Népszavazás - Alacsony részvételt mutatnak az első felmérések - Kolozs megye 0,81%

Népszavazás - Alacsony részvételt mutatnak az első felmérések - Kolozs megye 0,81%
Alacsony részvételt jeleznek az első felmérések a kétnapos alkotmánymódosító népszavazás első napján, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönthet csaknem 19 millió választópolgár.

A központi választási bizottság (BEC) becslése szerint szombaton az első három órában országszerte kevesebb mint 178 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 0,97 százaléka.

Az erdélyi megyékben többnyire elmarad a részvétel az országos átlagtól. A magyar többségű megyék a sereghajtók: Hargita megyéből 0,34 százalékos, Kovászna megyéből pedig 0,47 százalékos részvételt jelentettek délelőtt 10 órakor.

Alacsony szavazási hajlandóságot mutatnak a felmérések másik két, jelentős számú magyar lakossággal rendelkező megyéből is: Szatmár megyében a voksolásra jogosultak 0,54, Maros megyében pedig 0,57 százaléka járult szombat reggel az urnákhoz. Kolozs megyében a jelenlét 0,81 százalék volt délelőtt 10 óráig.

A legmagasabb részvételt, 1,67 százalékot Bihar megyében jegyezték fel. Az élbolyban Dambovita következik 1,35, és Krassó-Szörény megye 1,35 százalékkal.