Nagy Attilát választotta elnökévé a Román Jégkorong Szövetség

Nagy Attilát választotta elnökévé a Román Jégkorong Szövetség
Nagy Attilát, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) igazgatóját választotta a következő négy évre elnökévé csütörtökön Bukarestben a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) - közölte az Agerpres hírügynökség.

A küldöttgyűlésen 21 klub képviseltette magát, közülük 17-nek a szavazati jogát igazolta az ellenőrző testület. Nagy Attilát 12 szavazattal választották meg, ellenjelöltjére, Miklós Ervinre, a Háromszéki Ágyúsok elnökére négyen voksoltak, egy szavazatot érvénytelenítettek.

Alexandru Hălăucă, a FRHG tavaly ősszel - a székelyföldi klubok képviselőinek kizárásával - újraválasztott korábbi elnöke és támogatóinak többsége távolmaradt a tisztújítástól. Nagy Attila az MTI-nek telefonon elmondta: biztosra vehető, hogy ők nem fogják elismerni a csütörtöki közgyűlés döntéseinek legitimitását, de - mint mondta: a most megválasztott új vezetés élvezi az aktív klubok többségének bizalmát és a sportág fejlesztésére akar összpontosítani.

Legfontosabb az infrastruktúrafejlesztés

Nagy Attila az előttük álló legfontosabb feladatok közé sorolta az infrastruktúrafejlesztést, az utánpótlásképzés javítását, az edző- és játékvezető-képzés elindítását. A statútum-módosítás bírósági bejegyzése után a FRHG mindenképpen megpróbálja normalizálni viszonyát a sportminisztériummal, és felújítani a támogatási szerződést.

Nagy Attila kifejezte meggyőződését, hogy a közgyűlés a továbbiakban is jóvá fogja hagyni az érintett erdélyi csapatok indulását a magyar bázisú Erste Ligában. Mint mondta: az Erste Liga színvonala nagyon jó, és az ott játszó játékosoknak köszönhető, hogy Románia jégkorong-válogatottja arra a szintre jutott, hogy a divízió I/A-ban játszik.

Az FRHG újjászervezéséről és a tisztújítás kiírásáról februári, a Novák Eduárd sportminiszter által összehívott rendkívüli közgyűlésén döntött a belső viták által megosztott szakszövetség. A bukaresti sportminisztérium - a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként - az észlelt szabálytalanságok miatt tavaly ősszel felfüggesztette a szeptemberi tisztújító küldöttgyűlés határozatainak hatályát.

Az ügy pereskedésbe torkollott, a FRHG egyoldalúan felmondta a finanszírozási szerződést a szaktárcával, így az olimpiai sportágak közül a jégkorong az egyedüli Romániában, amely nem részesül állami támogatásban.

(Fotó: YouTube képernyőmentés)