Nemzeti Színházak Fesztiválja Kolozsváron

Nemzeti Színházak Fesztiválja Kolozsváron
Kolozsvárra látogatnak a romániai és moldova köztársaságbeli nemzeti teátrumok a Román Színház által szervezett renddezvényre. A Nemzeti Színházak Fesztiválja november 28. és december 5. között zajló zajlik, a meghívott társulatok a legjobb, kizárólag román szövegeken alapuló előadásaikat mutatják be a kolozsvári közönségnek – olvasható a szervezők közleményében.

A bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti színház két produkcióval vendégszerepel a fesztiválon: Iulian Margu Dumnezeu se îmbracă de la second hand (rendező: Ion Caramitru) című előadással, valamint az ActOrchesdtra című kollektív alkotással, Horia Suru rendezésében. A krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színház szintén két produkcióval vesz részt a fesztiválon: Al. Kirițescutól a Gaițele (rendező: Alexandru Boureanu), illetve a Treptele unirii című verselőadás látható (r.: Alexandru Mâzgăreanu).

A szebeni Radu Stanca Színház Gianina Cărbunariu Solitaritate című produkciójával, míg a kisinyovi Mihai Eminescu Sz    ínház Balamucul vesel című Petru Hadârcă rendezéssel érkezik Kolozsvárra.

A marosvásárhelyi nemzeti színház mindkét társulata részt vesz a fesztiválon: a Tompa Miklós Társulat a Radu Afrim által írt és rendezett Az ördög próbája című előadással, míg a Liviu Rebreanu Társulat Gabriel Sandu Tatăl meu, preotul című produkciójával (r.: Letei Popescu) vendégszerepel.

Szintén két előadással érkezik a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház: Unu+unu+... címmel Lucian Dan Teodorovici által írt és rendezett előadást, valamint az Iris Spiridon irányítása alatt készült Ada Lupu Povestea păsării fără cuib című produkciót mutatja be.

A temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház Mircea Cărtărescu Miért szeretjük a nőket? című, Mihaela Lichiardopol-rendezéssel vendégszerepel.

A fesztiválszervező kolozsvári román színház két előadásal vesz részt  a programban: látható a Manole mester (r.: Andrei Măjeri), és a Povești de dragoste la prima vedere című, Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana szövegei nyomán született produkció, Tudor Lucanu rendesében.

Az eseményről részletes információk a kolozsvári Román Színház weboldalán (www.teatrulnationalcluj.ro) találhatók.

(Borítókép forrása: Wikipédia)