Montenegrói–magyar: gól nélküli döntetlen Podgoricában

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 0–0-s döntetlent játszott Montenegró vendégeként Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a pontosztozkodással – jobb gólkülönbségének köszönhetően – megőrizte második helyét a csoportban Montenegró előtt, amely eggyel több mérkőzést játszott. A nemzeti együttes négy találkozó után is nyeretlen Montenegróval szemben, viszont idegenben a harmadik meccsen először nem kapott ki.

Borítókép: Marco Rossi szövetségi kapitánya nem örült a döntetlennek (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A hazai szurkolók élőképpel és „a hegyeink nem tűrik a szabályokat” felirattal fogadták a kedvenceiket, míg a semleges szektorokba jegyet vásárló magyar drukkereket kisebb csoportokban felkísérték az eredetileg 500 fős vendégszektorba, amelyben így csaknem dupla annyian foglaltak helyet.

A magyarok kifejezetten indiszponáltan kezdték a találkozót, amit a sok eladott labda jelzett, éppen egy ilyen után Jankovic jobbról veszélyesen ívelt középre, a 70. válogatottságát és 28. születésnapját ünneplő Nagy Ádám pedig majdnem saját kapujába fejelte a labdát, amely a keresztlécre pattant. Bár 12 perc után Szalai fejesével Marco Rossi szövetségi kapitány együttese is veszélyeztetett, a hazai csapat továbbra is gyorsabbnak és harcosabbnak tűnt: Savicevic távoli bombájánál Dibusz nagy bravúrral tolta szögletre a jobb felső sarokba tartó labdát. Később stabilizálta játékát a vendég gárda annak köszönhetően, hogy jobban megbecsülte a labdát. Hosszasan passzolgattak a magyarok, amiből bár helyzet nem lett, de legalább Dibusz kapuja sem forgott veszélyben egy kivételtől eltekintve, amikor Jovetic centikkel tévesztette el a bal sarkot. A szünet előtti percekben ismét Jovetic okozott izgalmas pillanatokat, de megpattanó szabadrúgását Dibusz biztosan védte.

A térfélcserét követően is többet volt a labda a magyaroknál, de hiába sikerült szűk területen jól passzolgatni, a támadó harmadban a kulcsfontosságú átadások már nem voltak pontosak és az utolsó cselek sem jöttek össze, így az állandósuló mezőnyfölény meddőnek bizonyult. A játékrész közepén többnyire mezőnyjátékkal teltek a percek, a hazaiak ebben a periódusban a biztonságot tartották szem előtt, a magyarok játékából pedig a kreativitás hiányzott elöl, amin a cserék sem segítettek. A hajrában sem változott a játék képe, próbálkoztak a csapatok, de átjátszani egyiknek sem sikerült az ellenfél védelmét, így a második 45 percben jószerivel nem volt dolga a két kapusnak.

A magyarok kedden a két mérkőzés után egyetlen ponttal negyedik helyen álló litván csapatot fogadják.

A podgoricai Városi Stadionban 8000 néző előtt lejátszott, a spanyol Jesús Gil Manzano vezette mérkőzésen a két együttes a következő felállásban szerepelt:

Montenegró: Mijatovic – Vujacic, Savic, Tomasevic – Vesovic (72. perc M. Vukcevic), Scekic (60. perc Raickovic), Savicevic (82. perc Loncar), Jankovic, A. Vukcevic – Krstovic (72. perc Osmajic), Jovetic (82. perc Haksabanovic). Szövetségi kapitány: Miodrag Radulović;

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (88. perc Botka), Nagy Á., Styles (72. perc Kalmár), Kerkez – Sallai (59. perc Csoboth), Szoboszlai – Ádám (59. perc Varga B.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Végeredmény: Eb-selejtező, G csoport, 3. forduló: Montenegró–Magyarország 0–0.

A csoport másik mérkőzésén: Litvánia–Bulgária 1–1 (gól: Girdvainis 15. perc, illetve M. Petkov 27., kiállítva: Lasickas 17., Litvánia); Szerbia szabadnapos volt.

A csoport állása: 1. Szerbia 6 pont/2 mérkőzés, 2. MAGYARORSZÁG 4/2 (3–0), 3. Montenegró 4/3 (1–2), 4. Litvánia 1/2 (1–3), 5. Bulgária 1/3 (1–5).

A magyar csapat tagjai a meccs végén éneklik a Himnuszt a magyar szurkolóknak illetve szurkolókkal: először nem kapott ki a válogatott Montenegróban (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)