Megvásárolná a polgármesteri hivatal a Continental szállodát

Megvásárolná a polgármesteri hivatal a Continental szállodát
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kész gyakorolni elővásárlási jogát a Continental szálloda esetében – mondta mai sajtótájékoztatóján Emil Boc polgármester. A törvény előírja, hogy műemlék épület eladása esetén elsőnek az illetékes hatóságoknak kínálják fel az ingatlan elővételi jogát, csak utána vásárolhatja meg azt bármilyen cég vagy magánszemély. – Túl értékes ez az épület ahhoz, hogy átengedjük valaki másnak a tulajdonjogát – fogalmazott az elöljáró. A kolozsvári tanács holnapi tanácsülésén vitatja meg, és várhatóan el is fogadja az elektromos rollerek használatára vonatkozó szabályzatot. Romániában ez lesz az első ilyen szabályzat, amelyet brüsszeli és párizsi mintára dolgoztak ki. Az elöljáró arról is beszámolt, hogy a Györgyfalvi negyedben működő gépjárműnyilvántartási hivatal november folyamán elköltözik a Szamosfalvi/Traian Vuia úton levő vámhivatal épületébe, amelynek felújítására 90 ezer eurót költött a városháza.

Emil Boc elmondta: tudomása van arról, hogy Kolozsvár emblematikus épületét, az egykori Continental szállodát el akarja adni a tulajdonosa, és a város kész gyakorolni elővásárlási jogát. A tulajdonos köteles értesíteni az eladásról a fentebbi hatóságokat. Az Artmark Historical Estate aukciósház már tavaly óta árulja az ingatlant, de eddig még nem sikerült összehozni az adásvételt. Ioan Bene, a szálloda tulajdonosa tavaly úgy nyilatkozott, hogy a magyar állam  25 millió eurót kínált az ingatlanért, de visszautasította az ajánlatot. „Az aukciósház oldalán bérelni lehet a Continental szállodát, nem pedig megvásárolni. Félreértés történhetett, nem szeretném ealadni az ingatlant” – fogalmazott akkor a tulajdonos, aki 2013-ban vásárolta meg a műemlék épületet 5 millió euróért, hogy aztán ötcsillagos hotelként működtethesse. Úgy tűnik, tavaly meggondolta magát, mert az ingatlan értékesítését az aukciósházra bízta, amelynek felhívása egyértelműen eladásra kínálja az egykori New York szállót. 

Arra a kérdésre, hogy a polgármesteri hivatal miért hagyta, hogy a Főtéren található egykori Központi/Melody szálloda épületét a magyar kormánnyal kapcsolatba hozható alapítvány vegye meg, Boc azt válaszolta: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak nincs annyi pénze, hogy a város összes eladandó épületét megvegye, ezért a Continental szállodára összpontosítanak.

Holnap döntenek a kolozsvári rollerszabályzatról

Kolozsvár az első romániai város, amely szabályzatot fogad  el az elektromos rollerek használatára vonatkozólag. – Az elektromos rollerek közlekedési szabályainak kidolgozása nem a kolozsvári tanács hatáskörébe tartozik ugyan, hanem az országos közlekedési szabályzat rendelkezik róla, de rendet kell tennünk Kolozsvár utcáin – fogalmazott a szabáyzat kapcsán Emil Boc.

Az elektromos rollerekkel nem lehet a járdán közlekedni, csak a bicikliutakon, a buszoknak fenntartott sávon vagy az úttesten, ahol a gépkocsik maximális sebessége nem haladhatja meg az 50 km/h-t.  Elektromos rollerrel csakis a 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek – így írja elő az országosan alkalmazandó szabályzat, ezért a városi szabályzat sem rendelkezhet másként, bár a közvita során volt olyan javaslat, hogy elektromos rollerrel csak nagykorú személyek közlekedhessenek. Tilos a roller parkolása olyan járdán, amelynek szélességge nem éri el a két métert, a buszmegállókban, illetve a megállók 25 méteres körzetében. Továbbá tilos a roller parkolása a taxistandokon, a gyalogátkelőkön, a zöldövezetekben, utcakereszteződéseknél, építőtelepen, föld alatti közművesítési hálózatokat burkoló felületeken. A rollereket az útszegéllyel párhuzamosan, az úttest fele kell leparkolni. A rollereket működtető cégnek 120 perc áll a rendelkezésére, hogy a szabálytalanul leparkolt rollert elszállítsa, ellenkező esetben a polgármesteri hivatal elszállíttatja a rollert, és a tulajdonosnak fizetnie kell az elszállításáért, illetve a tárolásért – áll a szabályzattervezetben.

