Bemuttatjuk jelöltjeinket - Csoma Botond: Le kell építeni azokat a sztereotípiákat, miszerint az erdélyi magyarság nemzetbiztonsági kockázat

Bemuttatjuk jelöltjeinket - Csoma Botond: Le kell építeni azokat a sztereotípiákat,  miszerint az erdélyi magyarság nemzetbiztonsági kockázat
Az elmúlt négy évben a titkosszolgálatokat felügyelő bizottságban dolgoztam. Az volt a cél, hogy leépítsük azokat a sztereotípiákat, amelyek miatt nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik a magyarokat Romániában. Ezzel vettem fel a harcot mind a parlamentben, mind a román hírcsatornák stúdióiban. Ezen kívül Kolozsvárt és Kolozs megyét érintő témákkal, és az oktatás azon kérdéseivel foglalkoztam, amelyeknek közvetlen hatásai vannak közösségünkre. Bizonyos esetekben csak Bukarestből lehet megoldást találni rájuk.

A „SRI-felügyelet” 

A parlament titkosszolgálatokat felügyelő bizottságának tagjaként a legnagyobb kihívás az volt, hogy a titkosszolgálatokon belül leépítsük azt a nézetet, miszerint az erdélyi magyarságot még mindig nemzetbiztonsági rizikófaktorként kezelik Romániában. A munkám nagyon sokszor abból állt, hogy ezt cáfoltam a bizottságban, és sokszor a román hírcsatornák stúdióiban is. Rendkívül fontos feladatnak tekintem, hogy Bukarestben és a közvéleményben ne kockázatként, hanem partnerként, az ország egyenrangú polgáraiként jelenjünk meg.

Az igazságszolgáltatás és a hírszerzés közötti összefonódása 

Megvizsgáltuk, hogy a hírszerzés milyen mértékben lépte át alkotmányos szerepét és vett részt tulajdonképpen a bűnüldözésben. Tettük ezt azért, mert nyilvánosságra kerültek bizonyos együttműködési protokollumok, melyekről az alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányellenesek.

Oktatás: a Kolozs megyei kilencedik osztályok 

Az elmúlt négy évben két rendkívül fontos ügyet sikerült megoldani Bukarestből úgy, hogy azokat a helyi, Kolozs megyei tanfelügyelőség nem akarta jóváhagyni: Szamosújváron második kilencedik osztályt sikerült elindítani, a kolozsvári Onisifor Ghibu Líceumban pedig újraindult a kilencedik. Úgy gondolom, hogy pont az ilyen ügyek azok, amelyeknek közvetlen hatásai vannak közösségünkre, és sok esetben csak Bukarestből lehet megoldani őket.

A kolozsvári Vasutas park ügye 

A Vasutas parkot a kolozsvári önkormányzat csak akkor tudja felújítani, ha a terület az ő tulajdonában van. Korábban a CFR- vasúti társaság rendelkezett a parkkal. Kezdeményezésemre a parlament elfogadta végül azt a törvényt, amelynek értelmében a Vasutas park tulajdonjoga átkerült a kolozsvári önkormányzathoz. Ezzel megnyílt a lehetőség az önkormányzat előtt, hogy felújítsa a parkot. Azelőtt, tulajdonjog nélkül, nem fektethetett be. A mandátum alatt sokat foglalkoztam a témával, interpellációt és kérdést is fogalmaztam meg a Képviselőházban. Minden esetben azt kértem, hogy a kormány ruházza át a park tulajdonjogát Kolozsvár önkormányzatára. Ez sikerült is, és bár a Vasutas park ma még nem egy virágzó közpark, az ehhez szükséges háttér adott, az önkormányzatnak el kell kezdenie foglalkozni a témával. (x)

Kolozsváron születtem és a mai napig itt élek. Jogi és politológusi oklevelet szereztem a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, majd Budapesten folytattam tanulmányaimat a Közép-Európai Egyetemen, ahol emberi jogok védelmével kapcsolatos mesteri képzésen vettem részt. 2004-ben léptem be a kolozsvári RMDSZ Monostor negyedi körzetébe, majd azt követően 2006-ban megválasztottak városi tanácsosnak, ahol frakcióvezető pozíciót töltöttem be. 2015-től a Kolozs megyei RMDSZ elnöke vagyok és 2016-től parlamenti képviselő. Az utóbbi négy évben Bukarest és Kolozsvár között ingáztam, ami megterhelő feladat, viszont kárpótol az a tény, hogy a magyar emberek érdekeit képviselhetem az országos döntéshozatalban. Azért dolgozom, hogy nekünk, magyar embereknek jó legyen Romániában élni. A munka mellett, amikor csak tehetem, aktívan sportolok és kirándulok a természetben.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol