Napsütéses zárónap a Téka Alapítvány évadnyitóján

Napsütéses zárónap a Téka Alapítvány évadnyitóján
A sok elmaradt és online rendezvény után a nap is kisütött a Téka Alapítvány 22. évadnyitó rendezvénysorozatának utolsó és legeseménydúsabb napján. Mindenki nagy örömére szombaton, október 3-án szép idő lett, ezért a kérői Tékarám lovasudvarba sok család érkezett. A kolozsvári Sétáló Bábszínház A sose kacagó király című darabját tekinthették meg a legkisebbek. A kicsit nagyobbak számára Sipos Zoltán lovasoktató tartott előadást – lóról és emberről –, illetve lovas bemutatót. Ezt követően a Virtus Transsylvanicus Egyesület tagjainak bemutatója, majd interaktív foglalkozása következett. A gyerekek kipróbálhatták az íjazást és csillagdobálást is, ami nagy élményt jelentett számukra.

A délutáni programok a belvárosban zajlottak, az Adventure Academy Egyesület udvarán. Elsőként az Ördöngös zenekar koncertezett, meghívottjukkal, Réman Gergő cimbalmossal közösen. A jó hangulatú népzenei hangversenyt a nagyenyedi Takács-pincészet borkóstolója követte. Az érdeklődők nemcsak ízlelgették a finom nagyenyedi borokat, hanem sok érdekességet is megtudhattak ezek előállításáról. Külön köszönet illeti őket, hogy szüret idején Szamosújvárra látogattak. Reméljük, hamarosan mi is meglátogathatjuk a pincészet szőlőbirtokát.

Ezalatt a Téka kézművesház kerámiáit, tűzzománcékszereit, varrottasait is megvásárolhatták az érdeklődők, sőt finom kürtőskalácsot és lángost is kóstolhattak.

A rendezvényt a helyi Csigás banda koncertje zárta. A zenekar utoljára február végén zenélt a Téka Alapítvány farsangi bálján. A zenekarnak és a közönségnek egyaránt hiányzott a közösségi élmény, s bár táncolni nem lehetett, a maszkok alatt annál lelkesebben énekelték a régi és új slágereket a különböző korú szamosújváriak.

Valóban más volt ez a rendezvény. Más a távolságtartás, a maszk, a lázmérés, a fertőtlenítő miatt. De ugyanolyan jó volt találkozni régi barátokkal, munkatársakkal, gyönyörködni a cseperedő gyerekekben, beszélgetni rég nem látott ismerősökkel és ismerősökről.

Köszönet a Téka Alapítványnak és a Tóvidék Egyesületnek, akik megszervezték a rendezvényt. Kicsit másképp, de pont olyan lelkesen. Hiszen a közösségi élmény most még fontosabb, mint eddig volt.

Az évadnyitóval kezdetét veszik a Téka Alapítvány heti rendszerességű rendezvényei. Hangszeroktatás (hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom), néptáncoktatás, kézműves foglalkozások (gyöngyfűzés, agyag, tűzzománc) a felajánlott tevékenységek, amelyeket a járványügyi előírásoknak megfelelően tartanak majd. Jelentkezni lehet az alapítvány Facebook-oldalán, illetve Egri Hajnalnál.

A Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap által támogatott programsorozat szeptember 19-én kezdődött, amikor a helyi Béke moziban, a Filmtett Fesztivál keretében vetítették a nagy sikerű Akik maradtak című filmet. Ezt követte a szeptember 28-án megrendezett Művészbeugró idei első kiadása, ahol Lászlóffy Réka zongoraművésszel és Horváth Levente festőművésszel beszélgethettek a diákok.