Megkerülhetetlenné vált a Sapientia EMTE

Megkerülhetetlenné vált a Sapientia EMTE
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) a romániai felsőoktatás megkerülhetetlen intézményévé vált. Az oktatás és a tudományos kutatás terén is olyan mértékben bizonyított az idén, amelynek alapján ezt a következtetést levonhatjuk – fogalmazott Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora a hétfői évértékelő sajtótájékoztatón.

Megtudtuk: a Sapientia jelenleg országos szinten a 14. helyet foglalja el az országban működő közel száz egyetem közül. Jó hír az is, hogy a Sapientia elnyert az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) egy 2,4 millió eurós támogatást, amelyet eszközbeszerzésre fognak fordítani. Arról is szó esett, hogy a Csíkszeredai Kar épületének tetején planetáriumot hoznak létre, amelyet majd a városlakók is használhatnak. A sepsiszentgyörgyi kirendeltség pedig hamarosan önálló karrá alakul, a szenátus döntése nyomán.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tíz évvel ezelőtt vált a romániai felsőoktatási hálózat szerves részévé, alkotóelemévé. Most nem csak azt mondhatjuk el, hogy alkotóelem vagyunk, hanem biztosan és határozottan kijelenthetjük, az egyetemen folyó oktatásnak és tudományos kutatásnak köszönhetően a romániai felsőoktatás megkerülhetetlen intézményévé vált – kezdte év végi sajtótájékoztatóját hétfőn Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora. A rektor emlékeztetett arra is, hogy idén tavasszal a Sapientia elnyerte a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökségtől (ARACIS) a legmagasabb minősítést.A romániai egyetemek között a tizennegyedik  

– A néhány nappal ezelőtt közzétett romániai egyetemek 2022-es rangsorában a tizennegyedik helyet foglaljuk el az egyetemen zajló oktatás és tudományos kutatás, továbbá az egyetem országos és nemzetközi láthatóságára vonatkozó eredményeknek köszönhetően. Romániában közel száz egyetem működik jelenleg, ebből 31 található meg ebben a rangsorban – mondta a rektor. Hozzátette: a Sapientia EMTE első ízben jelent meg ebben a rangsorban, ez pedig azt jelenti, hogy új időszámítás kezdődhet az egyetem életében. – Ez azt bizonyítja, hogy az az út, amelyen a Sapientia haladt jó, mert nemcsak az erdélyi magyar közösséggel szembeni feladatainak tett eleget, hanem országos és nemzetközi mércével is versenyképessé vált. Ezek a jó eredmények pedig a 200 főállású oktatónak és a 2300 egyetemi hallgatónak köszönhetőek – mutatott rá Tonk.

November elején a Sapientia Alapítvány kuratóriumának éves ülésén felmerült az egyetem negyedik önálló karának létrehozása Sepsiszentgyörgyön. Ott olyan szakkínálat alakult ki, amely indokolttá teszi ezt. A négy pilléren álló Sapientia-hálózat kiépülése által az a szándék valósul meg, amelyet az egyetem húsz évvel ezelőtti alapításakor megfogalmazott stratégiák tartalmaztak. Ha ehhez hozzáteszik, hogy év elején a Sapientia EMTE, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet létrehozta a Pro Bono Publico egyetemi konzorciumot, akkor kijelenthetik, hogy ennek a hálózatnak Nagyváradtól Sepsiszentgyörgyig területi lefedettsége van – mondta még el a sajtótájékoztatón Tonk Márton.  

2,4 millió euró a helyreállítási programból a számítógépek megújításáraFarkas Csaba informatikai hálózatért és kommunikációért felelős rektorhelyettes arról számolt be, hogy 2022 júliusában sikeresen pályáztak az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR-hez) 2,4 millió eurós támogatásra. Az összegből az egyetem számítógépes gépparkját újítják meg, szoftvereket vásárolnak, amelyeket egyaránt lehet használni az oktatásban és a kutatásban.  A Csíkszeredai Karon létrehozandó planetáriumnak is ebből az összegből vásárolnak szoftvereket, hogy a csillagászatot közelebb hozzák az emberekhez.  Ezen kívül a Kolozsvári Karon a film-fotó-média szaknak vásárolnak, és a könyvtárat is fejlesztik. A hároméves a projekt során fokozatosan valósítják meg céljainkat, hogy oktatóik és hallgatóik még jobban fel tudjanak zárkózni a digitális trendekhez.

– A 2,4 millió eurós forrás elnyerése azt bizonyítja, hogy a Sapientia a megfelelő intézmény ilyen nagyságrendű, az országos ügynökségen keresztül érkező támogatás fogadására, illetve elnyerésére – jegyezte meg Tonk Márton.

Balog Adalbert tudományos rektorhelyettes elmondta: 2017-től tudatosan felvállalták, hogy a nemzetközi rangsorokban való fokozottabb megjelenés elősegítése céljából támogatják a komoly teljesítményt nyújtó kollégákat, hogy eredményeiket rangos szaklapokban tegyék közzé. – 2017-ben éves szinten 9-12 publikációja volt a Sapientia EMTE főállású oktatóinak. A mostani szám közel ötven – ismertette Balog Adalbert.  

Az önálló sepsiszentgyörgyi kar létrehozásához az egyetem szenátusának döntése szükséges. Jövőre pedig el kell kezdődnie az építkezési munkafolyamatnak is. Tonk Márton bízik abban, hogy az építkezés alig egy év alatt lezajlik.

Az energiaárak emelkedése és a működési költségek csökkentése érdekében két hétig (a mostanival bezárólag) online zajlik az oktatás a Sapientián, erre az ARACIS-határozat biztosít lehetőséget. Egyes kiadásokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy nem alapvető szükségűek, elhalasztottak.

A csíkszeredai planetárium szerkezeti része adott, hiszen az épület kupoláját úgy építették meg, hogy befogadhasson planetáriumot. Januárban összeállítják a feladatfüzetet, és meghirdetik az erre vonatkozó országos közbeszerzési eljárást. Így áprilisban már kézzelfogható eredménye is lesz az eszközbeszerzésnek – ígérték a sajtótájékoztatón.