Megkerülhetetlennek tűnik az RMDSZ a kormányalakításkor

Megkerülhetetlennek tűnik az RMDSZ a kormányalakításkor
Ugyan várni kell még a vasárnapi parlamenti választás végleges adataira, de az már most biztosan kijelenthető, hogy a liberálisok várakozásával ellentétben a szociáldemokraták szereztek többséget a parlamentben. Klaus Iohannis államfőnek ezzel számolva kell kormányalakítási megbízatást adnia, amennyiben korábbi ígéretéhez tartja magát, az általa támogatott Nemzeti Liberális Pártot (PNL) kéri fel erre. Jelen pillanatban a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy az USR-PLUS és az RMDSZ bevonásával a liberálisok alkotnak majd kormányt. Ennek lehetőségét Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megerősítette hétfői nyilatkozatában. Közben a parlamentbe bejutó ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke máris támadásba lendült, és az etnikai alapon szerveződő pártok alkotmányos betiltásával fenyegetőzött, mivel Kelemen Hunor azt merte mondani, hogy nincs helyük a román parlamentben.

ÖSSZEFOGLALÓ

Elkezdődtek a találgatások a leendő kormány összetételéről. A liberálisok továbbra is arra számítanak, hogy Klaus Iohannis államfő tartja magát korábbi ígéretéhez, és az USR-PLUS bevonásával nekik ad kormányalakítási megbízatást. Erről a nap folyamán Ludovic Orban, a PNL elnöke rövid megbeszélést folytatott Klaus Iohannisal.  Orban szerint a liberálisok tekinthetők a választások győztesének, és bízik abban, hogy a PNL képes lesz koalíciót alkotni más pártokkal. Hétfőn Raluca Turcan, a PNL első alelnöke is közölte: a liberálisok a szociáldemokraták nélkül fog egy stabil és kiszámítható kormányt alakítani.

Dan Barna, az USR-PLUS társelnöke hétfőn úgy nyilatkozott: lehetőség van egy decens PNL-USR-PLUS-RMDSZ többség kialakítására, amely megvalósítja többek között az USR-PLUS vállalásait is, például a különnyugdíjak vagy a mentelmi jogok eltörlésével kapcsolatban. Dacian Cioloş, az USR-PLUS társelnöke is elképzelhetőnek tartja a PNL-vel és az RMDSZ-el való közös kormányzást. Ugyanakkor hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy egy hiteles személyt jelöljenek kormányfőnek. Cioloș már vasárnap az exit-poll eredmények nyilvánosságra hozatala után jelezte, ha Klaus Iohannis államelnök őt kérné fel kormányalakításra, vállalni fogja a megbízatást.

Kelemen Hunor az RFI rádiónak adott hétfői nyilatkozatában megerősítette, hogy az RMDSZ egy jobbközép kormány kialakítását támogatja, és elképzelhetőnek tartja a közös kormányzást a PNL-vel és az USR-PLUS-al.

A Digi24 televízió szerint a legvalószínűbb változat, hogy a kormányt a jobboldali pártok adják majd. Ha a PMP bejut a parlamentbe, akkor ezt mind a liberálisok, mind az államfő figyelembe fogja venni a kormányalakítás során, hiszen az Eugen Tomac vezette párt ugyanazon európai pártcsalád tagja és az utóbbi időben a liberálisok partnere volt.  Matematikailag a PNL, az USR-PLUS, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek törékeny többséget hozhatnak létre. Amennyiben a PMP is bekerül a parlamentbe, a kormány 60%-os támogatottsággal rendelkezne.  

Egy másik változat szerint nem Ludovic Orban töltené be tovább a kormányfői tisztséget, és Klaus Iohannis államelnök más liberális politikust jelölne kormányfőnek – veti fel a Digi24. A PNL-hez közeli források szerint Ilie Bolojánt támogatná a párt, de Iohannis őt nem igazán kedveli. Bár felmerült a Dacian Cioloș neve, Klaus Iohannis nem igazán számol ezzel a lehetőséggel sem. 

A harmadik forgatókönyv szerint a kormányt a PSD adná. Ez azonban két okból is kevésbé valószínű. Először is Klaus Iohannis el fogja utasítani, hogy szociáldemokrata politikust kérjen fel kormányzásra, még ha ez a személy dr. Alexandru Rafila is lenne. A második ok viszont az, hogy ebben az esetben mekkora esély lenne a parlamenti többség kialakításának. A PSD elnöke, Marcel Ciolacu nem zárta ki az AUR-ral való együttműködést olyan körülmények között, hogy ez 9 százalékot ért el, ám még mindig szüksége lenne a nemzeti kisebbségek és az RMDSZ-es honatyák támogatására.  Kelemen Hunor viszont már bejelentette, hogy jobbközép kormányt szeretne, az AUR vezetője pedig közölte, hogy semmilyen pártkoalícióba nem lép be.  Hírforrások szerint Alexandru Rafila mellett Sorin Grindeanu, Mihai Tudose és Vasile Dîncu neve merült fel, mint lehetséges kormányfőjelölt.

ORBÁN VIKTOR GRATULÁLT AZ RMDSZ-NEK ÉS AZ ERDÉLYI MAGYARSÁGNAK - Levélben gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének ahhoz, hogy a vasárnapi választáson elért eredménynek köszönhetően továbbra is jelentős magyar képviselet lesz a román parlamentben - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután. Orbán Viktor szerint “mindannyian tudtuk, hogy a koronavírus-járvány nehéz feladat elé állítja ezen a voksoláson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezette magyar pártok szövetségét, ugyanakkor még inkább megerősítette az elmúlt hónapok példaértékű összefogásának létjogosultságát is, amelynek hála az erdélyi és partiumi magyarságnak a következő időszakban is lesz beleszólása a róla szóló döntésekbe”. „Engedje meg, hogy a választási eredményhez szívből gratuláljak, további munkájához pedig jó egészséget és sok sikert kívánjak” - zárta az RMDSZ elnökének írt levelét a magyar kormányfő.