Négyet lőtt a Steaua, négyet kapott a Viitorul

Négyet lőtt a Steaua, négyet kapott a Viitorul
Felemásan sikerült a szerda esti BL-selejtező a két román csapat szempontjából: a FCSB hatalmas győzelmet aratott Csehországban, míg a továbbjutásra a hazai mérkőzés után esélyesebbnek tűnő Konstancai Viitorul a hosszabbításban kapott gólokkal végül kiesett az Apoel Nicosia otthonában.

Miután Bukarestben a Steaua csak 2–2-es döntetlent ért el a cseh Viktoria Plzen ellenében, egyértelmű volt, hogy Csehországban támadószellemben kell kiállnia, ha tovább akar jutni. Ennek a mérkőzés első perceiben nem sok nyomát lehetett látni, a csehek lerohanták a fővárosiakat: Niţă kapusnak már a 21. másodpercben védenie kellett, 4 perc múlva pedig ismét helyzet volt kapuja előtt.

Miután a Steaua megúszta a korai gólt, lassan kezdett ébredezni és át-átmerészkedni a másik térfélre. A 12. percben Morais lőtt mellé, majd Alibec jó beadása kereste Enachét, aki azonban későn kapcsolt, így a helyzet kihűlt.

A 17. percben ismét levegőben lógott a cseh gól: Krmencik egyedül vezethette rá a labdát Niţăra, de lövése mellé ment. S ahogy mondani szokták a fociban, a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat: a 26. percben Bălaşa lőtt hatalmas gólt 20 méteres szabadrúgásból, letakarítva az esetleges pókhálótól a vinklit. Ezzel már a vendég együttes állt továbbjutásra, ráadásul a szünet előtti percekben akár megduplázhatta volna előnyét, de Alibec beadását Man a jóformán üres kapuba sem tudta bepöckölni.

A második félidő eleje ismét a cseheké volt, akik egyre nagyobb nyomás alá helyezték a FCSB védelmét. Sikerrel, mondhatni, hiszen a 64. percben Momcilovici nem tudott felszabadítani, a labda Krmencik elé került, a támadó pedig nem hibázott: 1–1.

Ezzel ismét a FCSB volt gólkényszerben, de nem sokáig: a fiatalnak nem mondható Teixeira villant a 72. percben – igaz, némi szerencse is kellett hozzá: Tănase lövése megpattant egy védőn, a portugál középpályás elő került, az pedig közelről, védhetetlenül lőtte Bolek kapujába.

Az újabb gól láthatóan zavart keltett a cseh alakulatban, és ez elég volt ahhoz, hogy a Steaua-utód eldöntse a továbbjutás kérdését: négy perc múlva ismét Alibec próbálkozott gólpasszal – két jól sikerült csel után –, ezúttal sikerrel: Tănase a 16-osból bevágta a labdát a hosszú sarokba – 3–1!

A házigazdáknak ekkor már 3 gól kellett a továbbjutáshoz, de mielőtt még esetleg nekivághattak volna a lehetetlennek, megkapták a kegyelemdöfést: a tapasztalt Teixeira harcolt ki egy 11-est a 78. percben, amelyet Alibec habozás nélkül értékesített.

A látottak alapján Nicolae Dică gárdája teljesen megérdemelten jutott tovább a play-offba, ahonnan már csak főtáblára vezet az út: ha ott nyernek, a BL csoportkörébe kerülnek, ha vesztenek, az Európa Liga főtáblájára esnek vissza. Play-off-beli (első játéknap augusztus 15/16-án, visszavágók 22/23-án) ellenfelük kilétére pénteken derül fény; a sorsoláson olyan ellenfeleket foghatnak ki, mint a Sevilla, SSC Nápoly, Liverpool, CSZKA Moszkva vagy Sporting Lisszabon.

A bajnoki címvédő Konstancai Viitorul a FCSB-vel ellentétben lépéselőnyben érkezett ciprusi ellenfele otthonába, és ennek tudatában az első félidőben bátran játszott, megtartva összetettbeli előnyét. Coman, miután a házigazdák kapusa rosszul rúgta ki a labdát, már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést a tengerpartiaknak, de a labda a kapufán csattant. A 7. percben Tiru sem találta el a kapu felületét, majd a 19. percben ismét Coman előtt adódott helyzet, de túlbonyolította.

Az első félóra elteltével a házigazdák is kimutatták foguk fehérjét: De Camargo lövését éppen, hogy szögletre tudta ütni Râmniceanu kapus, akit a második félidőben, immár a 49. percben Anoleftis is „naggyá tett”. A bravúros védéseket követően azonban az 54. percben Carlao fejesénél (szögletet követően) már ő is tehetetlen volt, így összetettben kiegyenlítődött az állás. A továbbjutás kérdését talán Tiru dönthette volna el alig pár pillanattal később, de Ganea beadását óriási helyzetben nem tudta bebólintani a kapuba.  

Az elkövetkező negyedórában a reményeket Râmniceanu kiváló védései tartották életben, a 64. percben Ebecilio, a 71.-ben Wander lövéseit hárította, és miután Gheorghe Hagi tanítványainak ereje fogyni látszott, nagy léptekkel közeledett a hosszabbítás. Amelynek első perceire minden bizonnyal sokáig emlékezni fog a Viitorul, ugyanis két perc alatt két gólt kapott: előbb a 93.-ban egy szögletet követően Merkis használta ki a védelem többszöri botlását és lőtt gólt a 16-os közepéből, majd a 94. percben De Camargo hat méterről fejelt a hálóba.

A kétségbeesett vendégek a 97. percben ellentámadásból veszélyeztettek, de Ericnek nem sikerült szépíteni, cserében az első hosszabbítás-félidő utolsó percében Efrem lőtte ki a hálót, miután Râmniceanu csak előreütni tudta a labdát, és az eléje került.

A Viitorulnak ezzel nem ért véget az európai szereplés, ugyanis az Európa Liga play-offjába „bukott” – ellenfelét pénteken ismeri meg –, így még bekerülhet az EL csoportkörébe.