Megolajozni a gépezetet – a 2024-es választási "szuperévre" készül az RMDSZ

Megolajozni a gépezetet –  a 2024-es választási "szuperévre" készül az RMDSZ
„Megváltozott az RMDSZ helyzete 2023 őszére. Kitaszítottak a kormányból, a mohóság, egy embernek a rossz döntése juttatott ide. Ami viszont nem változott, az „testtartásunk”. Úgy hagytuk el a kormányt, hogy elvégeztük a munkánkat, ezt még ellenfeleink is elismerik. Nem változtak prioritásaink sem, az erdélyi magyarság érdekképviselete, továbbra is minden politikai eszközt használni fogunk ennek érvényesítésére”, mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kolozs megyei szervezet képviselőinek csütörtöki tanácskozásán (MKT).

Szavaiból kiderült: az RMDSZ-nek sajátos ellenzéki státusa van, folyamatosan tárgyalnak jelenleg is a kormánnyal. Így sikerült elérni, hogy a deficitcsökkentő intézkedések mégse érintsék hátrányosan az önkormányzatok hatáskörét, ne csorbítsák a helyi autonómiát. 

„Senki se mondja meg, hogy saját bevételeinkből mennyit költhetünk ifjúságra, sportra, egyházi támogatásra. Az ilyen brutális beavatkozás elfogadhatatlan, mint ahogy a kulturális, illetve oktatási intézmények összeolvasztása is”, fogalmazott.  Elmondta: ezzel számos iskola kiszolgáltatott helyzetbe került volna, és nem csak a szórványban, ezért javasolta az RMDSZ az erre vonatkozó kezdeményezés törlését.

Elhangzott: ha a kormányt meg lehetett volna buktatni, az RMDSZ aláírta volna az ellenzéki által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, ennek azonban nincs matematikai esélye, ezért inkább a tárgyalást választották, a probléma megoldására tettek kísérletet. Kifejtette: az RMDSZ nem kíván semmilyen közös akcióban részt venni a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR). Az ellenzéki pártok körében különben kezd kialakulni egyféle „politikai egészségügyi kordon”, a cél az AUR teljes elszigetelése, senki se akar George Simion pártjával közösködni – magyarázta.

A következő évi választásokról szólva elmondta: a négy megmérettetés – EP-választás, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztás – „tíz évre meghatározza az életünket, ha valamit elhibázunk, aligha lehet korrigálni”. Fontosnak nevezte, hogy az RMDSZ szervezetében felmerülő működési problémákat még a kampány kezdete előtt korrigálják.

Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke is arra figyelmeztette a testületet: nehéz év előtt állnak, nagyon feszes határidőkkel, ha a szervezet nem működik olajozottan, nem tudnak majd megfelelni a kihívásoknak.

Az ülésen jelen volt Vincze Loránd, az RMDSZ EP-képviselője, aki a jövő júniusi europarlamenti választásokról beszélt. Arról a csalódásról, ami az unióval szemben az erdélyi magyarok körében is elmélyült. Ennek ellenére az EP-ben való jelenlétnek nincs alternatívája, mindent el kell követni, hogy megmaradjon a brüsszeli RMDSZ-képviselet.

Az MKT-n felszólalt Kerekes Adelhaida, Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes, aki a magyar oktatási helyzetről tartott tájékoztatót.

Antal Géza tanácsos, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a szövetség által indított A közösségért kormányzunk országos konzultációról számolt be.