Nálatok is van munkahelyi boldogságfelelős?

Nálatok is van munkahelyi boldogságfelelős?
Aligha. Tájainkon ugyanis még mindig erősen tartja magát az a munkáltatói felfogás, miszerint az alkalmazott legyen hálás már azért a puszta tényért, hogy dolgozhat. A csapatépítő tréningek hasznát a termelékenység növelésében ugyan már sokan felfedezték, ezzel együtt abszolút újdonságnak számít az FSP Global Group kezdeményezése: boldogságfelelőst alkalmaznak, akinek az lesz a feladata, hogy egyenként felkutassa, mitől lennének boldogabbak a munkahelyükön a dolgozók, majd tegyen is ennek érdekében.

A cég egyebek mellett azért döntött a Chief Happiness Officer (CHO) állás létrehozása mellett, mert vezetői úgy gondolják, a több mint egy éve tartó járványhelyzet lecsendesedésével ismét átalakul a munkavégzés módja, és az átállásban segítségre van szüksége a dolgozóknak és a csapatnak egyaránt. Közleményében az FSP Global Group azt magyarázza, a járvány alatt mindannyian egyre visszahúzódóbbak, antiszociálisabbak lettünk. Most, amikor már dereng a fény az alagút végén, új, hibrid munkaprogramhoz kell alkalmazkodnunk: a legnagyobb valószínűség szerint az otthoni munkavégzést ötvöznünk kell az irodaival. Egy ilyen hosszú idő után, mialatt az emberek saját otthonuk kényelméből dolgoztak, most alkalmazkodni kell az új valósághoz, ismét a csapat részévé válni, újra felfedezni a szervezethez való tartozás érzését. Ezeknek a változásoknak pedig személyes és szakmai elégedettséggel kell járniuk, boldoggá kell tenniük a dolgozókat.

– A munkaerő toborzás, csapatintegráció, karriertervezés, teljesítménymenedzsment, az érdemek elismerése mind-mind sokat profitálhat abból, ha a szervezeti hozzáállás az alkalmazottak boldogságát célozza meg – fejtette ki Antonio Patane, a cég alapítója, aki úgy véli, a dolgozóknak érezniük kell, hogy munkájukat értékelik, és őket magukat is, emberként a valódi értékükön megbecsülik. A CHO feladata lesz felfedezni minden egyes dolgozó esetében, hogy mi az, ami boldoggá teheti őket, és megmutatni nekik, hogy munkájuk számít a csapatnak és a cégnek. A munkakörnyezet szakmai és személyes elégedettséget válthat ki, ha az emberek fejlődhetnek mind szakmai, mind emberi vonatkozásban – szögezik le.

Ezen a ponton azt hinnénk, már semmivel nem lephetnek meg, de a közlemény tovább fokozza a helyzetet: mint írják, a cég célja nem csupán az, hogy jó munkafeltételeket kínáljon, hanem azt szeretnék, hogy alkalmazottaikat személyes elégedettséggel töltse el a szakmai tevékenységük, és úgy gondolják, hogy az alkalmazottak munkahelyi boldogsága minden cég fő prioritásai között kellene szerepeljen. „Egy boldog ember hatékonyabb, kiegyensúlyozottabb és eredményesebb munkaerőt jelent. Szakmailag motiváltabb. A sikerre törekvő cégeknek többnek kell lenniük egy egyszerű munkahelynél. A munka és a bérezés nem minden. Legalább ugyanolyan fontos a pozitív munkakörnyezet létrehozása. Az embereket boldoggá kell tennie a ténynek, hogy ott dolgozhatnak” – fejti ki Antonio Patane megjegyezve, hogy az alkalmazottak munkahelyi boldogságának biztosítására való törekvés nem kizárólag a CHO feladata lesz, hanem az egész csapaté és minden egyes tagjáé.

A magunk részéről fűzzük hozzá, hogy a kettő között – „örüljön, hogy dolgozhat”, illetve „tegye boldoggá a tény, hogy ott dolgozhat” – óriási a különbség… Akkor hát térjünk a lényegre: nálatok ki a boldogságfelelős?

Borítókép: INFONIQA/PIXABAY

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hétfőn, azaz ma és kedden a szokásos program szerint fogadják az ügyfeleket a belügyminisztérium járművezetői jogosítványokat, forgalmi engedélyeket, útleveleket és személyi igazolványokat kiállító hivatalai – közölte vasárnap a szaktárca. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint május 1. és 6. között szünetel az ügyfélfogadás ezekben a hivatalokban.

Közhír