programokat is terveznek, például irodalmi-gasztronómia délutánt, ahol Cserna Szabó András főz majd közösen Nyári Krisztiánnal, valamint a Gasztroangyalból jól ismert Borbás Marcsival is lehet majd személyesen találkozni. Kinizsi Zoltán hangsúlyozta, hogy a szervezési folyamatok még javában zajlanak, végleges programot pedig augusztus közepére remélnek. 

Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke kiemelt eseményként említette Szilágyi István Messze túl a láthatáron című régóta várt regényének bemutatóját, továbbá a számos verses- és novelláskötet bemutatása mellett képregény köteteket is ígér az érdeklődőknek. Karácsonyi Zsolt úgy fogalmazott, hogy a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten „ifjonti lendületre és vonulásra” lehet számítani, hiszen bemutatják az André Ferenc és Horváth Benji által szerkesztett huszonhat szerzős Címtelen föld antológiát, amelyben fiatal erdélyi magyar lírikusok metamodern művei gyülekeznek.

A kerek évfordulós könyvhéten olyan további szerzők is jelen lesznek, mint Markó Béla, Garaczi László, Dániel András, Sal Endre, Gárdos Péter, Katarina Durica, Fábián Janka, Ugron Zsolna, Szálinger Balázs, Serestély Zalán, Szkárosi Endre, Nemes Z. Márió és Géczi János.