Kézilabda Európa-bajnokság: román vereség a nyitányon

Kézilabda Európa-bajnokság: román vereség a nyitányon
Háromgólos vereséget szenvedett csütörtökön a román válogatott Németországtól a Dániában rendezett női kézilabda Európa-bajnokság nyitónapján.

A koronavírusos Crina Pintea és Laura Moisă, továbbá a kontaktszemélynek számító Denisa Dedu kapus nélkül felálló románok katasztrofálisan kezdték a meccset, a németek 4–0-ra, majd 7–1-re és 8–2-re is vezettek, s bár egy 4–0-s sorozattal sikerült felzárkózni, a szünetben 13–10-et mutatott a tabella a németek javára.

A második félidő elején 14–14 (36. perc), majd 15–15 is volt az eredmény, de a román csapat belefáradt az üldözésbe, hibát hibára halmozott, gyakran került emberhátrányba, nem talált megoldásokat a támadójátékban, nyolc percig egyetlen gólt sem lőtt, és a németek az 52. percre egy újabb 5–1-es szériával ismét néggyel vezettek (20–16). Ebből az előnyből hármat a meccs végéig megtartottak.

Még Iulia Dumanska kiváló kapusteljesítménye (43%, négy kivédett hetes) sem tudta ellensúlyozni Cristina Neagu gyenge játékát (4 gól 14 lövésből, egy kihagyott hetes). A Ferencváros német balátlövője, Emily Bölk kilenc lövésből négy gólt szerzett.

Románia góljait Cristina Neagu 4, Eliza Buceschi, László Krisztina és Lorena Ostase 3–3, Alexandra Subţirică-Iovănescu 2, Nicoleta Dincă, Andreea Popa, Sonia Seraficeanu és Ana Maria Iuganu 1–1 lőtte.

A német csapatból Kim Naidzinavicius, Emily Bölk és Julia Maidhof 4–4, Antje Lauenroth 3, Amelie Berger és Marlene Zapf 2–2, Alina Grijseels, Xenia Smits és Javhenyija Minyevszkaja 1–1 volt eredményes.

A mérkőzést a francia Julie és Charlotte Bonaventura nővérek vezették.

A csoport másik mérkőzésén Norvégia lehengerelte a lengyeleket.

Románia a következő mérkőzést szombaton 17 órakor Lengyelország ellen játssza.

A B-csoportban is elkezdődtek a küzdelmek, az oroszok a vártnál is simábban lelépték a spanyolokat, a svédek szoros meccsen nyertek a csehek ellen.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:

D-csoport (Kolding): • Németország–Románia 22–19 (13–10) • Norvégia–Lengyelország 35–22 (17–13).

B-csoport (Herning): • Oroszország–Spanyolország 31–22 (13–11) • Svédország–Csehország 27–24 (13–13).

Magyarország Hollandiával, Szerbiával és Horvátországgal a C-csoportban szerepel, amelyben pénteken volt az első forduló, a magyarok elsőként a horvátok ellen léptek pályára.

Az A-csoport, amelyet Franciaország, Dánia, Montenegró és Szlovénia alkot, ugyancsak pénteken kezdett.

A csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

*

Koronavírusos eset miatt péntekről szombatra halasztották a Hollandia–Szerbia mérkőzést a Dániában rendezett Eb magyar érdekeltségű C-csoportjában. A torna honlapjának beszámolója szerint a szerb válogatott csütörtökön érkezett meg a C-csoportnak otthont adó Koldingba, és az egyik játékosnak pozitív lett a koronavírustesztje. Az érintett azonnal karanténba került, és bár a többiek tesztje negatív eredményt hozott, őket is elszigetelték. A szerb küldöttség tagjait pénteken, illetve szombaton is ellenőrzik.