Mekkora gazdasági növekedésre számítanak?

Mekkora gazdasági növekedésre számítanak?
Amennyiben folytatódik a költségvetés körüli zavar, megoldást keresünk a helyzet feloldására, ilyen lehet a polgármesterek határozata, amelyet ma adnak ki, és amiben kérik a büdzsé kihirdetését – jelentette be szerda esti televíziós nyilatkozatában Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

„Remélem, hogy Johannis elnök jóváhagyja” – mondta. „Hatalmas csúfság volt a büdzséért folytatott harc” – tette hozzá.

A pénzügyi tárca vezetője magabiztosan nyilatkozott a költségvetésben előirányzott 5,5 százalékos gazdasági növekedés kapcsán. Mint mondta, 2016-tól 2019-ig a bruttó hazai termék (GDP) növekedése több mint 33 százalékos, vagyis 765 milliárd lejről 1022 milliárd lejre nő.

A miniszter egyúttal befektetések megkezdéséről is beszámolt, köztük a konstancai és krajovai regionális kórházakról, illetve infrastrukturális projektekről. Az egészségügyre 7,3 milliárd lejjel többet, a tanügyre 9,9 milliárd lejt, beruházásokra 15,7 milliárd lejt, míg közlekedésügyre 6,9 milliárd lejjel többet irányoz elő a büdzsé. „Nehéz elhinni, hogy egyetlen év alatt el tudnak költeni annyi pénzt” – vallja Teodorovici.

A pénzügyminiszter ugyanakkor pozitív választ vár a Standard & Poor’s-tól. A hitelminősítő két héttel ezelőtt „BBB- / A-3” szinten tartotta Románia szuverén adósosztályzat kilátását. Ez ellen fellebbezett a román kormány, válasz a következő időszakban várható.