Nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban (FRISSÍTVE)

Nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban (FRISSÍTVE)
Az Egyesült Királyságban a nemzeti gyász valószínűleg a királynő tíz napon belül várható temetéséig tart, de az új uralkodó, III. Károly király pénteken külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára, amely péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik.

III. Károly néven uralkodik az új brit király

III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia - közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala.

Kamillának még II. Erzsébet engedélyezte, hogy felvehesse a királyné címet

III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna. Károly néhai nagyapjának, a csütörtökön elhunyt királynő édesapjának szintén négy keresztneve volt, az első az Albert, és trónra lépése előtt a családban mindenki csak Bertie néven emlegette. Királyként azonban utolsó keresztnevét, vagyis a Györgyöt választotta és VI. György néven uralkodott 1952-ben bekövetkezett haláláig.

Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

III. Károly király külön gyászidőszakot hirdetett a királyi család számára, amely péntektől a királynő temetését követő hetedik nap végéig tart, és a királyi család tagjaira, a rezidenciák személyzetére, valamint a brit hadsereg ceremoniális feladatokkal is megbízott tagjaira vonatkozik.

Hosszú ideig nem volt világos, hogy felesége, Kamilla felveheti-e a királyné címet. II. Erzsébet néhány hónappal ezelőtt hangot adott annak a meggyőződésének, hogy Kamilla megérdemli ezt a címet annak ellenére, hogy az első férjétől elvált. Korábban szigorúbb szabályok vonatkoztak a királyi család tagjaira, ami a válást illeti, Erzsébet királynő nagybátyja is azért mondott le a trónról, mert nem lehetett volna a felesége a nő, akit szeretett, mert az kétszer elvált. Kamilla azonban nem marad királyné és nem marad a trónon, ha Károly előbb meghal, mint ő. 

God Save the King! 

III. Károly péntek délután érkezett londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába. A palota előtt kiszállt a gépkocsiból és üdvözölte a tömeget, sokakkal kezet fogott és röviden szóba is elegyedett az összegyűltekkel. A tömeg üdvrivalgással köszöntötte az uralkodót, és többször is felhangzott a brit nemzeti himnusz, immár az Isten óvja a királyt - God Save the King - verssorral.

Károlynál hosszabb ideig senki sem várt a trónra a brit monarchia történetében

Károly és Kamilla ezután végigsétált a Buckingham-palota kerítése mellett, megtekintve az ott felhalmozott virágtengert és a virágokra erősített, jókívánságokat tartalmazó üdvözlőlapokat.

Mindeközben - III. Károly tiszteletére első ízben - a palota árbócára felvonták a királyi ház lobogóját (Royal Standard), amelynek megjelenése minden esetben azt jelzi, hogy az uralkodó a rezidencián tartózkodik.

III. Károlyt szombat reggel nyilvánítja hivatalosan királlyá az erre feljogosított Utódlási Tanács - közölte pénteken a Buckingham-palota.

Károly fejére 1969-ben került a trónörökösnek járó walesi herceg koronája, 73 évesen, évtizedek óta tartó várakozás után végül megörökölte a trónt. Károlynál hosszabb ideig senki sem várt a trónra a brit monarchia történetében. Királlyá koronázásával a világ legfontosabb alkotmányos demokráciájának lesz az uralkodója, egyben feje egy legendás családnak.

A koronázás pontos időpontjáról még nem döntött a Buckingham-palota, de az biztosra vehető, hogy II. Erzsébet temetése után néhány nappal lesz.

Hogy a III. Károly néven uralkodó új királynak milyen hosszútávú tervei vannak a jövőre nézve, még nem tudni. Az viszont évek óta nyílt titok, hogy karcsúsítani akarja a monarchiát, a kiterjedt uralkodó családot , szeretné szűkebbre, csak a trónörökösre és családjára redukálni, nem mellékesen azért, hogy így csökkentse a királyi családra költött összegeket.

Ezentúl az új trónörökös a fia, Vilmos herceg lesz, aki feleségével, Katalinnal együtt a Cambridge hercege és hercegnője címet viselte, a királynő halálával pedig megkapták a Cornwall hercege és hercegnője címet is. Kérdés, megkapja-e Vilmos a walesi herceg címét is, melyet 1301 óta hagyományosan a trónörökös visel. Károly átadhatja ugyan fiának, de ez nem működik automatikusan.

Ha Vilmos herceg tényleg walesi herceg lesz, akkor felesége Katalin a walesi hercegnő címét fogja viselni, melyet utoljára anyósa, Diana használt. Camilla ugyan szintén Károly felesége, de a címet - a hozzá kapcsolódó rossz emlékek miatt - sosem használta - írja az Euronews hírportál.

Kilencvenhat ágyúlövésből álló díszsortűz

II. Erzsébet királynőt csütörtökön, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Tiszteletére péntek délben megszólaltak az ősi londoni koronázó templom, a Westminster apátság, valamint a Szent Pál székesegyház és a windsori kastély harangjai. A londoni Hyde Parkban délután 96 ágyúlövésből álló díszsortűzzel emlékeztek meg a 96 esztendősen elhunyt királynőről.

Országszerte számos sport- és kulturális eseményt töröltek, lefújták a közlekedési szakszervezet és a postások sztrájkját is.

A Windsor kastélyban helyezik végső nyugalomra 

A II, Erzsébet halála esetére kidolgozott, London Bridge művelet nevű protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba, és először a Buckingham-palotába, majd a Westminster Hallba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik, ahol három napra felravatalozzák. A tervek szerint a londoniak napi 23 órában róhatják le kegyeletüket a néhai uralkodó ravatalánál.

A búcsúszertartás várhatóan tíz napon belül, a Westminster apátságban lesz; a ceremóniára számos külföldi állam- és kormányfőt várnak Londonba.

A királynőt egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Gyászolók a Buckingham-palotánál

A Buckingham-palotánál csütörtök este óta gyászolók tízezrei gyülekeznek, és a palota parkjának kerítése melletti járdákat virághegyek borítják.

A királynő halála nyomán várhatóan megkezdődik az Angliában és Walesben forgalmazott készpénzek cseréje, mivel a Bank of England, a brit jegybank által kibocsátott bankjegyeken és érméken kivétel nélkül a néhai uralkodó portréja látható. A Skóciában és Észak-Írországban kiadott pénzek nem a királynő arcmását viselik. Angliában és Walesben hozzávetőleg 4,5 milliárd olyan bankjegy van forgalomban - összesen 80 milliárd font értékben -, amelyekre a volt uralkodó portréját nyomtatták. Ezek továbbra is érvényes fizetőeszközök, és cseréjük fokozatos lesz.

A hétvégén várhatóan hivatalosan megváltoztatják a brit nemzeti himnusz szövegét is, amely 1952 óta tartalmazza a "God Save the Queen" - Isten óvja a királynőt - hangzatú verssort. Az új verssor - hetven év óta először - ismét úgy hangzik majd, hogy "God Save the King".