Játékos román tábort szerveztek a Téka Alapítványnál

Játékos román tábort szerveztek a Téka Alapítványnál
Negyedik alkalommal szervezte meg a szamosújvári Téka Alapítvány román nyelvű kommunikációs táborát. Szamosújvár szórványtelepülés, magyarsága a település összlakosságának 15%-a, sokasodnak a vegyesházasságok, mégis egyre több gyereknek válik a román nyelv csupán iskolai tantárggyá. Kevesebbet kommunikálnak a szomszédokkal, a bolti eladókkal, nem játszanak egyedül a tömbházak körül, a digitális játékok teret hódítanak, már nem kell román rajzfilmet nézni-sok okot lehetne felsorolni, miért válik nehézzé gyerekeink számára a román nyelv elsajátítása.

A román tábor olyan lehetőségként született meg, amely során román anyanyelvű pedagógusok vezette foglalkozásokon a részt vevő gyerekek meg merjenek szólalni, kedvet kapjanak a román nyelvű kommunikációhoz és elhiggyék, hogy képesek megértetni magukat e nyelven. Eleinte bejárósra tervezett táborunk résztvevőinek fele idén már bent alvós volt, 44 gyerek aludt a Téka Szórványkollégiumban. Ők 5 megyéből érkeztek: Hargita, Maros, Szilágy, Beszterce-Naszód és Kolozs megye több településéről. Összesen 83 gyerek vett részt a táborban, a helyi illetve a Székről, Kolozsvárról naponta érkező gyerekekkel együtt.

A legkisebb résztvevő 5, a legnagyobb 13 éves volt, a gyerekek zöme azonban 8-10 éves korosztályból került ki. A gyerekeket korcsoport szerint öt csoportba osztottuk, a kézműves táborban is bevált színes karkötők jelezték a csoporthoz való tartozást, bár a tábor vége felé az oktatók neve szerinti csoportosítás került előtérbe.

A legkisebbekkel, az óvodás és előkészítősökkel Iocob Karola, kolozsborsai óvónő játszott, román népi játékokkal, kézművességgel fűszerezve a kommunikációs helyzeteket. Bár először vett részt a táborzáráskor egyik kislány őt jelölte meg, mint legjobban tetsző dolgot a táborban. A következő korosztállyal Oros Nica és Deac Aurora szamosújvári óvónők foglalkoztak. Érdekes témákkal, szép szemléltetőeszközökkel sikerült megnyerniük a gyerekeket. A negyedikesekkel Cornea Claudia óvónő foglalkozott, aki a délutáni szórakoztató tevékenységeket színes csengős zenéléssel, euritmiával egészítette ki. A legnagyobbakkal Oancea Maria tanítónő foglalkozott, aki már irodalommal, nyelvtannal is kiegészítette a foglalkozást, de fociztak is, meg ruhákat is terveztek a kamaszok.

A bejáró gyerekek számára 10-17 óra között zajlottak a foglalkozások. A bentalvók számára a délutáni pihenőidő után különféle tevékenységeket szerveztünk: hétfőn román énektanulást, kedden és szerdán kézművességet, csütörtökön piaclátogatást. A piacon minden gyerek két gyümölcsöt vásárolt, az eladó néni pedig beszállt a játékba és különféle kérdéseket tett fel nekik. A vásárolt gyümölcsökből gyümölcssaláta készült, amit az esti pizsamabulin jóízűen megettek.

Pénteken délután záróműsort szerveztünk, ahol minden csoport egy kis részletet mutatott be abból, amit a héten tanult. A szülők nagyon büszkék voltak gyerekeikre, főleg az első táborozókra, akik hősiesen kibírták sírás nélkül. Nagyon sokan jelezték, hogy jövőre visszajönnek, sőt a korhatár emelése is felmerült javaslatként.

Fodor Emőke és Rariga Imola táborszervezők ezúton is köszönik a Téka Alapítványnak, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumnak, az összes együttműködő kollégának, hogy sikeres, gondmentes tábort sikerült idén is szervezni.