Megpörgette a Pörgettyű a gyermekek nyelvét és gondolkodását

Megpörgette a Pörgettyű a gyermekek nyelvét és gondolkodását
A pörgettyű egy olyan játék, amely méretétől függetlenül próbára teszi a vele játszók ügyességét. A Pörgettyű pedig a szamosújvári Téka Alapítvány anyanyelvi vetélkedője, mely minden korosztályú diák ügyességét, kreativitását és anyanyelvi kompetenciáit „megpörgeti”, próbára teszi. Indulásától a mezőségi tájnyelv és az irodalmi nyelv kódváltásának gyakorlása volt a cél, sok-sok játékkal, kreatív feladattal fűszerezve.

Idén is a környék elemiseiből álló csapatokat hívtunk versenybe, nyolc csapat jelentkezett a játékba. Néhányan már tavaly is voltak, de a legtöbben most fedezték fel e versenyt. A kísérő tanító nénik is mosolygósan érkeztek, számukra is, reméljük, kellemesen telt e délelőtt. A jégtörő játékok után indult is a verseny.

Idei témánk a játék volt, amelyet Kosztolányi Dezső versével indítottunk. A csapatok tárgyakat és tulajdonságokat kerestek a meghallgatott versben, majd játékhoz kapcsolódó csapatneveket választottak. Az előző évektől eltérően, több feladatban is különváltak az olvasni még nem tudó előkészítősök és elsősök a nagyobbaktól. Amíg a kicsik szavakat gyűjtöttek a Föld-víz-levegő játékban, addig a nagyobbak stafétaszerű helyesírási feladatban szerezhettek pontot csapatuknak.

A pörgettyű is szerepet kapott a Pörgettyűben, hisz amíg a megpörgetett játék forgott, addig kellett minél többször, minél gyorsabban elmondani a legügyesebb csapattagnak a kisorsolt nyelvtörőt. Majd mind az öt csapattag külön feladatot kapott. A két kisebb képeket ragasztott szótagszám illetve kezdőhang szerint, a nagyobbak gyűjtőneveket kerestek, eszperantóztak, illetve szóláncot alkottak.

A legkreatívabb feladat során betűkártyákból kellett szavakat alkotni, majd a szavak felhasználásával mesét írni. Az elveszett játékok című mesék már az összerázódott csapatok munkáját tükrözték.

Legviccesebbnek az utolsó játék bizonyult, szabályait a közismert Mit visz a kis hajó? nevű társától kölcsönöztük, csapatversennyé átgyúrva. A csapattagok egy játékalagúton bújtak át, egy perc alatt minél többször. Azon szavakat számolta a zsűri, mely a megadott kezdőhanggal kezdődött, az alagútból kibújó gyerek mondta, egy percen belül. Ebben is, a többi próbában is nehéz dolga akadt a zsűrinek, akik Debreczeni Orsolya (magyartanár, szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum) Balla Imola és Budai Annamária (Téka Alapítvány) voltak.

Sok-sok számolgatás után csokit kapott a válaszúti Ugró-Bugró Labdák csapata, a décsei Csillagok, a buzai Villámcsapat és a bálványosváraljai Gömbök. A szamosújvári Labdák dicséretben részesültek, míg a dési Legók III. helyezét értek el. A szamosújvári Játékos gyerekek másodikak lettek a győztes széki Játékosok mögött.

A szervező Téka Alapítvány ezúton is köszönetét fejezi ki a kísérő pedagógusoknak, akik e napjukat arra szentelték, hogy gyerekeik élménnyel gazdagodva térjenek haza.

 

FODOR EMŐKE