Mégis meglett a képzőművészeti osztály

Mégis meglett a képzőművészeti osztály
„Kilenc hónapnyi küzdelem után örömmel tudatjuk, hogy a számunkra nagyon értékes gyermek, az Apáczai-líceum képzőművészeti ötödik osztálya megszületett” – kürtölte világgá tegnap a kolozsvári líceum vezetősége a néhány napja „szakberkekben” már tudott, de hivatalosan meg nem erősített tényt, miszerint mégis megkapja az engedélyt a helyi oktatási palettán egyedi színfoltot képező osztály.

A tanintézet vezetősége a jó hírt nyilvánosságra táró közleményben elsősorban azoknak a szülőknek mond köszönetet, akik bíztak bennük, és kitartottak a tanévkezdés utáni bizonytalanság közepette is. Megköszönik továbbá a kolozsvári magyar tannyelvű intézmények vezetőinek is a segítséget, egyrészt azt, hogy az osztályba irányították arra érdemes diákjaikat, másrészt a bíztatást, amellyel a 16 éve sikeresen működő osztály mellett maguk is kiálltak.

„Az elmúlt hónapokban nagyon sok ember támogatását élveztük, szeretnénk kiemelten megköszönni az Erdélyi Református Egyházkerület támogatását, amely nagyrészben hozzájárult a több mint 1700 támogató aláírás összegyűjtéséhez. Mindez a küzdelem azonban értelmetlenné vált volna, ha érdekvédelmi szervezetünk mind helyi, mind országos szinten nem tekintette volna elsődleges prioritásnak a 16 diák és szülő opciójának jogérvényesítését. Amikor már az iskola tanári testülete és a közvélemény jelentős része is reménytelennek látta helyzetünket, akkor a tanügyminisztérium kisebbségi osztályának munkatársai voltak azok, akik minden energiájukat és szakmai tudásukat bevetve harcoltak iskolánk érdekében. Így jártak sikerrel az iskola és a szülők kérvénye tárgyában. Köszönettel tartozunk ezért mindenkinek, aki a tanügyminisztériumban és az RMDSZ nevében képviselte a kolozsvári magyar képzőművészeti oktatás kérdését. Külön köszönet az RMDSZ helyi vezetésének, akik helyi szinten a legkényesebb helyzetekben is saját jelenlétükkel támogattak” – áll az Apáczai-líceum vezetőségének közleményében.