Mérleget vontak a Kolozs megyei RMDSZ-esek

Mérleget vontak a Kolozs megyei RMDSZ-esek
Kétéves mérleget vontak az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének frontemberei: Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, továbbá Csoma Botond megyei RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő is beszámolt néhány megvalósításról. A 2016-os helyhatósági választásokhoz képest a mandátumuk félidejéhez érkezett Oláh Emese és Vákár István főleg infrastrukturális beruházásokról, szociális projektekről beszéltek. Új bölcsőde épül a Dónát negyedben, beindult a lakbértámogatási program, készül a családon belüli áldozatait segítő központ, de a megyei úthálózat is egyre járhatóbb lesz az elöljárók szerint.

Oláh Emesétől, Kolozsvár alpolgármesterétől megtudtuk: már kihelyezték a város legfontosabb ki- és bejáratainál a többnyelvű helységnévtáblákat. Most zajlik a nehézkes adminisztratív eljárás, hogy Kajántó, Györgyfalva és Papfalva helységek határában is kihelyezzék a táblákat. A kihelyezés pontos napját az alpolgármester nem tudta megjelölni, mivel már többször bebizonyosodott, hogy különböző adminisztratív akadályok miatt a kolozsvári önkormányzat nem tudta betartani a határidőket. Megtudtuk: a polgármesteri hivatal – az alpolgármester szerint siralmas – magyar nyelvű honlapjának aktualizálását is elkezdték, és jövő év elejére várható ennek befejezése.

Az alpolgármester megemlítette azt is, hogy Kolozsváron, a Máramaros utca 1. szám alatt hozzák létre a családon belüli erőszak áldozatait segítő központot. Uniós szabályozás írja elő, hogy ezeket a központokat úgy kell kialakítani, hogy 10 ezer lakosonként egy fő számára kell helyet biztosítani, ez pedig azt jelenti, hogy a több mint háromszázezres lakosú Kolozsvár esetében legkevesebb harminc férőhelyesnek kell lennie az otthonnak. A kivitelezési munkálatok remélhetőleg év végéig befejeződnek, és jövő év elején, akár el is kezdheti működését a központ.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal módosítaná a hátrányos helyzetű lakosság lakbértámogatását célzó szabályzatát, amelyet alig pár hónapja, tavasszal fogadtak el. A havi 900-1400 lejes támogatás esetében két évről háromra növelnék azt az időszakot, amíg a támogatást folyósítják, illetve az eddigi 782 lej/fős jövedelemhatárt közel 1000 lejre növelnék, hogy még többen részesülhessenek ebben a támogatásban.

A Donát út 238. szám alatti, 80 férőhelyes bölcsőde idén szeptemberben megnyitja kapuit, a Monostor negyedben, pontosabban a Kalotaszegi/Grigore Alexandrescu utcában épülő, 120 férőhelyes létesítmény esetében a közbeszerzési eljárások vége fele járnak. A város idei költségvetésében elkülönítettek pénzt két további bölcsőde megépítéséhez szükséges előtanulmányokra, ahol magyar csoportok működését is tervezik.

Oláh Emese beszámolt a Király utca 45. szám alatti forrásközpont működéséről is, ahol pszichológusok csoportos vagy egyéni foglalkozásokat biztosítanak beilleszkedési problémákkal küzdő gyermekeknek. A központ januártól működik, és a június 28-tól kezdődő csoportos foglalkozásra még várják a jelentkezőket.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a megyei tanfelügyelőség és a Medicover Egyesület partnerségre lépne, hogy ingyenes egészségfelmérésnek vessék alá a kolozsvári ötödikes gyermekeket az esetleges megbetegedések kiszűrése érdekében, főleg a kettes típusú diabéteszes eseteket feltérképezése a cél.

A kolozsvári önkormányzat tavaly egyszerűsítette a kereskedelmi tevékenység gyakorlásához szükséges engedélyek megszerzését: az ehhez szükséges kéréseket online is be lehet nyújtani.

Vákár István a Kolozs megyei tanács alelnöke az Európai Fejlesztési Alapból lehívott támogatással megvalósított útfelújításokról számolt be. Ennek köszönhetően összesen 106 kilométer megyei utat újítanak fel 80 millió euróból. Elmondta, hogy a válaszúti Bánffy-kastély felújításának megtervezésére egymillió lejt szánnak.

Csoma Botond kitért arra, hogy részt vett a kolozsvári reptér legutóbbi igazgatótanácsi ülésén, ahol elmondták: ha a Szamos-medrét nem terelik el, a reptér nem tud terjeszkedni és fejlődni. Csoma Botond hiába kérte 2017-ben és 2018-ban a kormánytól az ehhez szükséges ötmillió eurót, nem hagyták jóvá, pedig Kolozs megye jelentős mértékben hozzájárul az állami költségvetéshez.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) jövő héten vizsgálja meg azt a jelentést, amely a SRI és az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) közötti kapcsolatra vonatkozik. A szenátusban múlt héten elfogadott Közigazgatási Törvénykönyvet jónak tartja az RMDSZ-es képviselő: az RMDSZ által benyújtott közel 100 javaslatból 70 be is került a jogszabályba.