Népszavazás – 16 óráig a választók 3,78 százaléka járult az urnákhoz, Kolozs megyében 3,57 százalék

Népszavazás – 16 óráig a választók 3,78 százaléka járult az urnákhoz, Kolozs megyében 3,57 százalék
Szombaton 16 óráig a szavazásra jogosultak 3,78%-a adta le voksát a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló referendumon a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint.

Tizenkét bejelentés érkezett lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről - közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

„Az ország összes szavazókörzetét megnyitották, a voksolás normális körülmények között zajlik. (...) A közrend szempontjából ez idáig nem jelentettek különösebb problémákat. Lehetséges szabálysértésekről vagy bűncselekményekről tizenkét bejelentés érkezett, ezek közül három nem igazolódott” - nyilatkozta a szóvivő.

Dajbog sajtónyilatkozatában rámutatott, Bukarest harmadik kerületében néhány szavazókörzetet nem nyitottak meg reggel 7 órakor, vagy azért, mert nem jelent meg a helyszínen a szavazókörzeti elnök, vagy azért, mert nem vették át a voksoláshoz szükséges kellékeket. Egy Teleorman megyei szavazókörzetnél más elnököt kellett kijelölni, miután az eredetileg kinevezett személy a családjában történt haláleset miatt kérte a helyettesítését.

Iaşi megyében egy körzetben rövid időre felfüggesztették a voksolást, mert rosszul lett az elnök, Ploieşti-en, ez egyik körzetben bűnügyi eljárást indítottak, miután egy állampolgár feljelentést tett, hogy nem engedték útlevéllel szavazni.

„A román állampolgárok csak abban az esetben szavazhatnak az ország területén útlevelükkel, ha ebben Románián kívüli lakhely szerepel. A Romániában élő román állampolgárok személyi kártyával, ideiglenes személyi kártyával vagy személyi igazolvánnyal szavazhatnak” - emlékeztetett Dajbog

Ugyancsak Ploieşti-en egy szavazókörzet tagjai a helyi rendőrség kíséretében indultak el a mozgóurnával, ami bűncselekménynek minősül, amennyiben a törvény szerint ilyen esetben belügyi egység segítségét kell kérniük.

Prahova megyében kivizsgálás indult egy polgár ellen, mert állítólag megpróbált másodszor is szavazni, miután rájött, hogy először nem úgy szavazott, ahogy szeretett volna.

Piteşti-en három személyt fejenként 200 lejre megbírságoltak, mert zavarták a közrendet egyik szavazókörzet közelében.

Krassó-Szörény megyében egy személyt bekísértek a rendőrségre, miután ittas állapotban egy gumigolyós pisztollyal a zsebében akart szavazni.

A belügyi szóvivő elmondta azt is, hogy az országszerte előzetes letartóztatásban lévő, szavazati joggal rendelkező 674 személy közül 513-an kértek mozgóurnát, közülük déli 12 óráig 219-en szavaztak.