Elektromos rollerrel csakis a 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek / fotó: Rohonyi D. Iván

 

– Egyelőre nem korlátoztuk a városban a rollerek számát, de ha szükség lesz rá, megtesszük. Az alternatív mobilitási eszközök híve vagyok, de nem szeretem a káoszt. Nem kockáztathatjuk a szabályosan közlekedő gyalogosok testi épségét – fogalmazott Emil Boc.

Költözik a gépjármű-nyilvántartási hivatal

A polgármester elmondta: a Györgyfalvi negyedi lakosok testi épségét és  a levegőszennyezést elkerülendő, november folyamán elköltözik a gépjárműnyilvántartási hivatal a jelenlegi Fehérvölgy/Albac utca 15. szám alól a szamosfalvi úton álló vámhivatal épületébe. – A gépjárműnyilvántartási hivatalnál naponta 300-500 autó fordul meg, ez jelentősen befolyásolja az életminőséget. Ezért úgy döntöttek, a Szamosfalvi/Traian Vuia utcában található Vámhivatal épületébe költöztetik. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 90 ezer eurót költött az épület helyrehozatalára, és egy 80 férőhelyes parkoló kialakítására. Az épületben létrehoznak egy irodát is, ahol a gépkocsi-tulajdonosok befizethetik az ilyenkor szokásos illetéket a helyi költségvetésbe – tájékoztatott a polgármester.

Emil Boc kitért arra, hogy 2021-ben csak az inflációs rátával, azaz 3,8%-kal nőnek a helyi adók és illetékek. A cégek továbbra is  50%-os adókedvezményben részesülnek, ha környezetbarát épületeket hoznak létre, illetve abban található a székhelyük.

Előrelépés az infrastruktúra terén

Mivel időközben Szászfenes község tanácsa is elfogadta a metró megvalósíthatósági előtanulmányát, az erre vonatkozó dokumentációt már benyújtották elfogadás végett a kormányhoz, amelynek határozatban kell jóváhagynia azt. Aláírták a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki terv elkészítésére vonatkozó szerződést, amely révén megteremtik a lehetőséget, hogy Kolozsvárt is rácsatlakoztassák az észak-erdélyi autópályára. Ez azt jelenti, hogy Kolozsvár után Torda felé kell majd haladni, Pusztaszentmárton irányába, már nem csak Gyalu felől lehet majd megközelíteni az autópályát. A dokumentációt februárig kell elkészíteni, ezt követi a versenytárgyalás, majd a kilenc hónapig tartó kivitelezés. Ennek megvalósításával felszámolják Kisbács és a kolozsvári Szentgyörgyhegyi/Muncii út teherforgalmát, mert a teherautók közvetlenül rátérhetnek az autópályára, sőt Tordát is elkerüli a teherforgalom.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal jövő évtől életbe akarja léptetni, hogy minden adó és illeték online kifizethető legyen. Jelenleg ezek 66 százalékát lehet online törleszteni. Néhány engedély – például az építkezési engedély – kivételével minden ilyen iratot online fognak kibocsátani. Norvég pénzalapokból hét kolozsvári középületre (a tanítóképzőre, az informatikai, a sport-, az Al. Borza Technológiai Líceumra, a Györgyfalvi negyedi sportlétesítményre, a Donát negyedi és az IRA-piac épületére) napelemeket szerelnek fel legkésőbb jövő év márciusáig, amely által majd csökken a villamosáram-fogyasztásuk. A befektetés összértéke 3,4 millió lej áfa nélkül, ebből 81,4% a társfinanszírozás.

Karácsonyi vásár...talán idén is lesz

A Kolozs megyei koronavírus-helyzettel kapcsolatosan Boc nem tartja szükségesnek további korlátozó intézkedések bevezetését, amelyek visszafognák a város gazdaságát. Elismerte, hogy október folyamán nőtt az esetszám, de ezt a Kolozsvár nyújtotta nagy tesztelési kapacitásnak tulajdonította, mivel Kolozs megyében ötször-hétszer annyi tesztet végeznek el mind más megyékben, ahol még a zöld forgatókönyv van érvényben. Boc elismerően nyugtázta, hogy a hétvégén zajló világítás során a kolozsváriak példásan viselkedtek a temetőkben. Úgy véli, az iskolák áttérése az online oktatásra jó döntés volt, mert így sikerült megelőzni az esetleges fertőzési gócok kialakulását.

Mivel a kormány november 15-e tájékán dönt a kényszerhelyzet meghosszabbításáról, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ezt követően tárgyal majd a karácsonyi vásár szervezőivel. Ha a törvényes előírások lehetővé teszik, akkor kevesebb házikóval, de megszervezik a vásárt.