Nagyböjti és tavaszi papi lelki nap Kolozsváron

Nagyböjti és tavaszi papi lelki nap Kolozsváron

Szerdán papi rekollekciós (időszakonkénti visszavonulás a lelki összeszedettség visszanyerésére és fokozására) nap volt a Kolozs-dobokai, Aranyos-tordai és a Belső-szolnoki főesperesi kerületek papjai részére a főegyházmegye szervezésében. A nyitó szentmisét a piarista templomban Kerekes László, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke és általános érseki helynöke mutatta be, aki püspökként első alkalommal misézett Kolozsváron, és akivel a jelenlevő papok koncelebráltak.

A főcelebráns a nagyböjttel, illetve a jelenlegi nemzetközi helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: egyedül Istennél van a megbocsátás, akinek irgalma örökké való.

A gelencei (Kovászna megye) származású Kerekes László Kézdivásárhelyen született 1968. július 23-án. Az iskolát Gelencén kezdte, Kézdivásárhelyen folytatta, majd 1986-ban a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában érettségizett. 1987-ben filozófiai és teológiai tanulmányokat kezdett a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán, majd 1990-től 1992-ig a budapesti Központi Papnevelő Intézet növendéke volt, illetve a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián végzett. Gelencén szentelte pappá Jakubinyi György érsek 1993. május 16-án. 1994-ben kánonjogi licenciátust, 2004-ben pedig egyházjogi doktorátust szerzett az ottawai Szent Pál Egyetemen.

1994-től 2000-ig a Gyulafehérvári Érseki Bíróság bírósági helynöke, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola fegyelmi prefektusa és kánonjogtanára volt, majd ugyanott 1996-tól retorikát, homiletikát és pedagógiát is tanított. Társalapítója a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola tudományos folyóiratának, a Studia Theologica Transsylvaniensiának. 2000-től szentszéki tanácsos. Később a Gyulafehérvári Érseki Bíróság helyettes bírósági helynöke, 2004-től 2020-ig a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-egyházközség plébánosa volt. Ugyanakkor a kézdivásárhelyi Gábor Áron-cserkészcsapat vezetője, több háromszéki cserkészcsapat alapítása vagy újraindítása is a nevéhez fűződik.

Szentatyánk, Ferenc pápa 2020. május 26-án tharrosi címzetes püspökké és gyulafehérvári segédpüspökké nevezte ki. A csíksomlyói kegytemplomban szentelték püspökké 2020. augusztus 29-én. Püspöki jelmondata: Uram, te tudod, hogy szeretlek. Címerének jelképei gyökereire, védőszentjeire és szolgálatának pilléreire utalnak.

A szentmise végén László Attila főesperes-plébános – házigazda minőségében is – köszönetet mondott a püspöknek a legszentebb áldozat bemutatásáért, kérve, hogy tanítása váljon életté bennünk. „Imádkozzatok értünk, papokért, szerzetesekért, további hivatásokért, hogy közösségeink életében is minél gazdagabban áradjon a kegyelem” – összegzett.

A lelki napot nyitó szentmisét követően Kerekes László Újuljatok meg lélekben és gondolkozásotokban (Ef 4,23) témával tartott tartalmas előadást. Az ezt követő kötetlen beszélgetésen a jelenlévők közvetlenül is elmondhatták véleményüket, illetve javaslatokat fogalmazhattak meg az egyházat érintő kérdésekről, és közösen arra keresték a választ, hogy miként lehet megújítani és közösségibbé tenni a helyi egyházat.

(Borítókép: Először misézett Kolozsváron püspökként Kerekes László / A szerző felvétele)