Medve-ügy: hatékonyabb beavatkozás

Megszavazta a szenátus az RMDSZ törvénytervezetét, amelynek alapján ezután egy rendőr is átveheti a csendőr helyét a medveveszély esetén összehívott helyi bizottságban. Ezáltal gyorsabbá és hatékonyabbá válik a beavatkozás a veszélyes medvék ellen, tájékoztat közleményében az RMDSZ.

„Az emberi élet védelme első számú prioritásunk. Miniszterként ezért dolgoztam ki a veszélyes medvék azonnali eltávolítását lehetővé tévő jogszabályt, amely azóta bebizonyította hatékonyságát” – nyilatkozta Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, volt környezetvédelmi tárcavezető. 

A politikus összegzése szerint 2021-től tavaly év végéig már több mint 1500 beavatkozás történt az emberi élet védelmében, amelyek mintegy 80 százaléka a nagyvad elűzése volt. A mostani törvénymódosítás a helyi bizottságok beavatkozását teszi hatékonyabbá azáltal, hogy a rendőrség képviselője is átveheti a csendőr helyét, ha utóbbi nem áll rendelkezésre, vagy nem tud a helyszínre érni optimális időben. 

Tánczos Barna ugyanakkor hangsúlyozta, az azonnali beavatkozás mellett továbbra is sürgető kérdés a medvepopuláció túlszaporodásának kezelése. Ezért a képviselőház nem halogathatja tovább annak a törvénynek az elfogadását, amely megelőzési és beavatkozási vadászati kvótákat ír elő a barnamedvékre. 

„Felszólítom a képviselőház vezetőit, hogy tűzzék azonnal napirendre a szenátus által megszavazott, és a képviselőház bizottságaiban is kedvező jelentést kapott törvénytervezetet, amely visszavezeti a vadászatot a medvék esetében” – mondta felszólalásában az RMDSZ szenátora.

A szenátus plénumában március 11-én megszavazott RMDSZ-es törvénymódosítás kimondja, hogy a veszélyes medvék eltávolításáról döntő helyi bizottságban a polgármester vagy alpolgármester, a vadásztársaság képviselője és az állatorvos mellett egy csendőrnek vagy rendőrnek kell jelen lennie. A tervezetről a képviselőház hozza majd meg a végső döntést.