Mit tartalmaz a 2022-es költségvetés tervezete? Kiknek nő a fizetése?

Mit tartalmaz a 2022-es költségvetés tervezete? Kiknek nő a fizetése?
A pénzügyminisztérium által ma közzétett költségvetés tervezet szerint jövőre 5,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számolnak.

A deficit mértékét 79,983 milliárd lejre becsülik.

A kormány 457,969 milliárd lejes kiadást irányzott elő, ebből 115,407 milliárd lejt (a GDP 8,8 százalékát) tesznek ki a személyi költségek.

A költségvetési kiadások becslésénél figyelembe vették - többek között - a nyugdíjpont értékének 10 százalékos emelését, a minimálnyugdíj 1000 lejre történő emelését, a gyermeknevelési pótlék összegének növelését, a kisnyugdíjasoknak szánt januári egyszeri juttatást, illetve az energiaszámlák kompenzálásával, valamint a kiszolgáltatott energiafogyasztóknak szánt támogatásokkal járó kiadásokat is.

Kinek növekszik a fizetése?

A tervezet szerint az egészségügyi és a tanügyi alkalmazottak bére is növekszik.

A pénzügyminisztérium által közzétett tervezet értelmében a közalkalmazotti béreket és pótlékokat befagyasztják a 2021. decemberi szinten. Az intézkedés alól csak az egészségügyi és a tanügyi alkalmazottak képeznek kivételt, akiknek a fizetése a 2022-re előirányzott és a 2021. decemberi bér közötti különbség 25 százalékának megfelelő összeggel nő január elsejétől.

Az államháztartási törvény tervezete szerint a közalkalmazottak 2022-ben is részesülnek az élelmiszerpótlékból, évi 4160 lej értékben, illetve az 1450 lejes vakációs utalványt is megkapják.

Ajándék- és úgynevezett kulturális utalványokat 2022-ben sem kapnak a közalkalmazottak, mint ahogyan prémiumokat sem. Ugyanakkor a hivatalos munkaidőn felül ledolgozott órákra nem kaphatnak pluszjuttatást, a túlórázás kizárólag szabadnapokkal honorálható.