Nem hajlandók visszaadni olimpiai érmüket a kazahok

Nem hajlandók visszaadni olimpiai érmüket a kazahok
A Kazah Olimpiai Bizottság megerősítése szerint három olimpiai érmesük bukott meg tiltott szer használata miatt korábbi doppingmintáik újratesztelése során.

Közülük kettő, Irina Nyekraszova (63 kg) és Marija Graboveckaja (+75 kg) nevét már korábban nyilvánosságra hozta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). A mostani harmadik név a birkózó Aszbet Mambetové, aki társaihoz hasonlóan a 2008-as pekingi olimpián szerzett érmet, mégpedig bronzot a kötöttfogásúak 96 kilogrammos kategóriájában.

Miután Kazahsztán megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság értesítését, hogy az érintettek tiltott szert használtak, mindhármuk eredményeit törölték. A két női súlyemelő anabolikus szteroidokkal bukott meg, Mambetov esetében nem közölték, milyen doppingszert használt. Graboveckaja és Mambetov a kazah médiának azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát vétkesnek, így nem adja vissza Pekingben szerzett érmét.

Kazahsztánnak az egyik legrosszabb a mutatója az újratesztelt mintákat illetően: eddig három olimpiai aranyérmet veszítettek el a megismételt vizsgálatok következményeként.

A NOB még a riói olimpia előtt rendelte el a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni ötkarikás játékokon levett doppingminták ismételt elemzését, bejelentve egyszersmind, hogy a fejlettebb ellenőrzési technológiával elsősorban az érmes sportolókra összpontosítanak.