Nyomkövető a családon belüli erőszak elkövetőinek

Októbertől Romániában is bevezetik a lábbilincset

Nyomkövető a családon belüli erőszak elkövetőinek
Bár a javasolt büntetőjogi intézkedést már 2014 óta vitatják a szakemberek, és a közvélemény figyelemmel követi, kísérleti jelleggel és egyelőre csak a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények esetében októbertől nálunk is bevezetik a más európai és óceánon túli országokban már régen alkalmazott rendszert, az elektronikus nyomkövetőt, azaz a lábbilincset. Csép Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő a sajtónak úgy nyilatkozott: a fizikai agressziót elszenvedett nők megvédése érdekében a rendőrség által kibocsátott távolságtartási rendelkezések érvényesítésére Romániában is mihamarabb szükség lenne a számítástechnikai és távközlési eszköz bevezetésére, csupán 2022 első három hónapjában 13 ezer személy vált a családon belüli erőszak áldozatává, tizennyolcan pedig emiatt hunytak el. Ugyanakkor egyes szakemberek úgy vélik: az államnak most sem lesz pénze az összetett rendszer működtetésére.

A Iordăchescu & Asociaţii ügyvédi iroda közlése szerint a hatóságok döntése alapján októbertől Romániában is bevezetik az elektronikus nyomkövető rendszert. A tájékoztatás szerint egyelőre kísérleti jelleggel és csakis a családon belüli vagy a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények esetében működtetik, a teljes és széles körű bevezetés és alkalmazás még várattat magára. Ekképp tehát kezdetben az úgynevezett SIME-rendszert (elektronikus megfigyelési rendszer – Sistem Informatic de Monitorizare Electronică) a védelmezett és a karhatalmi erők megfigyelése alatt álló személy esetében használják, amely rögzíti a két egyén tartózkodási helyét, s amennyiben utóbbi túl közel kerül az előbbihez, az informatikai és távközlési hálózat ezt érzékeli, és azonnal jelzi, a rendőrség pedig haladéktalanul közbelép.

Az ügyvédi iroda megjegyzi: ezt a megoldást a 2014-ben életbe lépett új büntető törvénykönyv foglalta magába annak érdekében, hogy könnyebbé váljon a feltételesen szabadlábra helyezett és a házi őrizetben lévő személyek mozgásának nyomon követése. Közlik: annak idején semmilyen jogszabály nem részletezte az elektronikai, számítástechnikai és távközlési rendszerek működését, és azt sem, melyik rendelkezésre álló műszaki megoldás mellett törnek lándzsát a romániai hatóságok.

Hol és mikor vezetik (majd) be?

A tájékoztatás szerint első körben, azaz 2022–2023-ban a rendszert Bukarestben, illetve Iaşi, Maros és Vrancea megyében alkalmazzák, 2024-ben pedig kiterjesztik Bákó, Brassó, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kolozs, Kovászna, Galac, Giur­giu, Hargita, Ilfov, Me­he­dinţi, Neamţ, Prahova, Szeben, Szatmár, Szilágy, Te­le­orman, Vaslui és Vâlcea megyére is. 2025-ben Fehér, Arad, Argeş, Bihar, Beszterce-Na­szód, Botoşani, Brăila, Buzău, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunyad, Ialomiţa, Mára­maros, Olt, Szucsáva, Temes és Tulcea megyében is működőképes lesz.

Az ügyvédek azt állítják, a 2021-ben elfogadott 146-os számú törvény, illetve az idén elfogadott 1025-ös számú kormányhatározat részletezi a rendszer működésének technikai, logisztikai és szervezési aspektusait.

Nagyon sokan szenvednek

A statisztikai adatok szerint 2022 első három hónapjában 13 ezer személy esett a családon belüli erőszak áldozatául, 18 személy pedig a fizikai agresszió következtében elhunyt, közülük 12 nő. A szakemberek hangsúlyozták: az ilyen jellegű bűncselekmények sokkal gyakoribbak, csupán az áldozatok egy része fordul hivatalosan a hatóságokhoz segítségért. Ugyanebben az időszakban 4200 távolságtartási végzést bocsátottak ki, az érintettek pedig 967 esetben szegték meg ezeket.

A Krónika napilapnak nemrég nyilatkozó Csép Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő kiemelte: számos törvénymódosítást javasolt az áldozatok védelme érdekében. Úgy véli, a társadalomnak nulla toleranciát kellene tanúsítani a családon belüli erőszakkal szemben. Szerinte a lábbilincsek komoly előrelépést jelentenek eme bűncselekmények esetében. Tudomása szerint Romániában 95 ezer ilyen elektronikai eszközre lenne szükség, idén viszont csak ezer beszerzésére van lehetőség. Részletezte: a számítástechnikai eszközt az agresszornak és az áldozatnak is viselnie kell, s amennyiben előbbi túl közel kerül a fizikailag bántalmazott személyhez, a rendszer azonnal jelez a rendőrségnek. A távolságtartási végzés ilyen módon történő megszegése bizonyítékként szolgál, az elkövetőre egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

Költséghatékony és biztos módszer

Szakemberek szerint az elektronikus nyomkövető költséghatékonyabb, állandó felügyeletet biztosít, és a szökések kockázatát is minimalizálja. Tudvalevő: a bíróság egy büntetőeljárás eredményes lefolytatásához többféle kényszerintézkedést rendelhet el a gyanúsítottakkal szemben. Ezek egyike a házi őrizet, amikor a gyanúsított a bíróság által kijelölt lakást vagy házat és az ahhoz tartozó bekerített területet csak a bíróság engedélyével hagyhatja el.

Szakportálon található információk szerint a felcsatolható eszköz két lépcsőben képes ellenőrizni a gyanúsítottat. Első körben a kijelölt lakásban van egy beltéri egység, amely előzetes jelzést küld a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységirányítási központjába egy számítógépre, ha az őrizetes elhagyja a kijelölt területet. A felszerelt eszköz ilyenkor rezgéssel jelez a gyanúsítottnak is. 

Ezek után a nyomkövető másodpercek alatt átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosítani tudja a házi őrizetes aktuális tartózkodási helyét, követni tudja a mozgását. A riasztással egyidejűleg járőrt tudnak irányítani a helyszínre, így azonnal keresni kezdik a házi őrizet előírásait megsértő gyanúsítottat.

Az eszköz bilincs része felszerelve áramkört képez. Ha ezt megpróbálják megszakítani vagy megrongálni, az eszköz rögtön jelez a központnak, ahogy akkor is, amikor a felcsatolt nyomkövető akkumulátora merülni kezd.

„Inkompetens az állam, semmi sem lesz belőle”

A Szabadság által megkeresett büntetőjogi szakember diplomatikusan fogalmazva szkeptikus az elektronikus nyomkövető rendszer bevezetésével kapcsolatban. – Sajnos az államnak 2014 óta nem volt pénze a rendszer bevezetésére és működtetésére. Most is ugyanaz a helyzet. Maga a lábbilincs nem kerül sokba, ám a háttérlogisztika eszméletlen mennyiségű pénzt emészt fel. Ezt a rendőrség vagy az igazságszolgáltatás nem tudja megfizettetni a bűncselekményt elkövetővel, aki éppen megfigyelés alatt áll. Hosszú mese ez, amely ismét államunk inkompetenciáját bizonyítja. Nem lesz semmi belőle – sommázta mondanivalóját a szakember.

A családon belüli erőszak áldozatai szükség esetén a 0800-500333-as telefonszámot hívhatják.

(Borítóképünk illusztráció)